Novosti

Kratko & jasno

Сaшa Пoпaдић: Урaдили смo мнoгo

Бaвимo сe фoлклoрoм и oргaнизaциjoм културних мaнифeстaциja, мeђу кojимa je и сeптeмбaрскa Бjeлoбрдскa пудaринa сa 15 гoдинa трaдициje, кaжe дoбитник Прoсвjeтинe нaгрaдe зa културнo ствaрaлaштвo

Large mini kronika popadic

Godinama ste aktivni u organizacijama srpske zajednice, a trenutačno ste predsjednik Prosvjetina pododbora u Bijelom Brdu te sekretar Prosvjetine koordinacije za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem: koliko vam znači Nagrada "Desanka Đorđević", što je Društvo dodjeljuje onima koji su se istaknuli svojim kulturnim stvaralaštvom?

U zajednici sam aktivan od 2002., dakle punih dvadeset godina, pa Nagrada puno znači meni lično i pododboru kojem predsjedavam. Hvala svima koji su prepoznali što smo sve uradili proteklih godina, a uradili smo mnogo toga. Bavimo se folklorom i organizacijom kulturnih manifestacija, među kojima je i septembarska Bjelobrdska pudarina sa 15 godina tradicije. U februaru organiziramo jednako tradicionalnog Svetog Trifuna, proslavu pravoslavnog zaštitnika vina obilježenu narodnim običajima. Pododbor je, mogu kazati, uključen u sve društvene aktivnosti našeg sela, ali puno gostujemo u drugim mjestima Hrvatske te u Srbiji i BiH. Trenutačno, ne brojeći djecu, imamo 37 članova, a usko surađujemo s KUD-om "Jovan Jovanović Zmaj", pa nam se članstvo u jednom dijelu preklapa. Kako nam je folklor ipak 'glavna' djelatnost, imamo najmlađu grupu plesača s dvadeset mališana u dobi sedam-osam godina, dok stariju čini petnaest tinejdžera starih između 14 i 16; muška pjevačka skupina broji šest članova, koje na harmonici prati Uroš Maksimović. U sklopu pododbora ne djeluje ni dramska ni književna sekcija, ali svake godine organiziramo bar jednu pjesničku večer s našim Đorđem Nešićem. Isto tako, sredine u kojima gostujemo sa svojim programima već prepoznaju našu gastro-ekipu koja priprema vrhunski fiš-paprikaš i ostale riblje specijalitete. Naši su kuhari trenutačno možda manje aktivni, ali će se rado odazvati svakom pozivu koji dobiju.

Budući da stariji s vremenom i po prirodi napuštaju matične pododbore, stječete li lako novo članstvo ili se mučite s time?

U današnje je vrijeme teško pridobiti nove članove i za sekcije i za upravu, jer mnoge mlade porodice napuštaju ove krajeve i odlaze u razvijenije zemlje, ponajviše u Irsku i Njemačku. Osim toga, mladi iz sela idu studirati i samo se neki vraćaju ovamo s diplomom; ako se i vrate, čeka ih zasnivanje obitelji i briga o egzistenciji, radi čega teže izdvajaju slobodne trenutke za folklorne aktivnosti. Dosta nam znači to što se u našoj Osnovnoj školi "Nikola Tesla", koja sveukupno broji 90 učenika, od početka do kraja obrazovanja nastava odvija po modelu A, dakle na srpskom jeziku i ćirilici. Puno đaka nakon osnovne upisuje srednju školu u Dalju, mjestu koje, poput našega, pripada erdutskoj općini, pa ondje mogu birati hoće li nastavne predmete slušati na hrvatskom ili na srpskom. To je bitno, jer obrazovanje na materinskom prestaje čim odu na studij, osim ako ne odluče diplomu steći u nedalekom Novom Sadu. Kao što sam već rekao, malo ih je koji će se nakon fakulteta vratiti ovamo, gdje ih čeka mukotrpno traženje posla, zasnivanje vlastite obitelji ili eventualno pridruživanje porodičnom OPG-u. Jer drugih proizvodnih pogona i tvornica kod nas više nema.

Pomažu li lokalne vlasti rad bjelobrdskog pododbora Prosvjete i na kakav način?

Premda nam glavnu financijsku podršku daje matična organizacija, SKD Prosvjeta i to preko Savjeta za nacionalne manjine RH, Općina Erdut nam pomaže novčano pri organizaciji manifestacija koje sam spomenuo, Svetog Trifuna i Bjelobrdske pudarine, i to s pristojnim iznosima. Kako u selu djeluje DVD, organiziramo i dječji memorijalni turnir u vatrogastvu, koji će se ove godine održati u posljednjem vikendu juna, kada ćemo ugostiti oko 150 najmlađih vatrogasaca iz brojnih dobrovoljnih društava tog tipa.

Sekretar ste Prosvjetine regionalne kordinacije za istok Hrvatske?

Tako je, ta koordinacija obuhvaća 19 regionalno bliskih pododbora koji organiziraju zajedničke manifestacije, gaje usku suradnju i međusobno se posjećuju. U njezinu je sastavu i vukovarski Ansambl narodnih igara, koji čine najbolji folkloraši naših pododbora. To ide tako da mi predložimo svoje kandidate, a onda umjetnički rukovodilac Ansambla procijeni tko je od njih spreman za brojne nastupe na gotovo profesionalnoj razini. Moram istaknuti i dobre međunacionalne odnose, odnosno kazati da nigdje osim u Vukovaru nemamo problema takve prirode, premda u članstvu ovdašnjih pododbora ima ljudi drugih nacionalnih određenja: Prosvjeta i svi njezini ogranci otvoreni su za svakoga tko nam se želi pridružiti u očuvanju narodnih običaja, tradicije i kulture.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više