Novosti

Politika

Split četiri

Na izbore u Splitu izlazi više opcija koje se nude kao alternativa HDZ-u, SDP-u i Kerumovom HGS-u, a ankete im daju dobre šanse. Razgovarali smo s Jakovom Prkićem iz koalicije stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nova ljevica, Ivicom Puljkom iz Centra, aktivistom Bojanom Ivoševićem i profesoricom ekonomije Brankom Ramljak

Large 1jakov prkic

Jakov Prkić (foto Pametno za Split i Dalmaciju)

U Splitu, gdje isti gradonačelnik nikad nije izabran dva puta, kandidati se gužvaju na cijelom političkom spektru, što za grad nije neuobičajeno. Na prošlim izborima bilo ih je devet, na pretprošlim 11, a na ovima broj raste iz tjedna u tjedan. Uz kandidate HDZ-a, SDP-a i HGS-a, na izbore izlaze i nezavisna Branka Ramljak, Ivica Puljak iz Centra, Jakov Prkić iz koalicije koju čine Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nova ljevica, Siniša Vuco ispred HSS-a, Ivica Grković iz Mosta, Zdeslav Benzon iz HSLS-a, lokalni aktivist Bojan Ivošević, a donedavno se spominjao i poduzetnik Tomislav Mamić koji se ipak odlučio priključiti Branki Ramljak. Dio njih se pritom pokušava prikazati nadideološkim kandidatima, kako bi zahvatili što veći bazen birača.

Program koalicije Jakova Prkića je podudaran s onim nezavisnog kandidata Bojana Ivoševića, ali do dogovora nije došlo

SDP je ponudio javnosti ranije potpuno nepoznatog kandidata, 38-godišnjeg Antu Franića, koji je u stranci pasivni član od 2016. godine, a doznalo se da mu je supruga ljetos volontirala u kampanji Domovinskog pokreta Miroslava Škore. HDZ je, nakon odustajanja sadašnjeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ponudio Vicu Mihanovića, ravnatelja Lučke uprave u Splitu, za kojeg je Indeks.hr nedavno otkrio da je plagirao doktorski rad na Sveučilištu u Osijeku. U trku naravno ide i Željko Kerum, bivši gradonačelnik čija stranka HGS u sadašnjem mandatu vlada Splitom u koaliciji s HDZ-om. Početkom veljače Ipsos je napravio anketu po narudžbi Puljkovog Centra, u kojoj su Kerum, Mihanović, Ramljak i Puljak dobivali između 12 i 15 posto glasova. Sredinom veljače ista agencija radila je anketu za Možemo!, koja je pokazala da 17,3 posto birača preferira HDZ, 12,8 posto SDP, 11,4 posto HGS, 10,3 posto Most, osam posto listu Branke Ramljak, 6,2 posto Možemo, 5,8 posto Pametno za Split i Dalmaciju, 5,7 posto Centar, 3,9 posto listu Bojana Ivoševića, dok ih je 5,2 posto bilo neodlučno.

Tada nisu bili poznati svi kandidati i sve liste, ali se pokazalo da bi koalicija kakva je okupljena kasnije oko Prkića dobivala 11,9 posto. Stranka Jakova Prkića Pametno za Split i Dalmaciju nastala je nakon razlaza dijela bivše stranke Pametno s Ivicom Puljkom i njegovom suprugom, saborskom zastupnicom Marijanom Puljak, koji su se odlučili s Dalijom Orešković udružiti u stranku Centar, što veći dio, oko 80 posto splitske organizacije Pametnog, nije prihvatio. Prkić za Novosti kaže kako je cilj sadašnjeg udruživanja s Možemo! i Novom ljevicom bio okrupnjivanje stranaka koje dijele slične vrijednosti. Kaže da je do razlaza s bračnim parom Puljak došlo jer oni nisu prepoznali kako lokalnu politiku trebaju prepustiti drugima nakon što je Marijana izabrana u Sabor te dodaje da Ivica Puljak sada ima sredstva za politički rad, no nema bazu.

Za Ivicu Puljka nepoželjni partneri su HDZ i HGS, za koje kaže da su nanijeli puno štete Splitu, ali i SDP koji nosi teret odgovornosti za mandat Ive Baldasara

Kandidatkinje za Prkićeve zamjenice su stranačka kolegica Kristina Vidan i Tamara Visković iz Možemo!, a iz programa koji će uskoro biti objavljen Prkić ističe tri stvari: nove stambene politike, promet i zelene politike. Njihov prijedlog za rješavanje stambenog pitanja mladih su gradski stanovi za iznajmljivanje, za razliku od koncepta POS-a koji je mladima još uvijek skupa opcija. Kad je riječ o prometu, zalažu se za bolji javni prijevoz i širenje pješačkih zona po principu smirenog prometa. Žele posaditi još barem onoliko stabala koliko ih sada ima u gradu te poticati urbano vrtlarstvo. Program se bavi i gospodarenjem otpadom, digitalizacijom javne uprave te turizmom. Program im je podudaran s onim nezavisnog kandidata Bojana Ivoševića, ali do dogovora nije došlo jer je, kaže Prkić, Ivošević imao svoje viđenje stanja stvari. Dogovori su uključivali i Most.

- Žao mi je zbog toga. Volio bih da i Ivošević uđe u Gradsko vijeće i iskreno se nadam da hoće – kaže Prkić, dodajući da su oni spremni na suradnju sa svima koji nisu HDZ, Kerum i krajnja desnica.

Ivošević o propalim dogovorima kaže da su trajali preko dva mjeseca ta da je on bio spreman na suradnju sa svima, no da je do razlaza na kraju došlo jer se nisu mogli dogovoriti oko kandidata za gradonačelnika.

Bojan Ivošević

Bojan Ivošević (Foto: Milan Šabić/PIXSELL)

- Most je bio fer, no treća strana se odlučila ići u koaliciju s opcijom koja u Splitu ne postoji, već ima samo jedno ime koje je kompromitirano u bivšoj HDZ-ovoj vlasti. Zašto su tako odlučili, je li riječ o sredstvima koja će tako osigurati za kampanju ili grabljenju glasova na ideološkoj razini mogu samo nagađati - rekao nam je Ivošević, pritom misleći na Možemo! i njihovu kandidatkinju za dogradonačelnicu Tamaru Visković, poznatu splitsku kulturnu radnicu koja je od 2005. do 2008. bila nestranačka članica splitskog poglavarstva zadužena za kulturu, kada je na vlasti bila koalicija HDZ-a i poduzetničke Liste Velog Mista.

Ivošević kaže da je dosad glasao za Pametno te da je razočaran što nisu prepoznali ideju nadideološkog ujedinjavanja i rješavanja gorućih pitanja Splita. Rezolutan je oko toga s kim bi surađivao nakon izbora – sa svima osim HDZ-om, HGS-om, SDP-om, a odbacuje i Možemo! ako im članica Gradskog vijeća bude Visković. Ivoševićevi kandidati za zamjenike su poznati gradski aktivist za zaštitu Marjana Srđan Marinić i Antia Birmiša, tajnica Društva turističkih vodiča. Dodaje da će na listi bili aktivista i drugih građana, pravnika, ekonomista, informatičara…

- Riječ je o ljudima za koje znamo da su nepotkupljivi i da neće preletjeti. Želimo se kao vlast početi brinuti o gradu i njegovim financijama, kao što brinemo o vlastitom kućnom budžetu – kaže za Novosti.

Ivica Puljak

Ivica Puljak (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Program njegove liste se temelji na unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, reorganizaciji javnog prijevoza s efikasnijim linijama, ulaganju u osnovne škole i vrtiće, izgradnji garaža, donošenju novog plana upravljanja starom gradskom jezgrom, a poseban naglasak je na očuvanju park šume Marjan te rješavanju pitanja neosnovanih legalizacija tamošnjih bespravnih objekata. Planiraju donijeti potpuno novi komunalni red te pokrenuti izradu novog prostornog i generalnog urbanističkog plana. Ivošević očekuje veći odaziv građana i podršku novim opcijama.

- Ako im mi nismo prvi izbor, tu su i druge opcije kao što su Pametno za Split i Dalmaciju, Centar ili Most, odnosno različite stranke koje su do sada pokazale da se neće na prvu prodati HDZ-u i SDP-u. Prema anketama u zbroju raste podrška alternativnim opcijama i to znači da se bez njih neće moći sastaviti nova vlast – drži Ivošević.

Za Ivicu Puljka nepoželjni partneri su HDZ i HGS, za koje kaže da su nanijeli puno štete Splitu, ali i SDP koji nosi teret odgovornosti za mandat Ive Baldasara.

- Ako ne uspijemo sastaviti većinu, ponovno ćemo izaći na izbore za Gradsko vijeće i zamolit ću građane da nam pruže podršku i povjerenje da vodimo grad – kaže Puljak koji kao najveće probleme, za koje tvrdi da ih takvima vide i građani, ističe nedostatak parkinga i komunalne infrastrukture, loše gospodarenje otpadom te nezaposlenost.

- Kratkoročna rješenja tu ne postoje, ona moraju biti dio šire razvojne strategije koja će u konačnici omogućiti oporavak i napredak Splita. Namjerno kažem oporavak jer je, zbog više desetljeća lošeg upravljanja, Split postao nedefiniran grad i bit će potrebno puno truda, energije i suradnje sa stručnjacima i građanima da se popravi sva šteta koja mu je nanesena – kaže Puljak, koji tvrdi da se obraća svim biračima, a predstavlja građanski i umjereni Split koji treba postati pravim centrom Dalmacije.

Branka Ramljak

Branka Ramljak (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak profesorica je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a svojevremeno je bila predsjednica Nadzornog odbora Hajduka te Vladina povjerenica za Split, za vrijeme krize gradske vlasti 2017. godine. Bila je i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u vrijeme ministrice Blaženke Divjak. Kaže da želi zahvatiti birače oba pola.

- Kao što za Hajduk navijaju lijevi, centralni i desni, tako i Split vole svi. Nadam se da ćemo sa svojom listom privući one koji nisu zadovoljni današnjim stanjem i motivirati apstinente da izađu na izbore – kaže Ramljak, kojoj je podršku dao i ugledni ekonomski stručnjak Dejan Kružić. Ona inzistira na neideološkom karakteru svog djelovanja te tvrdi da lokalni izbori nisu svjetonazorske prirode.

- Svakome je važno da su ceste dovršene i uredne, da ima parkirno mjesto, da mu dijete ne ide u treću smjenu, a da naši najstariji mogu provesti dostojanstveno svoju starost. Ono što me definira je da sam izrazito socijalno osjetljiva, da sam sklona manjim davanjima, no ne nauštrb socijale, obrazovanja i temeljnih potreba grada. Svoj svjetonazor živim, ali ga na nikakav način nisam nametala drugima kao profesorica niti ću s mjesta gradonačelnice. Ovo su po meni komunalni, ali i civilizacijski izbori, i u tom smislu je moja ideologija u potpunoj suprotnosti s političkom korupcijom i nepotizmom koji su obilježili ovaj grad prethodnih 12 godina – kaže Branka Ramljak, koja više svojih ideoloških stavova nije bila spremna otkriti, a ako bude izabrana građani će vrlo brzo, kao i kod drugih političkih početnika, imati priliku vidjeti za kakvu su ideološku opciju glasali.

No i "neideološko" već sada dosta govori, pa tako i činjenica koju nam je potvrdila, da joj se pridružio i poduzetnik Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, koji je prije više od mjesec dana najavio da bi mogao i sam izaći na izbore kao kandidat za gradonačelnika. U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju tada je istaknuo probleme s kojima se kao poduzetnik suočava po pitanju GUP-a, odnosno "grijeha nečinjenja u gradskoj upravi" koja koči njegove projekte gradnje kompleksa na splitskom Trsteniku i hotela na Bačvicama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više