Novosti

Društvo

SPC i isusovci zajedno za Ukrajince u Hrvatskoj

Srpska pravoslavna crkva i Isusovačka služba za izbjeglice za jugoistočnu Evropu uspješno su zajednički organizirali tečaj hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice, ali od juna to više neće moći jer traže novi prostor

Large spc2

S dodjeljivanja diploma ukrajinskim držaljanima i državljankama

U prostorijama Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu u srijedu su podijeljene diplome izbjeglicama iz Ukrajine koji su uspješno završili tečaj hrvatskog jezika u organizaciji SPC-a i Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Evropu (JRS).

Prema riječima đakona Petra Kozakijevića, zbog ratnih razaranja u Ukrajini bilo je izvjesno da im je, osim kratkotrajne pomoć u hrani, odjeći i smještaju, mnogo važnije sistemski pomoći.

– Trebalo im je pružiti osnovnu pomoć da iznova započnu život. Temelj za to je jezik. Zbog toga smo stupili u kontakt s JRS-om koji ima dugogodišnje iskustvo organiziranja jezičnog tečaja za strance i izbjeglice. Rješenjem smo zadovoljni i mi, predavač Ivo Alebić i Ukrajinci koji kažu da je naš tečaj najbolji u gradu – kaže đakon Petar.

Objašnjava i da je, pošto su izbjegli Ukrajinci pravoslavne vjeroispovijesti, prirodno da SPC bude prvi koji će im pomoći.

- Nastava je održavana tri puta sedmično u trajanju od sat i pol, a nastojali smo i da grupe budu što manje kako bismo bili što efikasniji - govori đakon Petar i nastavlja da je na održavanje kursa došlo više od 50 polaznika, ali da se dobar dio njih preselio, našao drugdje posao ili vratio u Ukrajinu, tako da je do diplome došlo devetoro polaznika.

- Kako je naša zgrada oštećena, od juna u ovom prostoru nećemo moći održavati nastavu zbog renoviranja. Apelujem na sve koji su u mogućnosti da ovakve tečajeve što više organizuju, jer je to potrebno Ukrajincima koji su s nama u Hrvatskoj. Sa JRS-om razgovaramo o modelima gdje, kako i pod kojim uslovima ćemo ih nastaviti - kaže on i objašnjava da su od momenta kad su stigle prve izbjeglice obilazili kolektivne smještaje s ciljem da ih pripreme za tečajeve.

- Nismo se reklamirali, jer bi se javio mnogo veći broj ljudi kojima ne bismo mogli odgovoriti na potrebe. Neka im svako ko je u mogućnosti pomogne da steknu samopouzdanje i ostvare svoja prava – obrazovanje djece i zaposlenje odraslih, postanu integralni deo društva. Osim toga, ti im tečajevi pomažu da prevladaju traumu zbog svega što se dogodilo u njihovoj zemlji - rekao je đakon Petar.

Istaknuo je i da surađuju s Centrom za rehabilitaciju Stančić, gdje je smješteno 20 Ukrajinaca s invaliditetom.

- Trudimo se da sa našim mogućnostima pomognemo zajednici Ukrajinaca što je više moguće, da se osjećaju kao u svojoj kući. Gdje god je pravoslavna crkva, tu je njihova kuća u kojoj mogu da pronađu duhovno i svako drugo utočište kad god im je potrebno - naglasio je.

Obraćajući se prisutnima, pater Stanko Perica, ravnatelj JRS-a, naglasio je da se izbjeglicama nastoji pomoći što se više može.

- Znamo da se posao jako teško može naći, a da se ne svlada jezik na nekoj razini. To smo za početnu razinu znanja priveli kraju, a nastavit ćemo i dalje podupirati naše ukrajinske prijatelje. Suradnja sa SPC-om je prirodna jer smo vjerske organizacije, a u situaciji s više od 22.000 izbjeglica u Hrvatskoj, od kojih su većina pravoslavne vjeroispovijesti, povezali smo se i ponudili program učenja jezika koji će biti od najveće koristi. Tako omogućavamo ukrajinskim izbjeglicama da se što bolje integriraju u hrvatsko društvo, jer ako ne nauče jezik, ne mogu postati punopravni članovi društva i ostaju na margini - rekao je i ponovio da je broj polaznika varirao zavisno o situaciji.

- Naša su vam vrata širom otvorena. Ivo Andrić rekao je "Ništa ljude ne zbližava kao zajednički sretno proživljena nesreća", a ukrajinska nesreća zbližava nas u ovoj suradnji - istaknuo je Perica.

- Daj Bože da rat u vašoj otadžbini, koji vas je doveo ovamo, što pre završi i da imate mogućnost da se vratite svojim domovima. A ako neko ostane, sigurno će mu ovo početno znanje hrvatskog biti od velike pomoći da se lakše uklopi - rekao je arhijerejski zamjenik, protonamjesnik Bogoljub Ostojić prenoseći pozdrave patrijarha Porfirija.

Svoja iskustva s nama je podijelio i predavač Ivo Alebić.

- Bili su sjajni učenici, iako u specifičnom kontekstu jer su traumatizirani i ranjivi pa uče u otegotnim okolnostima. Ali znaju da moraju svladati jezik. Polaznici su različite dobi i profesija: mladi pričaju i po nekoliko jezika, a starijima je teže. Ipak, od kraja jula prošle godine kad smo počeli tečaj, dosta su svladali i položili ispit - rekao je.

Među polaznicima je i Andrej Ivanenko, sveštenik iz Irpina koji je stigao prije deset mjeseci.

- Zadovoljan sam tečajem i zahvalan sam SPC-u, ali i volonterki JRS-a Nataliji Lumezi koja je pružila veliku pomoć. Zagreb mi se sviđa, a što se tečaja tiče pomoglo je što su hrvatski i ukrajinski slični, iako je teško zapamtiti neke riječi i rečenice - rekao je o. Andrej koji zajedno s kolegama iz SPC-a obavlja bogosluženja.

Ako je potrebno, može ispovijedati Ukrajince na njihovom jeziku.

Natalija Eliot iz Kijeva u Zagreb je stigla prije osam mjeseci.

- Zahvalna sam na prilici da učim hrvatski, jer mi je bitno razumjeti jezik ove države. Najteže mi je bilo zapamtiti nove riječi, a struktura rečenice i gramatika su bili lakši. Ponosna sam što sam završila prvi stupanj i htjela bih nastaviti i dalje – kaže Natalija Eliot.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više