Novosti

Svijet

Štrajk drma američke gigante

Prvi put ujedinjeno štrajkaju radnici u tri automobilska diva Detroita. Povod je kolektivni ugovor. Poslodavci tvrde da novaca za zahtjeve radnika nema, sindikati da bi bilo dobro da se manje novca isplaćuje vlasnicima

Large internacionala  novosti

Zasad uspješno organiziran štrajk UAW-a (foto USA TODAY NETWORK/SIPA USA/PIXSELL)

Prvi put u povijesti radnici, istina ne svi, sva tri detroitska automobilska giganta – Forda, General Motosa i Stellantisa (matična tvrtka Chryslera) štrajkaju istovremeno ne bi li se izborili za bolje plaće i uvjete rada. Štrajk organizira sindikat Ujedinjene automobilski radnici (UAW), a povod za štrajk je neuspjeh pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Sindikalisti i radnici zadovoljni su već činjenicom da su uspjeli organizirati takav štrajk, a pokazalo se da je dovoljno da oko 13 tisuća ljudi počne štrajkati pa da se zatrese dobar dio američke automobilske industrije. Nisu u pitanju samo Ford, General Motors i Stellantis, u pitanju su stotine dobavljača i kooperanata.

Vizura poslodavaca je, očekivano, potpuno drugačija. Njima su radnički zahtjev neprihvatljivi, izvršni direktor Forda Jim Farley uoči početka štrajka upozorio je na sumoran scenarij ako Ford pristane na 40-postotono povećanje plaća, ukidanje sustava plaća po razredima u sklopu kojega su novi zaposlenici plaćeni manje od veterana, drugačije radno vrijeme i povratak na stari sustav mirovinskog osiguranja. Prihvaćanje prijedloga UAW-a "izbacilo bi nas iz posla", kazao je Farley.

Sindikalni pogled je potpuno drugačiji. Predsjednik UAW-a Shawn Fain tvrdi da Ford ima novca za isplatu boljih plaća i ispunjavanje radničkih zahtjeva. Sam se Ford, odlukama poslovodstva, doveo u situaciju da mu je to teško ispuniti. Naprosto, trebao je ograničiti otkup dionica i isplatu dividend dioničarima, Ford je izvijestio da je lani investitorima vratio, dakle isplatio, oko 2,5 milijarde dolara.

Štrajk je podržala i demokratska kongresnica iz Michigana Debbie Dingell jer radnici "žele vidjeti prilagodbe prema životnim troškovima. Rade na pokretnoj traci, rade na različitim razinama, ali rade isti posao. Žele se dakle riješiti tih razina i žele sigurnost radnog mjesta."

Prvotni je cilj bio blokirati jednu finalnu tvornicu, odnosno tvornicu u kojoj se završno sklapaju automobile u svakom od proizvođača. No kako štrajk ne daje rezultata, ulog se povećava. UAW je objavio da bi u petak štrajk trebao početi u još nekoliko tvornica tri spomenuta proizvođača automobila, ne postigne li se dotad napredak u pregovorima.

Štrajk se seli i sjeverno od američko-kanadske granice. Naime, Ford se suočava s potpunim štrajkom u svojim, istina manjim, kanadskim pogonima. Nacionalna predsjednica Unifora, kanadskog sindikata, Lana Payne poručila je da će štrajk, bude li ga, biti totalan i da će štrajkati svih 5.600 radnika Forda. U Kanadi Ford ima dvije tvornice motora i to baš za svoje najprofitabilnije modele pa bi snaga štrajka bila obrnuto proporcionalna broju radnika u štrajku.

Prvi dani pregovora poslodavaca i sindikata nisu rezultirali gotovo nikakvim napretkom u jednom od najambicioznijih štrajkova u SAD-u posljednjih desetljeća.

O štrajku se raspravlja i u Washingtonu. Ministrica financija Janet Yellen zaključila je da je preuranjeno prognozirati utjecaj štrajka na američku ekonomiju jer to ovisi o tome koliko će štrajk trajati i koliko će široko tri proizvođača automobile njime biti pogođeni.

Štrajkovi traju u tvornicama u saveznim državama Michigan, Ohio i Missouri. U tim se tvornicama proizvode Ford Bronco, Jeep Wrangler i Chevrolet Colorado, dakle neki od najpopularnijih modela, uz još neke.

Zasad su stradali radnici koji nisu u štrajku. Ford ih je otpustio 600 u tvornici Michigan Bronco zbog posljedica koje štrajk ima na proizvodni proces, kako su pojasnili. General Motors će zbog štrajka morati obustaviti rad u tvornici u Kansasu, koja inače nije u štrajku, jer ne može zaokružiti proizvodni proces. U toj tvornici je zaposleno oko dvije tisuće ljudi.

Ne postigne li se dogovor sa sindikatima sljedeće mete vjerojatno će biti tvornice koje proizvode najprofitabilnije tipove kamiona. Poslodavci su ponudili povišicu od 20 posto u razdoblju od četiri i pol godine, što je upola manje od inicijalnih zahtjeva sindikata. Oni su pak minimalno smanjili svoj zahtjev i spustili ga na 36 posto, ali od drugih zahtjeva zasad ne odustaju.

Štrajk je i dobra prilika za političare, a čovjek koji takve prilike itekako voli koristiti, i u tome uopće nije nevješt je Donald Trump. On ionako uvjerljivo vodi među republikanskim kandidatima za predsjednika SAD-a. Republikanske predsjedničke debate nisu mu zanimljive, na njima ništa ne može dobiti, eventualno izgubiti. Zbog toga će preskočiti i drugu republikansku debate zakazanu za 27. rujna i tog dana će se u Detroitu obratiti automobilskim radnicima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više