Novosti

Kronika

Шкoлa фoлклoрa ЗВO-a

Стручни сeминaр зa KУД-oвe oдржaн у Вукoвaру: ‘Oвe гoдинe je Шкoлa oкупилa чeтрдeсeтaк игрaчa’, кaжe Нeбojшa Видoвић, прeдсeдник Oдбoрa зa културу ЗВO-a

Kulturno-umetnička društva koja neguju srpski folklor i narodnu tradiciju poslednjih pet godina imaju priliku da u Školi folklora koju organizuje Zajedničko veće opština unaprede svoja znanja u toj oblasti. Ovogodišnji stručni seminar održan je zadnjeg vikenda u septembru u prostorijama KUD-a ‘Sloga’ i Ansambla narodnih igara SKD ‘Prosvjeta’ u Vukovaru.

- Ovo je oblik usavršavanja naših folkloraša. Pozvali smo sva kulturno-umetnička društva na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a svako od njih je poslalo svoja dva do tri igrača koji kasnije prenose ostalima ono što su naučili. Ove godine je Škola folklora okupila četrdesetak igrača što je vrlo dobar odaziv - kaže Nebojša Vidović, predsednik Odbora za kulturu ZVO-a dodajući da su prilikom organizacije primenjene sve epidemiološke mere. Poslednje dve godine, predavačica je Slavica Mihailović iz Kragujevca, jedna od najcenjenijih i najpoznatijih koreografkinja u Srbiji, a tema ovogodišnjeg seminara bile su igre iz centralne Srbije.

- Radi se o igrama iz tri podoblasti: Gruže, Lepenice i Jasenice. To je moj rodni kraj, oblast koju najradije predajem. Drago mi je da su se polaznici škole folklora i organizatori odlučili upravo za to područje jer većina priželjkuje igre juga Srbije zato što su temperamentne, ali ja mislim da su igre iz Šumadije nepravedno zapostavljene - kazala je Slavica Mihailović ističući da šumadijske igre imaju svoju posebnost u odnosu na sve druge jer centralnu oblast Srbije odlikuje pitomost, ali i virtuoznost u igri.

- S tom virtuoznošću u igri ljudi se tamo prosto rađaju, raduju se tome, to vole i neguju. Nekada se podrazumevalo da onaj ko ne zna da igra nije stasao za čoveka jer je to deo opšte kulture i vaspitanja. Postoje momenti u životu kada prosto mora da se zaigra jer čovek igrom iskazuje svoje najlepše emocije – smatra gošća iz Kragujevca.

- Prošle godine smo naučili igre iz Niša i dečje igre, a ove godine ćemo naučiti nešto novo čime ćemo obogatiti naš repertoar - kaže Zoran Novoselac, voditelj dečje grupe u KUD-u ‘Sloga’ i aktivni igrač Prosvjetinog Ansambla narodnih igara. Učesnike dvodnevnog seminara pozdravio je i predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

- Naša misija je da radimo na očuvanju našeg kulturnog identiteta na ovom prostoru i omogućimo polaznicima da uz kompetentne predavače nauče što više – rekao je Jeremić. Polaznici seminara su od organizatora na poklon dobili majice sa logom Škole folklora kao i druge prigodne poklone.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više