Novosti

Politika

Oгњeн Вукмирoвић: Рjeшaвaмo ствaрнe прoблeмe

Дa бисмo увидjeли ствaрнe прoблeмe људи, нужнa je свaкoднeвнa кoмуникaциja свих пoлитичких прeдстaвникa нaшe зajeдницe, кaжe Oгњeн Вукмирoвић, дoжупaн Шибeнскo-книнскe жупaниje

Large ognjen vukmirovi%c4%87 du%c5%a1ko jaramaz

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kako, kao prije par mjeseci izbrani dožupan iz manjinskih redova, surađujete s ostalim predstavnicima srpske zajednice?

Pet sam godina bio načelnik a tri i pol donačelnik Biskupije, pa sam dobro upoznat sa stanjem zajednice u cijeloj Županiji. Već dugo surađujem s Anjom Šimpragom koju sam naslijedio na sadašnjoj funkciji, ali i s ostalim izabranim predstavnicima naše manjine, ponajprije općinskim načelnicima. Kao dožupan, samo nastavljam započeti niz zajedničkih aktivnosti i projekata, pa sam s Anjom i ostalima u svakodnevnoj komunikaciji. Ta je komunikacija nužna u cijeloj Županiji želimo li s pozicije političkih predstavnika u državnim institucijama vidjeti, a potom i pokušati riješiti stvarne probleme naših ljudi.

A koji su najveći problemi zajednice?

Ovih sam dana u ulozi dožupana posjetio Skradin, gdje me dočekalo čak deset zahtjeva za elektro priključkom; dakle, elektrifikacija ovdje još nije dovršena, kao ni asfaltiranje lokalnih cesta, obnova kuća, stambeno zbrinjavanje. Tu je i cijeli niz gospodarskih, socijalnih, zdravstvenih i drugih problema koji tište svo stanovništvo Županije. Zato sam zadovoljan brojem i uspješnošću provedenih aktivnosti, posebno stoga što je posljednjih godina poboljšana suradnja i intenzivirana komunikacija s našim institucijama u Zagrebu, od SNV-a i Prosvjete do SDSS-a i saborskih zastupnika. Zajedno rješavamo konkretne poteškoće, problem po problem, običnih ljudi, onih za koje je malotko osim nas mario.

Koliko su epidemiološke mjere vezane uz pandemiju koronavirusa dodatno opteretile zajednicu?

Pored općih problema s prometnom povezanošću, nemogućnošću kretanja i održavanja javnih okupljanja, dodatno nam je opterećenje mahom staračka populacija u selima, pa im u suradnji s nevladinim udrugama nastojimo pomoći ne samo u sprečavanju zaraze nego i u brizi za njihove kronične bolesti, s obzirom na težu dostupnost zdravstvenih ustanova i potrebnu medicinsku skrb. Pomažemo im pri odlasku u bolnicu, na preglede, podizanjem uputnica i dostavom lijekova, a ovog smo im proljeća dijelili i pakete s osnovnim potrepštinama. Do sada smo za Kistanje, Biskupiju, Ervenik i Civljane nabavili dio opreme za hitnu medicinsku pomoć te osigurali uvjete i zaštitnu opremu za gerontodomaćice koje starijima i nemoćnima pomažu kroz program Zaželi!. U suradnji sa sveštenstvom SPC-a osiguravamo pomoć u dostavi hrane, a djelujemo od slučaja do slučaja, jer se problemi razlikuju od čovjeka do čovjeka.

Pred nama su popis stanovništva i lokalni izbori: što očekujete i kako se za njih pripremate?

Što se tiče popisa, moj je stav usklađen s predstavnicima naše zajednice u Saboru, općinama, gradovima i županijama: treba pokrenuti jaku kampanju da svima omogućimo da budu popisani i da se po pitanju nacionalnosti izjasne kao Srbi. Stoga ćemo popisivačima Državnog zavoda za statistiku osigurati logistiku i potrebne preduvjete da ljude popišu na pravi način, a potrudit ćemo se i u mobiliziranju samih građana da se odazovu popisivanju. Svi mi koji u Županiji obavljamo javne dužnosti u četiri općine i gradovima u kojima participiramo u vlasti kao dogradonačelnici, vijećnici i ostali predstavnici izići ćemo pred birače sa zahtjevom za novom podrškom, jer smo protekle četiri godine bili kontinuirano posvećeni rješavanju njihovih problema.

Kakve aktivnosti predviđate za predstojeće vjerske blagdane i narodne praznike važne zajednici?

U nekim ćemo općinama u suradnji s načelnicima nastojati organizirati podjelu novogodišnjih darova za djecu – priredbe ne možemo održati, pa ćemo pokušati s kućnom dostavom. U nekim ćemo sredinama u dogovoru s predstavnicima SPC-a nastojati da bar stariji i potrebitiji dočekaju Badnju večer i Božić u skladu s pravoslavnom tradicijom i narodnim običajima. Isto tako, s Crkvom dogovaramo proslavu Savindana i dostavu prigodnih poklon-paketića našim školarcima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više