Novosti

Politika

Solidarnost s Poljakinjama

Nakon što su prošlog tjedna u Poljskoj stupile na snagu nove odredbe zakona kojim je abortus gotovo u potpunosti zabranjen, više organizacija sinoć je ispred poljske ambasade u Zagrebu razvilo transparent "Solidarno s Poljakinjama"

Large transparent

Transparent ispred poljske ambasade

Nekoliko organizacija u četvrtak navečer pred poljskom ambasadom u Zagrebu, kao znak podrške Poljakinjama zbog dodatne restrikcije prava na pobačaj u toj zemlji, razvilo je transparent "Solidarność z Polkami!" (Solidarno s Poljakinjama!)

Prošle srijede u Poljskoj su stupile na snagu nove odredbe zakona o pobačaju kojima je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen, zbog čega su na ulicu izašle brojne građanke i građani koji se protive ovom dodatnom ograničenju prava žena.

Novim odredbama Zakona, koje je potvrdio politizirani poljski Ustavni sud, pobačaj je zabranjen čak i u slučajevima teških oštećenja ploda. Inače, do ove zabrane osnova za 98 posto svih obavljenih abortusa u toj zemlji upravo je bilo teško oštećenje ploda. Pobačaj je u Poljskoj sada samo dozvoljen u slučaju silovanja i incesta te ako je ugrožen život žene.

"Ovaj krajnje barbarski napad na tijela žena znači obavezu prisilnog iznošenja trudnoće i rađanja i u situacijama u kojima je izvjesno da će dijete umrijeti neposredno nakon rođenja. Sadistička okrutnost zakonskih izmjena, koje je inicirala desničarska vladajuća stranka PiS uz podršku različitih ultrakonzervativnih organizacija, iznova je izazvala masovne proteste žena u Poljskoj koje su izašle na ulice kako bi se pobunile protiv zabrane pobačaja i invazije na njihova tijela. Ovaj put žene su vladajućima poručile: To jest wojna! Ovo je rat!", poručili su Antifašistički vjesnik, Faktiv, kolektiv Iskra te Radnička fronta čiji su članovi razvili transparent.

Dodali su i kako pored davanja snažne podrške ovim prosvjedima i pokretu Ogólnopolski Strajk Kobiet (Generalni ženski štrajk), treba podsjetiti da je legaliziranje zlostavljanja žena sukladno srednjovjekovnom moralu, koje je upravo dobilo svoj tragični epilog u Poljskoj, cilj i drugih pa tako i domaćih ultrakonzervativnih aktera.

"Stoga našom akcijom solidarnosti sa ženama u Poljskoj želimo poslati bezuslovnu podršku i podsjetiti sve o koliko strašnom i barbarskom napadu na žene i njihova tijela se ovdje zaista radi. Solidarność z Polkami! Solidarno sa ženama u Poljskoj!", poručili su.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više