Novosti

Društvo

Sloboda govora mržnje

Unatoč prijavi Vijeća časti HND-a s primjerima govora mržnje, Agencija za elektroničke medije ne smatra da Vinkovačka televizija prakticira pogromašku retoriku

Large intrigator paulina

Poligon za fanatike – "Demokracija" Vinkovačke televizije (foto YouTube)

"Policija treba dobar pendrek upotrijebit'", "Treba srubit glave nekima u donjem staležu", "Srbi mogu živjeti samo u Srbiji, a u Hrvatskoj to su Hrvati pravoslavne vjere", "Fruška gora, Mitrovica, to je naše, da odredimo granicu u Zemunu gdje je", "pozdrav Za dom spremni je svet", samo su neki od komentara gledatelja izrečeni u kontakt-emisiji "Demokracija" na vinkovačkoj Plavoj televiziji tokom 2019. godine. Ove citate je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva (HND) na čelu s predsjednicom Đurđicom Klancir okarakteriziralo kao primjere govora mržnje u javnom prostoru i kršenja Kodeksa časti.

Da komentari gledatelja ne odudaraju od uređivačke politike serijala svjedoče sugestivno naslovljene teme pojedinih emisija, na primjer: "Thompson: Svi koji su protiv Bojne Čavoglave protiv su istine", "Kako komentirate uhićenje novinara Duhačeka i kaznu od 754 kune za vrijeđanje Hrvatske", "Kako komentirate zahtjev HVIDR-e za zabranu SDSS-a". Sve te citate i teme iz 2019. Vijeće časti HND-a je, uz ocjenu da jedna takva emisija, koja se emitira šest dana u tjednu, ne bi trebala postojati, proslijedilo u zahtjevu Agenciji za elektroničke medije (AEM) da u skladu s ovlastima sankcionira nakladnika navedene emisije.

Ali Agencija je sve ocjene Vijeća časti odbila, bez obzira na to što su u toj godini zabilježene još četiri pritužbe građana na tvrdnje izgovorene u "Demokraciji". AEM je ustvrdio da nisu prekršene odredbe Zakona o elektroničkim medijima i da nisu utvrđeni sadržaji koji bi zahtijevali zabranu emisije. Prilikom iznošenja zakašnjelog izvještaja ove Agencije za 2019. godinu, ponovio je to i u raspravi na prošloj sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije ravnatelj AEM-a Josip Popovac.

"Kada govorimo o govoru mržnje, dosta je visoko postavljena ljestvica jer sam govor mržnje je kazneno djelo. Navedeni primjeri su najčešće neprimjereni govori i ne prelaze granicu ka govoru mržnje. To ne znači da je taj neprimjeren govor dobar i poželjan, ali uglavnom Vijeće će u graničnim slučajevima stati u slobodu govora", odgovorio je Popovac Đurđici Klancir, koja je i vanjska suradnica Odbora. On je priznao da takav neprimjeren govor može radikalizirati javnost, ali očito smatra da po Zakonu sankcije mogu biti izrečene samo za sudski potvrđen govor mržnje.

"Te emisije gdje postoje takva iskakanja stavljene su pod posebni nadzor i prate se. Nama je vrlo važno kako u tim slučajevima reagira voditelj emisije. Protivnik sam neprimjerenog govora. Smatram da ono što nismo kadri kazati doma za obiteljskim ručkom pred roditeljima, ne bismo smjeli reći ni u javnom prostoru, ali ne bi bilo dobro da se neprimjeren govor izjednači s govorom mržnje", kazao je Popovac. Ustvrdio je da na govor mržnje AEM strogo reagira i da su prošle godine iz Agencije konstantno apelirali na medije zbog neprovjerenih informacija i rasističkih aluzija vezanih uz porijeklo virusa što, kako kaže, smatraju apsolutno neprimjerenim.

Jedan od izgovora AEM-a bio je i taj da su navedene emisije VTV-a emitirane izvan razdoblja duljeg od zakonskog roka koji iznosi tri mjeseca za čuvanje snimki cjelovito objavljenog programa, bez obzira na to što su sve te snimke javno dostupne putem YouTubea i društvenih mreža.

Đurđica Klancir za Novosti kaže da Vijeće časti HND-a smatra da emisija "Demokracija" predstavlja najgrublje kršenje svih načela novinarske etike.

- Sa žaljenjem smo konstatirali kako je riječ o svojevrsnoj septičkoj jami hrvatske medijske scene. Ne mogu vjerovati da stručna tijela u Agenciji nisu za ove dvije godine pronašla govor mržnje u toj emisiji jer zaista je teško pronaći emisiju "Demokracije" u kojoj se ne iznose profašistički stavovi, huška i raspiruje mržnja. Iako je u emisiji naznačeno da "iznesena stajališta gledatelja nisu stav i televizije", riječ je o prozirnom paravanu. AEM kao tijelo koje može sankcionirati medije postalo je sasvim ravnodušno na govor mržnje, koji ravnatelj Popovac relativizira. Agencija smatra da se protiv govora mržnje moramo boriti edukacijom, pismenošću i apelima, kao da pričamo o djeci u osnovnoj školi, a ne o izgrađenim, profesionalnim novinarima. Ceremonijalno se zalažemo protiv govora mržnje, a svjesno na dnevnoj bazi puštamo u eter emisije u kojima se poziva na "ubijanje, zabijanje, zakopavanje, odrubljivane glave..." - kaže Klancir.

Podsjetimo, AEM je 2016., u mandatu ravnateljice Mirjane Rakić, kaznio Z1 televiziju oduzimajući joj koncesiju na tri dana zbog govora mržnje nakon što je voditelj te lokalne televizije Marko Jurič "upozorio" građane da ne hodaju u blizini sjedišta SPC-a u Zagrebu jer bi im "djecu četnik mogao zaklati". Nakon te odluke AEM-a u Zagrebu su organizirani nacionalistički prosvjedi na kojima je uzvikivan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više