Novosti

Kronika

Свeчaнo и рaднo у Вeликoj Гoрици

Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Зaгрeбaчкe жупaниje oбиљeжилo свojу крсну слaву Aрaнђeлoвдaн

Large slava 22

Dijeljenje slavskog kolača (foto Nenad Jovanović)

Uz brojne goste, srpske manjinske predstavnike iz svih krajeva Hrvatske, predstavnike drugih manjina, Srba iz Slovenije, te dužnosnike Zagrebačke županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije obilježilo je 26. novembra, u hotelu Feniks, kod Velike Gorice svoju krsnu slavu – Aranđelovdan i tim povodom održalo svečanu sjednicu.

Aranđelovdan slave samo najbolji, između ostalog i Novak Đoković, prigodno je pozdravio goste predsjednik VSNM-a Dragiša Pilipović, nakon čega je zamjenik predsjednika Dragoljub Geratović podnio izvještaj o aktivnostima Vijeća i planovima za naredni period.

- Suradnja sa Županijom zadovoljava, osim u nekim aspektima financiranja. Održali smo brojne aktivnosti i učestvovali u obilježavanjima godišnjica iz historije Srba u Hrvatskoj, kao i komemoracijama, od Jadovnog i Jasenovca do Srba i Petrove gore. Bili smo domaćini na sportskim igrama vijeća sjeverozapadne Hrvatske koje su održane u Ludbregu i na kojima je bilo preko 130 učesnika, a na koje 2023. planiramo zvati i vijeća Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Bili smo i na regionalnom manjinskom skupu u Škofjoj Loki na kojem je bilo osam delegacija iz šest država. Pomogli smo i porodicu Boromisa iz Dvora - rekao je Geratović i podsjetio na rezultate popisa po kojima od naredne godine neće biti izbora za gradska vijeća Zaprešića i Samobora, pa će oni imati predstavnike. U svakom slučaju, pripreme za izbore i nalaženje kvalitetnih kandidata, ali i omogućavanje što većeg odziva u našim su planovima za 2023. zaključio je Geratović.

Predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasovac najavila je povećanje izdvajanja za rad Vijeća u narednoj godini, karlovački dožupan Dejan Mihajlović ukazao je na značaj međusobne suradnje Vijeća i srpskih institucija po županijama, a Dušan Margetić, predsjednik bjelovarskog VSNM-a, zahvalio je obitelji Pevec na pomoći u opremanju novih prostora.

Sječenje slavskog kolača obavio je sveštenik Đorđe Filipović, nakon čega je slijedio nastup muške pjevačke grupe zagrebačkog pododbora Prosvjete, kao i KUD-a Brdo iz Kranja koji su predstavili igrama iz Šumadije i sa Kosova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više