Novosti

Društvo

Rezolucijom na rezoluciju

Previše je događaja koji ukazuju na postojanje genocida u Srebrenici pa je valjalo osmisliti način kako ih minimizirati i preusmjeriti pažnju sa presude i usvajanja rezolucije u crnogorskom parlamentu. Kako? Rezolucijom o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku

Large internacionala ko%c5%beul

Obitelji dočekale tabute sa posmrtnim ostacima 19 ubijenih u genocidu u Srebrenici (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Doživotna robija za Ratka Mladića, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Crnoj Gori i najava da bi se ista mogla usvojiti i u kosovskom parlamentu upalili su crvenu lampicu u srpskom korpusu unutar BiH. Previše je događaja koji ukazuju na postojanje genocida u Srebrenici pa je valjalo osmisliti način kako ih minimizirati i preusmjeriti pažnju sa presude i usvajanja rezolucije u crnogorskom parlamentu. Kako? Pa još jednom rezolucijom. Ovoga puta je to Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku. A da je zaista tako potvrdio je to i Mladen Grujičić, načelnik srebreničke opštine rekavši da je Skupština opštine morala da reaguje kako bi se zaštitili srpski interesi. Prijedlog za usvajanje rezolucije je ispred SNSD-a podnio Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine, ali rezoluciju su podržali i predstavnici ostalih stranaka sa srpskim predznakom. U tekstu se pozivaju na stradanja Srba u dva svjetska rata, ali i na stradanje oko 3.000 Srba tokom devedesetih. Sam dokument će, najavljuju, biti proslijeđen Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje, ali i ostalim lokalnim parlamentima u RS-u. Ali ono gdje zaista leži razlog ovoj inicijativi je Crna Gora, pa će tako isti dokument proslijediti i crnogorskom parlamentu jer, kažu, taj je parlament morao da se upozna sa stradanjima Srba prije usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Bošnjački predstavnici su napustili ovu sjednicu, a nije se stalo na ovome jer su srpski predstavnici ponudili bošnjačkima da se formira zajednička komisija koja bi utvrdila spisak svih stradalih u Srebrenici tokom posljednjeg rata. Ni ta ponuda nije naišla na razumijevanje, iako su nakon posljednjih izbora predstavnici Bošnjaka i Srba potpisali koalicioni sporazum kako bi otklonili blokadu u formiranju vlasti u gradu. Na najvažnijem pitanju nema nikakvih dogovora. Bošnjačka pozicija je jasna i ona se poziva na važne sudske presude koje ukazuju na genocide, dok srpska to negira i pokušava nametnuti "svoje" žrtve kao važnije. Negiranju je doprinos dao i predsjednik Srbije.

"Da od mene tražite da ponižavam svoju zemlju, da učinim nešto nažao svojoj zemlji kao što to čine naši politički protivnici koji podnose rezolucije protiv Srbije? Ja to neću da činim", rekao je Vučić gostujući na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. U međuvremenu, na 26 godina od počinjenog genocida, na mezarju u Potočarima ukopano je još 19 posmrtnih ostataka, među kojima i dvojice maloljetnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više