Novosti

Kronika

Слoжни у нajгoрим врeмeнимa 

‘Нoвoсти’ у oпћини Koпривничкo-крижeвaчкe жупaниje: Maлa oпћинa Сoкoлoвaц примjeр je мирнoг суживoтa измeђу двиje нaциje, кojи ниje биo нaрушeн ни у рaту 

Mala općina Sokolovac u Koprivničko-križevačkoj županiji nalazi se između Križevaca i Koprivnice. Klasično je to prigorsko mjestašce s oko tri i pol hiljade stanovnika. U Društvenom domu srećemo Dejana Badalina, zamjenika predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Sokolovcu. On nadgleda teče li sve prema planu oko obilježavanja Svetog Save, Dana Vijeća i krsne slave. Dejan ima 43 godine, bavi se poljoprivredom i šumarstvom. Ima registriran OPG.

- Živi se nekako, mora se. Nije nešto bajno, ali i još nitko nije umro od gladi. Ponekad treba puno raditi, a ne vidi se baš neki veliki rezultat, no drugi put bude bolje. Radi se kao i o svakom drugom poslu, negdje izgubiš, negdje dobiješ - kaže Badalin.

U općini je na vlasti HDZ: Badalin i Bojana Sabadi, volonterka u Vijeću, ističu da načelnik Vlado Bakšaj izuzetno dobro obavlja posao te da u općini nema nikakvih trzavica, posebno ne međunacionalnih. Dodaju da su devedesete davno iza nas, iako je i tada bilo tek ponekih sporadičnih ekscesa kada su policija i ostale državne institucije odmah reagirali i kaznili počinioce. Badalin ističe da se ovdje rat nije ni na koji način osjetio. Inače, srpsko manjinsko vijeće formirano je odmah na početku primjene Ustavnog zakona, 2003. godine. Kaže da u Sokolovcu postoji i podružnica SDSS-a koja broji tridesetak članova. Malo je zaposlenih jer nema većih poduzeća.

Bojana Sabadi je frizerka po zanimanju, ali se bavi poljoprivredom i udomiteljstvom. Kaže da posao ide jako dobro. Udomljuje starije osobe u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Dodaje da je u općini dobro i što se tiče društvenih aktivnosti. Djeca se mogu baviti gimnastikom u velikoj dvorani ili i nekim od ostalih sportova. Pored osmogodišnje škole u centru općine, postoje u okolnim naseljima i područne četverogodišnje. Djeca upisuju srednje škole u Križevcima, Koprivnici ili Bjelovaru.

Pravoslavni hramovi postoje u Malom i Velikom Pogancu, tu je također poznati manastir Lepavina koji se obnavlja, kao i crkva u Velikoj Mućni. Neki hramovi su zapušteni jer je malo stanovnika, kao u Poveliću ili Plavše u Podravini. ‘Uglavnom gravitiramo Koprivnici jer je udaljena 12 kilometara, dok je do Križevaca oko 25 kilometara’, priča Dejan.

Proslavi Svetog Save i dana Vijeća srpske nacionalne manjine u općini Sokolovac, uz brojne predstavnike srpske zajednice, svečanosti su prisustvovali Tatjana Vukobratović Spasojević iz SNV-a, konzul u zagrebačkoj Ambasadi Srbije Nenad Maričić, načelnik općine Vlado Bakšaj (HDZ), kao i predstavnici udruženja penzionera, antifašista, pravoslavne i katoličke crkve, te više od stotinu drugih uzvanika.

- Dobro nam došli u općinu marljivih i radišnih ljudi, u sredinu uzajamnog poštovanja, tolerancije i uvažavanja gdje neometano ispunjavamo svoja manjinska prava. Zahvaljujemo na tome većinskom narodu i načelniku općine koji je uvijek spreman da nam pomogne u bilo kojem pogledu - kazao je pozdravljajući goste predsjednik VSNM-a Sokolovca, Ranko Vrećica.

- Vi ste ovdje živjeli mirnije nego u nekim drugim krajevima Hrvatske. Želim da tako bude ubuduće, nadam se da će nam život biti bolji i neka se danas svi radujemo - rekla je Tatjana Vukobratović Spasojević.

Mnogi gosti ujedno su posjetili obližnji manastir Lepavina i prisustvovali liturgiji povodom Dana Svetog Save. U ime Ambasade, goste je pozdravio konzul Nenad Maričić, posebno pozdravivši predstavnika katoličke crkve Ivicu Premara.

- Sve nas je nažalost manje, iako svakog trena u općini nešto stvaramo. Želimo nastaviti ovakvu ljepotu življenja i neka nas Bog poživi - rekao je načelnik Bakšaj dok je predsjednik Udruženja antifašista Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Zagrajski naveo da su u Drugom svjetskom ratu, u partizanima ovdje ravnomjerno bili zastupljeni Srbi i Hrvati: ‘na tom području uvijek se ravnopravno živjelo, a pripadnici oba naroda su autohtoni’.

Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’, domaćinima je poklonio uramljenu sliku Svetog Save, dok je Mile Sekulić, predsjednik VSNM-a Varaždina domaćinu poklonio knjigu Hrvoja Petričića i Filipa Škiljana ‘Srbi u Varaždinu’.

- Srba u Hrvatskoj ima oko 186.000. A mi imamo 131 manjinsko vijeće i 18 predstavnika. Odličnu saradnju imaju Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Zagrebačka županija, njihova manjinska županijska i gradska vijeća. Imamo svoje novine, ‘Novosti’, koje obavještavaju javnost o našim aktivnostima. Zalažem se da sva naša vijeća sarađuju kako to radimo i mi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, da se međusobno upoznajemo i razmjenjujemo iskustva. Zato ovakva druženja imaju svoju svrhu - kazao je Mile Sekulić. Druženje, koje je počelo iza podneva potrajalo je do kasnih večernjih sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više