Novosti

Manjinski zastupnik

Нoви угoвoри зa прoгрaм "Зaжeли"

Прoгрaм Зaжeли, пoдсjeтилa je СДСС-a сaбoрскa зaступницa Дрaгaнa Jeцкoв, имa двa примaрнa циљa: зaпoшљaвaњe жeнa у нeпoвoљнoм пoлoжajу нa тржишту рaдa с jeднe стрaнe тe бригу o стaриjим и нeмoћним oсoбaмa с другe стрaнe

Large pileti%c4%87 robert ani%c4%87

130 milijuna za novu fazu projekta – Marin Piletić (foto Robert Anić/PIXSELL)

Očekuje se da će do kraja 2023. biti potpisani prvi ugovori za četvrtu fazu programa Zaželi, a s dodatnim osiguranjem financijskih sredstava, prvenstveno iz EU, početkom 2024. će uslijediti nastavak dodjele ugovora i nova zapošljavanja, naveo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u odgovoru SDSS-ovoj saborskoj zastupnici Dragani Jeckov.

Jeckov je zanimalo što je s programom zapošljavanja žena, poznatom pod nazivom Zaželi. Kako je navela, iza nas je već nekoliko faza programa ovog programa koji je veoma dobro prihvaćen u svim dijelovima Republike Hrvatske, kako onim ruralnim tako i urbanim. Dobro je prihvaćen zbog svoje uključivosti, objasnila je Jeckov, zbog važne socijalne komponente i konkretnosti. Javnost zanima u kojoj je fazi odlučivanje po nedavno podnesenim prijavama za program Zaželi te kada će početi sa realizacijom. Također, Jeckov je pitala da li će osigurana sredstva biti dovoljna za pokrivanje svih iskazanih potreba.

Program Zaželi, podsjetila je, ima dva primarna cilja: zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada s jedne strane te brigu o starijim i nemoćnim osobama s druge strane.

- Ovi programi u pravilu su se provodili u teško dostupnim ruralnim područjima čije su veze s urbanim sredinama ili loše ili nikakve te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od prosjeka Republike Hrvatske. Podržavam njegov nastavak i potpunu realizaciju - kazala je Jeckov. Ministar Piletić naveo je da je Zaželi "kvalitetan hrvatski proizvod" u prevenciji institucionalizacije s ciljem zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena.

- Ono što je najvažnije je pružanje socijalne usluge pomoći u kući starijima. U protekla tri javna poziva, odnosno tri kruga provedbe programa Zaželi, pruženo je upravo takvih usluga za 130 tisuća naših starijih, a više od 22 tisuće žena pronašlo je posao, radeći kao njegovateljice, odnosno gerontodomaćice. Mi smo, izgrađujući novi Europski socijalni fond Plus, također predvidjeli sredstva za nastavak programa projekta i u ovoj novoj fazi te osigurali 130 milijuna eura - naveo je ministar.

Odgovarajući na pitanje jesu li osigurana sva sredstva za sve projektne prijedloge koji su došli nakon četvrtog raspisanog natječaja ministarstva za program Zaželi, ministar je kazao da u Ministarstvu na tome aktivno rade. Pristiglo je, kako je naveo, 595 prijava s ukupnim zahtjevom za nešto više od 540 milijuna eura.

Ministarstvo je, nastavio je, po prvi put predvidjelo da ti projekti u četvrtoj fazi više ne traju ograničenih godinu dana ili pola godine, pa zbog toga i jest ovaj uvećani iznos koji nije predviđen u državnom proračunu kao ni kroz program Europskog socijalnog fonda Plus. Piletić je rekao da je Vlada otvorila pregovore s Europskom komisijom, upravo kako bi se povećala alokaciju na stavci Zaželi, kao što je to napravljeno i u proteklom financijskom razdoblju.

- Na ovaj način ne samo da ćemo u ovom krugu zapošljavati žene, nego smo izjednačili mogućnost da se kroz program zapošljavaju i muškarci. Omogućili smo usmjeravanje na krajnjeg korisnika, a ne samo na one koji će imati mogućnost zaposlenja. Na ovaj način, dugogodišnjom provedbom programa Zaželi nudimo stabilnost - rekao je resorni ministar.

Osim toga, naveo je da je u međuvremenu Vlada osigurala više od 100 milijuna eura za izgradnju centara za starije koji će također raditi na deinstitucionalizaciji, odnosno na pružanju većeg broja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Jedna od najvažnijih još jednom je - pomoć u kući.

- Osnivanjem 18 novih županijskih centara mi jačamo i izvaninstitucionalni okvir za provedbu ovakvih usluga izravne pomoći starijem stanovništvu, a posebice onima koji žive u samačkim domaćinstvima. Osiguravamo da kroz 18 županijskih centara također nakon završetka i ove faze programa Zaželi imamo kontinuirane pružatelje socijalnih usluga, ujednačenu sliku i mrežu diljem Hrvatske. Sami ste spomenuli da je potreba za ovom vrstom usluge jednako prisutna u urbanim sredinama, ali još više u našim selima - rekao je ministar Marin Piletić u odgovoru zastupnici Dragani Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više