Novosti

Kronika

Sjećanje na stradale

Općina Krnjak i srpske organizacije održali su u Ivanović jarku 29. jula komemoraciju povodom 79. godišnjice stradanja 380 nevinih civilnih žrtava koje su ustaše ubile 1941.

Yo5vemuv6a2elqbxih18wt9x5x8

Komemoracija u Ivanović jarku

Usprkos epidemiološkim ograničenjima Općina Krnjak i srpske organizacije održali su u Ivanović jarku 29. jula komemoraciju povodom 79. godišnjice stradanja 380 nevinih civilnih žrtava koje su ustaše ubile 1941. godine. Na spomenik je položen vijenac općine i zapaljena svijeća. Parastos nevinim žrtvama je održao prvi karlovački paroh Radoslav Anđelić. Među desetak prisutnih bili su zamjenik općinskog načelnika Ilija Matijević, Petar Vučković, predstavnik krnjačkih antifašista, Desanka Todorić iz općinskog VSNM-a, Radovan Božić, predstavnik Vijeća mjesnog odbora Krnjak, Nikolina Bunčić, predsjednica udruženja Breza te potomci stradalih.

U Sadilovcu kraj Rakovice održana je u subotu 25. jula komemoracija za 463 civilne žrtve ubijene od ustaša 31. jula 1942. godine u mjesnoj pravoslavnoj crkvi a među stradalima je bilo i 149 djece do 15 godina starosti. Ukupno je 1942. ubijen 571 stanovnik toga dijela Korduna dok je u ratu stradalo 108 boraca. Ove komemoracije i pomen nevinim žrtvama do sada su zajednički organizirali plaščanska parohija Srpske pravoslavne crkve i srpske organizacije Karlovačke županije. Ove godine bio je održan samo parastos žrtvama kojeg je služio Saša Kremić, paroh iz Plaškog. Danas, u petak 7. avgusta, predstavnici Općine Krnjak obilježit će 79. godišnjice formiranja partizanskih u Gornjem Skradu i Čatrnji. I ove godišnjice bit će obilježene bez okupljanja građana, samo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U vrijeme dok nastaje ovaj tekst, a zbog pandemijskih problema, još nije poznato hoće li se održati još dvije komemoracije. Radi se o ustaškom zločinu na Mehinom stanju u Velikoj Kladuši u BiH, kada je na četiri stratišta ubijeno 4.100 Srba. Druga neizvjesna komemoracija je u podno Kleka u Ogulinu. Tamo su ustaše sredinom 1941. ubili i u jamu bacili 453 osoba srpske nacionalnosti. Spomenik žrtvama postavljen nakon Drugog svjetskog rata 1991. je uništen. Do stratišta je vrlo teško doći. Uskom kozjom stazom ide se pješice oko četiri kilometra pa je i održavanje mjesta zločina vrlo otežano.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više