Novosti

Kronika

Robot iz Tesline škole

Vukovarski srednjoškolci i profesori provode uspešan projekat: Učenik odsutan iz škole, od kuće se robotom može kretati po učionici i školi i pratiti nastavu skoro kao da sedi u razredu

Large robot 8a

Vukovarski robot u šetnji školom (foto B. Ivanković)

Tehnička škola "Nikole Tesle" iz Vukovara, uz podršku Fondacije "Novo Sutra", provodi projekat "Robot" koji će učenicima omogućiti praćenje nastave na daljinu. Iz kabineta elektronike koji vodi profesor Boris Ivanković nedavno je izašao prototip robota.

- Radi se o robotu na daljinsko upravljanje na koji se učenik od kuće putem interneta može spojiti sa svog laptopa ili računara. To je ustvari robotsko vozilo koje ima glavu s ugrađenim tabletom pa omogućava audio i video komunikaciju između profesora i učenika. Osim toga učenik se tim robotom može kretati po učionici i školi i pratiti nastavu kao da je u razredu - pojašnjava profesor Ivanković. Sve je počelo 2017. godine kada je vukovarska Tehnička škola od Fondacije "Novo sutra" dobila sredstva u iznosu od 240.000 kuna za opremanje kabineta elektronike i robotike. Dobijenu opremu odlučili su da iskoriste za uvođenje novih tehnologija u nastavu.

- Pre dve godine smo u jednoj humorističkoj seriji videli sličnog, ali jednostavnijeg robota. Pomislili smo da bi to bilo korisno kada bi neko od učenika zbog bolesti bio sprečen da dođe u školu - priča naš sagovornik. Prvo su napravili software, a zatim su ga isprobali na malom robotskom vozilu, a onda krenuli u izradu velikog robota.

Sve bi i ranije završilo da proletos nije počela pandemija koronavirusa zbog koje je nastava bila online, a iz istog razloga kasnila je isporuka potrebnih delova. Početkom novembra, Tehnička škola Nikole Tesle doživela je veliki gubitak. Od posledica zaraze koronavirusom preminuo je profesor Zoran Konjević koji je zajedno s profesorom Ivankovićem učestvovao na izradi robota te u brojnim drugim projektima iz područja elektronike i EU projektima koje je škola provodila.

- Kolega Zoran bio je temelj svih projekata. On je bio oslonac, dobri duh naše škole. Kako bismo se odužili, odlučili smo da kabinet elektronike i robotike ubuduće nosi njegovo ime - kaže profesor Ivanković. U izradi robota koji je postao atrakcija škole učestvovali su i učenici, budući tehničari za računarstvo. Ovaj smer pohađa oko 150 učenika u nastavi na hrvatskom i srpskom jeziku.

- Prototip je gotov, a mi smo dobili nova sredstva od Fondacije Novo sutra u iznosu od 123 hiljade kuna tako da ćemo u sledećih godinu dana napraviti još sedam takvih robota. Učenici će učestvovati u spajanju mehaničkih delova, lemljenju elektroničkih sklopova, 3D ispisivanju, pravljenju baterija i sličnom. Pet robota ćemo podeliti institucijama ili školama na konkursu koji ćemo objaviti - najavljuje profesor i dodaje kako je pojavom pandemije koronavirusa ovaj projekat dobio na značaju.

- Ovaj naš robot je prototip, ali uz lagano usavršavanje, ovakvi roboti bi mogli postati sastavni deo školske nastave u budućnosti. Osim toga ovaj projekat ima za cilj usvajanje tehnoloških znanja i veština mladih s područja Vukovara i okoline koja će im olakšati ulazak u svet tehnologija 21. veka. Cilj nam je i da zainteresujemo veći broj osnovaca za upis u našu školu - zaključuje Boris Ivanković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više