Novosti

Društvo

"Samo su mrtvi dočekali kraj rata"

Povodom izdavanja monografije "Sloboda do temelja" u Beogradu je u petak otvorena izložba Miloša Cvetkovića koji je svojim aparatom, kao fotoreporter Borbe, pratio jedinice JNA, teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u Vukovaru

Large cvetkovic

Izložba fotografija Miloša Cvetkovića "Sloboda do temelja", koje dokumentiraju rat u Vukovaru 1991. godine, otvorena je u petak navečer u beogradskoj galeriji "Endžio HAB", gdje će biti postavljena do 23. novembra. Izložba predstavlja izbor Cvetkovićevih fotografija objavljenih u njegovoj fotomonografiji "Sloboda do temelja" (2021), koja je sinoć promovirana u izdanju beogradskog predstavništva njemačke organizacije Forum ZFD.

"Posle 30 godina ponovo proživljavam dramu. Hteo sam da pokažem da je rat strah, bol, smrt, tuga. I da se ne treba radovati na povike 'idemo u boj'“, rekao je Cvetković u "Endžio HAB-u", prenose srpski mediji.

"U svakom čoveku živi istovremeno i zlo i mržnja i dobrota i ljubav. Zahvaljujući vodećim srpskim i hrvatskim političarima potpomognutima ekstremnim nacionalistima, video sam da je među ljudima, nažalost, prevladalo zlo i mržnja", navodi Miloš Cvetković i objašnjava da je u fokusu njegove kamere "čovek i sve što mu se događa i da nije bitno ko je taj čovek". 

"U ratu se čoveku događaju bol, tuga, patnja, strah. Smatrao sam svojim profesionalnim izazovom da moje fotografije to pokažu. Jer, posao foto-reportera je da prati događaje, a upravo je rat jedan od najintenzivnijih događaja među ljudima", kaže Cvetković i dodaje da mu je bilo žao što, kao domaći fotoreporter, za razliku od stranih kolega, nije mogao pratiti i snimati događaje s obje strane.

Fotomonografija i izložba pokazuju crno-bele fotografije koje je Cvetković snimio kao fotoreporter lista ''Borba'', prateći jedinice Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u okolini i u samom Vukovaru. Fotografije dokumentiraju srušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA ušla u grad na obali Dunava 18. novembra 1991. godine.

Direktorica beogradskog Forum ZFD-a Nataša Govedarica je istaknula simboliku dana održavanja izložbe i promocije, a kao posebno upečatljivu izdvojila je misao koju Cvetković spominje u knjizi: "Samo su mrtvi dočekali kraj rata".

"Ona se slaže sa mojim osećanjem da živimo jedan zamrznuti konflikt i ne radimo dovoljno da ga prevazidjemo. Zato je važno da smo večeras zajedno i da pošaljemo poruku mira, koja je strašno važna da dođe iz Beograda", rekla je Govedarica.

Urednik knjige Slaven Rašković je naglasio da treba odati priznanje specifičnoj poziciji Cvetkovića kao "ratnog fotografa koji u vreme ratnih događaja pokušava beskompromisno slikati ono što vidi, bez obzira na kojoj strani se nalazi, čemu ima pristup".

"Sigurno nije bilo lako biti na ratištu sa ljudima koji su radili neke od ovih stvari koje vidimo na fotografijama, dok su sigurno znali da su njegove fotografije objavljivane u opozicijskim listovima i međunarodnim medijima", rekao je Rašković.

Ocijenivši da bi "u postjugoslovenskim zemljama svi narodi hteli da se narativ o ratu izgradi da se svi gledaju kao žrtve i pobednici", Rašković je dodao da je u Hrvatskoj to jako dobro zaživjelo, jer je dan "Oluje" proslava na kojoj su žrtve u drugom planu, dok je Vukovar komemoracija žrtvama i slavljenje hrvatskog naroda.

Rašković je ocijenio da su u Hrvatskoj i Srbiji "u ogromnoj meri zaglibili u komemoriranju stvari" i da je "čitava priča prazna od sadržaja" i radi se o "stvaranju monopola nad smrću i odavanju počasti".

"Ova knjiga je mogla izaći pet godina nakon rata i bila bi jednako relevantna kao sada. Izašla je sada, a bojim se da bi mogla izaći za deset godina i da bi situacija u društvu bila jednaka. I to je ono što je poražavajuće", ocijenio je Rašković.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. "Preludij" dokumentira događaje koji su prethodili vukovarskoj strahoti i dolasku dobrovoljaca Srpke radikalne stranke i drugih paravojnih formacija iz Srbije. „Welcome to Yugoslavia“ je naziv drugog poglavlja koje svjedoči o angažiranju JNA, dok je u trećem dijelu „Sloboda do temelja“ zabilježen ulazak JNA i srpskih paravojnih formacija u taj grad.

"Knjiga fotografija, Miloša Cvetkovića - Cveleta, priča je o Vukovaru. Gradu koji je pretrpeo nezapamćeno stradanje još od Drugog svetskog rata, a koji danas živi zamrznut u svojoj traumi kao živi memorijal. O tome kako su oduzeti život i dostojanstvo ljudi i jednog grada, sve je viđeno i zabeleženo od strane neposrednog svedoka Cvetkovića, koji je u svom fotoreporterskom poduhvatu beskompromisan", stoji u recenziji knjige.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više