Novosti

Kronika

VIDEO Skinut zvonik sa zagrebačke crkve

U petak je skinut zvonik sabornog hrana Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, što je bio najopasniji dio operacije obnove nakon potresa. Restauratori obećavaju da će obnova završiti do kraja svibnja

U okviru obnove sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, teško oštećenog u potresu prije tri godine, u petak je skinut zvonik koji će biti zamijenjen novim, kao i zvona koja će biti restaurirana.

- S obzirom da je konstrukcija stošca na vrhu zvonika bila drvena, a ne željezna, prije skidanja odrezana je pilama pa nije bilo potrebe da se koriste eksplozivni naboji kao što je urađeno na drugim oštećenim crkvama. Dizalica je držala konstrukciju, dok sve nije bilo ispiljeno, jer bi inače postojala opasnost od pada stošca teškog oko 5,5 tona - rekao nam je viši konzervator i restaurator Radivoje Jovičić, zadužen za obnovu tornja.

Prema njegovim riječima, konstrukcija je bila trula u donjem dijelu koji se mora promijeniti.

- Kad skinemo limove i daščanu oplatu, vidjet ćemo može li bar gornji dio konstrukcije biti upotrebljiv. Uvijek se nastoje sačuvati originalni dijelovi, jer nova nikad ne može biti dovoljno dobra kao ona koja je "odležala" stotinjak godina - rekao nam je Jovićić.

Restaurator ističe da je jasno da bakar sa stošca neće opstati, jer se raspao i pocijepao, dijelom i prilikom spuštanja. Limovi će biti kompletno novi, s tim da je dio bakra pozlaćen. Tu su i željezni križevi koji su prekrasno kovani i danas ne možemo napraviti nove, rekao je Jovičić.

Naglasio je i da je cijeli toranj već bio nagnut pa ga je potres "proradio". Od projektiranih sedam centimetara, koliko je bio nagnut, nagnuo se 14 centimetara i prijetio je svima nama koji smo radili na obnovi crkve, kazao je.

Pitali smo ga i kad bi posao trebao biti završen.

- Obnova u pravilu traje jednu sezonu, ali ćemo je završiti do kraja svibnja ove godine, jer je takav program koji nas je uvjetovao - rekao je Jovičić.

Komentirao je i skidanje zvona koja nisu zvonila od potresa.

- To je bio najatraktivniji, ali i najopasniji dio operacije, s obzirom da su drveni nosači arnjeva prilikom spuštanja jako pucketali, pa je cijela konstrukcija položena kako bi predstavljala opasnost. Vidi se da je donje zvono bilo najveće i da je napravljeno još 1923., srednje je bilo iznad njega, a najmanje na vrhu. Zvona će biti restaurirana, a drveni nosači zamijenjeni željeznima – kaže Jovičić.

Josip Galić, nadzorni inženjer, rekao nam je da se odmah po skidanju stošca na tornju postavlja improvizirana zaštita od kiše da se ne kvasi unutrašnjost zvonika.

- Skidanje je proteklo lagano, a jedini izazov bile su trule donje grede zbog čega se donji sklop stošca trebao učvrstiti prije skidanja - rekao je i ocijenio da će se raditi potpuno nova konstrukcija.

- Što se tiče radova na samom zvoniku, ova crkva je najsličnija crkvi u Žažini zbog velikih problema oko stabilnosti zvonika i mogućnosti daljnjeg nakrivljavanja u slučaju potresa. Za zvonik radimo čeličnu konstrukciju koja liči onoj lovačke čeke - rekao je i obećao da će do sredine maja biti završena obnova crkve, osim unutrašnjeg oslikavanja.

Događaju je prisustvovao i arhitekt Nenad Bach koji vodi radove na katoličkoj bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

– Proces skidanja kupole bio je sličan kao i ovdje, jedino iskušenje bila je kiša koja je tada jako padala. Uz to su bila dva tornja i dvije kupole, a taj postupak tada je primijenjen prvi put u Zagrebu. Sve je bilo napeto i sklisko, ali su radovi morali biti završeni za jedan dan zbog blokiranja ulica - rekao je Bach.

Kad obnova bude gotova, crkva će izgledati potpuno isto kao i prije konstrukcije.

Saborni hram nalazi se na mjestu gdje je bila katolička crkva sv. Margarete koja se spominje od 1334. godine, a koja je 1794. godine prodana pravoslavnim trgovcima. Sadašnji hram izgrađen je 1866. po nacrtu Franje Kleina, a obnovljen nakon tadašnjeg potresa od 1883. do 1884. godine po nacrtima arhitekta Hermana Bollea koji je 1899. na nju postavio novu kapu zvonika, a od 1914. godine kada joj je potpuno modificirao pročelja.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati video i fotogaleriju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više