Novosti

Kronika

Svetlana Žarković: Trebaju nam radna mesta

Bojim se da će u Belom Manastiru rezultati popisa stanovništva biti poražavajući, kaže zamjenica gradonačelnika Belog Manastira

Large 5

Kako komentirate rezultate lokalnih izbora?

Na izborima za Gradsko veće Belog Manastira glasalo je 3108 glasača od 7824 stanovnika koji imaju pravo glasa, odnosno 39,72 posto. Što se tiče srpske zajednice, od 1834, koliko ih ima na spiskovima, a što nije realno stanje jer je broj Srba mnogo manji, glasalo je oko 1000 stanovnika. Na izborima za zamenika gradonačelnika iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine glasalo ih je 345 ili 18,81 posto. Lista SDSS-a za Gradsko veće Belog Manastira nalazila se na listiću sa svim ostalim stranačkim listama, a rezultati se nisu drastično promenili u odnosu na 2017. kad je lista SDSS-a za Gradsko veće dobila 326 glasova i dva većnička mandata, a sada 295 glasova i jedan većnički mandat. SDSS je izgubio jedno većničko mesto, ali je dobio zamenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, što do sada nije imao.

S kojim problemima se suočavaju pripadnici srpske zajednice i koliko se oni podudaraju s problemima ukupnog stanovništva?

Glavni i osnovni problem pripadnika srpske zajednice, ali i svih ljudi u Belom Manastiru, je zapošljavanje. Mladi zbog nemogućnosti rešavanja svojih egzistencijalnih problema odlaze za nekim boljim i pristojnijim životom u razvijene zemlje EU, gde se mnogo lakše snalaze pri zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju. Tako je u poslednjih desetak godina nemali broj Srba i stanovnika drugih nacionalnosti napustio Beli Manastir i Baranju. Pojavom korone stanje se pogoršalo. Mnogi su ostali bez radnih mesta, jer je uvođenjem mera onemogućeno normalno funkcionisanje određenih sektora privrede. Morali smo se prilagoditi situaciji i snalaziti se na razne načine, a način koji ne odgovara nikom jeste odlazak odavde. Bojim se da će rezultati popisa stanovništva biti poražavajući za sve nas koji živimo na ovom području. Ustvari, popis će pokazati ono što godinama gledamo, a ne poduzimamo ništa konkretno da bi to sprečili - odlazak ljudi.

Šta će biti prioriteti u vašim aktivnostima kao zamenice gradonačelnika?

U protekle četiri godine imali smo korektne odnose sa gradonačelnikom koji je izabran i u ovom mandatu. Sva pitanja i problemi vezani za Srbe u Belom Manastiru rešavali smo uz pomoć gradonačelnika na zadovoljavajući način i u korist srpske zajednice. Kao zamenica gradonačelnika imat ću prilike da se direktno i kvalitetnije posvetim rešavanju pitanja i problema Srba, počevši od problematike vezane uz srpska udruženja koja deluju na području grada, pa sve do pitanja i problema koja se vezuju za pojedince.

Koliko je korona uticala na aktivnosti srpskih organizacija?

Smanjene su i privremeno stopirane mnoge aktivnosti srpskih organizacija i institucija jer nismo bili u mogućnosti ostvariti mnoge aktivnosti koje smo planirali. Nismo mogli ni da održavamo redovne sastanke zbog nemogućnosti okupljanja. Mnoge manifestacije su morale biti odgođene, a aktivnosti koje smo i imali odrađene su uz maksimalne mere opreza i pridržavanja propisanih mera. Mnogi Srbi žele da organizujemo javne skupove i tribine, ali još uvek nismo u mogućnosti da im to obezbedimo, što ne znači da ne pripremamo teme za skupove koje ćemo organizovati čim se ublaže postojeće mere.

U kojoj je meri srpska zajednica iz Belog Manastira pomagala područja pogođena potresom?

Uvek smo i rado pomagali u humanitarnim akcijama. Prikupljala se humanitarna pomoć u hrani, odeći i lekovima za područje Banije, pa su, kao i uvek, naši sugrađani pokazali svoju humanost i rado se odazvali. Akciji su se pridružila i srpska udruženja koja rade i deluju na ovom području, pa smo pomoć distribuirali u Mali Gradac i Vrginmost. Prikupljala se i pomoć za socijalno ugrožene Srbe iz zapadne Slavonije. Za njih se pomoć distribuirala u Zagreb, a veći deo pomoći odvezli smo u Pakrac i predali našim ljudima koji tamo žive. Isto tako smo prikupljali pomoć za poplavljena područja oko Gunje. Kad god je bila akcija, uvek sam nastojala da lično odem na teren i predam prikupljenu humanitarnu pomoć.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više