Novosti

Kronika

Skroman Nikoljdan

Vijeća i crkva proslavili tradicionalni vjerski praznik: Pravoslavni vjernici proslavili su krsnu slavu Nikoljdan - Sveti Nikola Čudotvorac

9x6v5vtzk8f2c4md9m7qcvthm5o

I ove godine, tradicionalno i vrlo skromno, Gradsko vijeće Srpske nacionalne zajednice u Karlovcu je obilježilo Dan vijeća i Krsnu slavu, Svetog Nikolu. Održana je svečana liturgija u istoimenoj karlovačkoj pravoslavnoj crkvi, posvećen slavski kolač i koljivo. Potom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća uz sudjelovanje tek nekolicine od 15 članova Vijeća. Dan prije Svetog Nikole, svečanu godišnju sjednicu Vijeća održali su i članovi Županijskog VSNM-a.

U utorak, 18. decembra, uoči praznika, večernjim bogosluženjem u Sabornom karlovačkom hramu, započela je proslava zaštitnika Svetog Nikolaja, Arhiepiskopa Mirlikijskog Čudotvorca. Večernje bogosluženje predvodio je episkop gornjokarlovački g. Gerasim. Na sam dan praznika Svetog Nikolaja Gerasim je također predvodio svetu liturgiju u Sabornom hramu u Karlovcu. Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika i patrona sabornog karlovačkog hrama, prigodnom besjedom, svim prisutnim vjernicima, episkop Gerasim je čestitao ovaj veliki praznik.

U više križevačkih i koprivničkih naselja u kojima živi srpska zajednica, u srijedu, 19. decembra, pravoslavni vjernici proslavili su krsnu slavu Nikoljdan - Sveti Nikola Čudotvorac. Svečano je tako bilo u mjestu Vojakovački Osijek i Pobrđanima kod Križevaca te u Maloj Rijeci, Malom Pogancu i drugim mjestima kod Koprivnice. Povodom slave Nikoljdana, služe se crkvene službe, a prema običaju, pravoslavnim porodicama u goste dolaze mnogobrojna rodbina i prijatelji. Kod prigorskih i podravskih Srba, već tradicionalno, u njihovim kućama uvijek su dobrodošli susjedi drugih vjera i nacionalnosti, većinom Hrvati i katolici. Prijateljstva i dolasci na slave kod većine porodica nisu se prekidali ni tokom ratnih devedesetih.

- Slavu održavamo redovito svaku godinu i na nju pozivamo sve prijatelje i rodbinu. Držimo do naših običaja i tradicija, što ćemo nastaviti u budućnosti. - rekao je Milutin Cetušić, mještanin Vojakovačkog Osijeka. U mjestu Vojakovac kod Križevaca, na Nikoljdan, održana je tradicionalna božićna priredba učenika Vojakovac. Dvadesetoro djece izvelo je prigodne plesove. pjesme i recitacije pred publikom sastavljenom od roditelja, nastavnika i drugih uzvanika. I ove godine, božićnu priredbu na kojoj su vojakovački učenici dobili poklone, organizovale su učiteljice Dragica Osman i Draženka Pušić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više