Novosti

Društvo

Tesla je svedočio veru

Patrijarh Porfirije, na praznik Sv. Ilije, osveštao je obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu kod Gospića

U selu Smiljan kod Gospića, 2. avgusta, na praznik Sv. Ilije, patrijarh srpski Porfirije je osveštao obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla. Nakon osveštanja patrijarh je služio liturgiju pred velikim brojem vjernika koji se skupili oko crkve.

- Gospod nas je udostojio da dođemo na ovo divno mesto, da proslavimo Svetog Iliju koji je bio sav posvećen Bogu. Ko ima Boga za oca i ko zna da je Bog tvorac čitave tvari, taj zna da je ljudski rod jedinstven i baš zato što im je jedinstven otac, svi su ljudi braća. Zato svetu treba mir kako se nikada ljudska krv ne bi prolila, rekao je patrijarh koji u Smiljanu boravi na poziv episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, srpskog pravoslavnog naroda Like i cele eparhije.

- Srbi, od kada su 1600. i neke godine došli u ličke krajeve, odredili su ovo mjesto za mjesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom. Ustaše su htjele eliminirati ovo mjesto pa je hram 1941. bio porušen, 1986. obnovljen, 90-tih devastiran, a sada ponovo obnovljen, sve vrijeme na mjestu na kojem je u 17. veku bila podignuta prva crkva. U njoj je bio kršten svetski poznati naučnik Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio puno toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovječanstvo. Tesla nikad nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao, nije zaboravio ni svoju pravoslavnu veru, veru svoje majke, oca Milutina koji je bio prota u ovoj crkvi i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski, a tu je veru Tesla i svedočio. Ovaj nas hram poziva na veru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primer apostola Petra i Pavla i okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti, rekao je patrijarh.

U izjavi novinarima Porfirije istaknuo da nije prvi put u Smiljanu.

- Uvek me raduje kad osveštam crkve, jer su to mesta sabiranja, rekao je. Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj, odgovorio je: "Uvek i na svakom mestu može i treba bolje, uvek se trebamo truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gde da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mestu".

Među preko hiljadu vjernika koji su se tamo našli, bio je i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Na pitanja novinara o političkim tenzijama između Beograda i Zagreba odgovorio je da "zategnutosti između Zagreba i Beograda ne vode ničemu dobrom".

- Nadamo se da neće predugo jer to ne treba ni Zagrebu ni Beogradu, odnosno ni hrvatskom ni srpskom narodu. Ni onome tamo ni ovome ovdje. Dakle ni Hrvatima ni Srbima, kao ni općenito. Previše je napetosti u današnjem svijetu, preozbiljan se rat vodi u Ukrajini da bi se Hrvati i Srbi, Beograd i Zagreb, još više odmicali jedan od drugoga i još više sukobljavali oko vlastitih ratnih naslijeđa, naglasio je Pupovac.

- U propovedi su sve reči bile mudre, birane pažljivo, da ne bi ikog uvredile, a ja sam ih doživio kao poruku za mir za nas sve koji smo ovdje i za mir među Srbima i Hrvatima, rekao je zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac.

U SPC-u su naveli da se posjeta patrijarha Porfirija podudara s godišnjicom stradanja Srba početkom avgusta 1941. u Smiljanu koje je nastavljeno tokom tog mjeseca, tako da je tokom ljeta te godine pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece, do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka.

Dolazak patrijarha odvija se nakon nedavnih prepirki zbog odbijanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, a mogao bi se povezati i na nedavnu provokaciju udruge Planetarna Hrvatska. Ona je, uz podršku lokalnih vlasti 21. jula nedaleko od ulaza u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, u sklopu obilježavanja 166. godišnjice Teslina rođenja kao i Dana Grada Gospića, podigla petometarski križ u spomen Nikoli Tesli, nastojeći ga, slijedom svih dosadašnjih neutemeljenih tvrdnji prikazati kao katolika. Za otklanjanje svake sumnje pobrinuo se notorni don Anđelko Kaćunko, gospićki župni vikar, koji je rekao da moto ispisan na postolju "Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!" daje poveznicu između križa i Tesle koji je svojim životom i genijalnim izumima također svijetu donio svjetlo tj. noć pretvorio u dan. Ta poveznica ističe temeljnu, ali nažalost premalo poznatu značajku toga našeg velikana, a ona glasi: Tesla – kršćanin i filozof, kazao je Kaćunko. Osim već navedenog u natpisu na križu stoji i "U spomen NIKOLI TESLI 7. 1856. – 7. 1. 1943. / genijalnom izdanku hrvatskoga duha / znanstveniku svega svijeta / koji je noć pretvorio u dan / te gradio budućnost čovječanstvu. U njegovu rodnom Smiljanu / u povodu 80. obljetnice preminuća. 'Planetarna Hrvatska'".

Mi možemo podsjetiti da je ne tako davno Teslin spomenik u centru grada rušen, a ulica preimenovana, kao i da je obnovljeni spomenik koji je godinama čamio u ljevaonici u Zagrebu jer ga nitko nije htio preuzeti, tek lani postavljen na lokaciju doslovno na kraju grada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više