Novosti

Politika

Đurđica Klancir: Tražim očitovanje ministra Božinovića o zloupotrebi policije

Posjet policije redakciji portala Net kako bi legitimiranjem utvrdili njenu adresu, istraživačka novinarka naziva manifestacijom sile i političkim pritiskom na one novinare 'koji se još uvijek žele baviti nepotizmom i korupcijom političara'

J4ca31g9j15ulbef6p5jbf317dg

Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr, još uvijek ne zna zašto je župan Ivo Žinić želi tužiti (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir objavila je na svom Facebook profilu da su je jučer u redakciji legitimirala dva policajca na zahtjev jednog odvjetnika kako bi utvrdili njenu privatnu adresu na koju će joj poslati privatnu tužbu. Nakon toga je njena odvjetnica Vesna Alaburić nazvala tog odvjetnika i doznala da sisačko-moslavački župan Ivo Žinić želi podnijeti tužbu protiv novinarke. U međuvremenu se oglasila i policija koja je objasnila da su išli u redakciju jer nisu mogli nedvojbeno utvrditi o kojoj se osobi točno radi.

‘Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu? Zašto mi uvaženi odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost’, napisala je Klancir u svom Facebook statusu, pitajući se što nas dalje čeka.

Kao dugogodišnja novinarka koja se bavi istraživačkim temama Đurđica Klancir je za Novosti izjavila da sumnja kako se radi o zloupotrebi policijskog aparata s ciljem zastrašivanja onih novinara ‘koji se još uvijek žele baviti nepotizmom i korupcijom političara i osoba koje su na vlasti’.

S druge strane, policija demantira da je riječ o ‘pritisku i zastrašivanju novinara’ i tumači kako je njihovo postupanje u skladu s člankom 50. Pravilnika o policijskom postupanju u kojem stoji kako će ‘policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ako je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe’.

Klancir tvrdi kako je njihovo objašnjenje ‘nonsens’ koji je van svake ‘pravne logike’. Kaže kako već 15 godina živi na istoj adresi i da je policija došla provjeriti podatke koje ima u svojoj bazi. Tvrdi kako već godinama prima tužbe i uredno se odaziva na njih. ‘Riječ je o čistoj manifestaciji sile’, uvjerena je Klancir.

Kaže da još uvijek ne zna zbog čega župan Žinić namjerava podignuti tužbu, ali i da bi morao imati njen kontakt. Novinarka je pisala dva teksta u kojima se on spominje - jedan iz listopada prošle godine o zapošljavanju njegovog sina u zatvoru u Glini, a drugi iz prosinca prošle godine o razrješenju ravnatelja osnovne škole u Glini osam mjeseci prije isteka mandata, jer ga župan nije želio na tom mjestu. Klancir je Žinića pokušala kontaktirati kako bi dobila njegov komentar o slučajevima o kojima piše. I to u više navrata - osobno putem telefona, ali i preko e-maila tako da u njegovom uredu imaju njen kontakt. U jednom od tekstova komentar iz Ureda župana je i objavljen.

Također ističe da nakon objave tekstova redakciji nije stigao zahtjev za demantij ili bilo kakvo drugo pravno postupanje.

‘Zabrinjava me nastavak prakse da se ide privatnim tužbama na novinare’, kaže Klancir, koja je uvjerena da je riječ o pokušaju ‘osobnih udara na novinare’. Slično je nedavno tvrdio i njen kolega Jurica Pavičić, također novinar s dugogodišnjim iskustvom, koji u posljednje vrijeme prima sve više privatnih tužbi koje, kako smatra, na sudu neosnovano gubi.

O ovom problemu pričalo se i na tribini Hrvatskog novinarskog društva, održanoj prošli mjesec u Zagrebu, gdje je također iskusni istraživački novinar Drago Hedl izjavio kako prilikom predaje teksta ima grč, ne zato što sumnja u provjerenost činjenica i kako je obavio posao, već da razmišlja o tome na koji način može braniti tekst ako se nađe na sudu.

O jučerašnjem postupku policije odmah se oglasio i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko koji je na svom Facebook profilu napisao kako je ovo što se dogodilo novinarki Klancir ‘primjer neviđenog zastrašivanja’. ‘Sustavni progon novinarki, novinara i medija na djelu. Za svaku osudu’, napisao je Zovko.

A reagirao je i Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja koji je, zgrožen policijskim postupanjem, na Facebooku napisao kako će tražiti očitovanje saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, čiji je član.

Klancir smatra kako bi se o cijelom slučaju trebao očitovati i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jer su ‘političari vladajuće stranke zloupotrijebili policijski aparat’.

‘Nadam se da će ministar unutarnjih poslova shvatiti ozbiljnost situacije jer je ovo dosad nezabilježeni pokušaj pritiska na novinare’, zaključuje Klancir.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više