Novosti

Društvo

Сусjeдскa пoмoћ

У бaрaњскoм Лугу oдржaнa je зaвршнa кoнфeрeнциja прojeктa "Сусjeдскa пoмoћ – фaзa 3" из прoгрaмa зaпoшљaвaњa жeнa. Прoгрaм je прoвoдилo KД "Лaшкo" кoje ћe пoднeти нoву прojeктну приjaву у прojeкту "Зaжeли"

Large informator susjedska pomo%c4%87 %c4%87irlica

Milorad Nenadović i načelnici baranjskih općina

U baranjskom selu Lugu, održana je završna konferencija projekta "Susjedska pomoć – faza 3" iz programa "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 3", koji je financiran iz Evropskog socijalnog fonda (85 posto) i hrvatskog državnog proračuna (15 posto).

Program je provodilo Kulturno društvo "Laško" iz Luga, obavezni partneri bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za socijalni rad, a partneri baranjske općine Bilje i Popovac. Ukupna vrijednost tog osmomjesečnog projekta iznosila je oko 197.000 eura, a provodio se počevši od 27. decembra prošle godine.

Cilj projekta bio je zaposliti 30 žena iz lokalne zajednice, iz kategorije teško zapošljivih osoba, a one su imale zadatak da starijim i nemoćnim osobama s područja tih općina kao krajnjim korisnicima pružaju uslugu pomoći u kući. Bilo je planirano da svaka zaposlena žena obilazi najmanje šest osoba, a kad su se na kraju projekta sumirali rezultati, pokazalo se da su bile zaposlene 32 žene, koje su obilazile 285 korisnika, od toga 177 žena i 108 muškaraca.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike planira 21. avgusta ove godine objaviti Poziv za dostavu projektnih prijedloga "Zaželi - prevencija institucionalizacije". Procijenjena indikativna vrijednost Poziva iznosi sto milijuna eura. Projektni tim KD "Laško" spreman je da podnese novu projektnu prijavu i to čim nastupi početni datum za to: 11. septembar 2023. godine.

Završnu konferenciju vodio je i o projektu govorio opunomoćenik KD "Laško" Milorad Nenadović. Na konferenciji su bile zaposlene žene i neki od krajnjih korisnika te načelnici općina Bilje Željko Cickaj, Popovac Zoran Kontak i Petlovac Milan Knežević.

Opunomoćenik Nenadović i načelnici općina istaknuli su u svojim izlaganjima važnost takvih projekata za svoje općine i cijelu Baranju. I to kako za one žene koje spadaju u ranjive i teško zapošljive skupine, tako i za još brojniju skupinu starijih i nemoćnih Baranjaca, kojima se kroz tu uslugu povećava kvalitet života te ujedno potiče njihova socijalna uključenost.

Predsjednik KD "Laško" Borivoj Stojanović zahvalio je projektnom timu u sastavu: Milorad Nenadović, Mihailo Ranković, Gordana Kecman, Vesna Ranković i Jadranka Kukić na dobro odrađenom projektu. Voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nada Šinko istaknula je da je program "Zaželi", iako se većinski financira iz europskog fonda, izvorno hrvatski "proizvod" za koji su zainteresirane i neke druge zemlje, a predsjednik osječke udruge "Snaga kulture" Davor Horvat predložio je da se u budućim projektima predvide i neke kolektivne kulturne aktivnosti za korisnike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više