Novosti

Kronika

Spremite projekte

Zajedničko veće opština sledeće godine izdvajat će više sredstava za projekte u mestima gdje živi pripadnici zajednice. Nastavit će i sa već započetim aktivnostima, prvenstveno pomoći učenicima i studentima

Large popovi%c4%87 2

Sastanak sa načelnicima

U sklopu redovnih aktivnosti, predsednik Zajedničkog veća opština (ZVO) Srđan Jeremić iz Vukovara, održao je sastanak s načelnicima opština koje se nalaze u sastavu ZVO-a. Na sastanku je najavljeno da će u sledećoj kalendarskoj godini biti povećana sredstva za aktivnosti i projekte koje opštine provode na svom području.

- Za potrebe opština ove godine ćemo izdvojiti znatno više sredstava kojima ćemo pokriti i znatno više različitih aktivnosti. Važno je istaći da se to ne odnosi samo na opštine u kojima Srbi čine većinu i imaju lokalnu vlast nego i na sva ona mesta u kojima pripadnika naše zajednice ima u značajnom broju poput Tenje, Mirkovaca, Vukovara i još nekih mesta - rekao je Jeremić.

ZVO će nastaviti sa već započetim aktivnostima, a to se prvenstveno odnosi na pomoć učenicima i studentima. U tom smislu biće nastavljeno sa isplatom jednokratnih novčanih pomoći studentima s tim da će broj studenata i iznos pomoći u narednoj godini biti veći. Do sada je to bila pomoć za 35 studenata u iznosu od 2.000 kuna, a za sledeću godinu će iznositi 3.000 kuna i to za 40 studenata. Pored toga ZVO nastaviće pomagati i đacima u nastavi po modelu A, a svim đacima od prvog do osmog razreda biće uručeni novogodišnji ili božićni paketi. Ako sledeća godina dozvoli, nastaviće se sa finansiranjem jednodnevnih đačkih ekskurzija u Srbiju koje su također deo tradicije.

Pomoć u vidu kupona u iznosu od 3.000 kuna dobiće i svih 17 fudbalskih klubova, a pomoć će biti obezbeđena i za sve dečje vrtiće. Prema rečima Jeremića ZVO neće zaboraviti ni na đake u mestima u kojima Srbi nemaju većinu, a pokrenuće se i novi vidovi pomoći opštinama jer od sledeće godine ZVO će po prvi put imati i sredstva u iznosu od milion kuna za kapitalne investicije. Predsednik ZVO-a obavestio je načelnike da pripreme određene projekte jer će početkom sledeće godine biti raspisan i javni konkurs na koji će moći da se prijave opštine u kojima Srbi čine većinu kao i manjinska veća. Na sastanku je bilo govora i o predstojećem popisu stanovništva za koji su pripreme već u toku kako bi popis, koji je od iznimnog značaja za pripadnike srpske zajednice, bio spremno dočekan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više