Novosti

Politika

Milošević: Radio sam sa srcem i davao sebe

Radio sam sa srcem i davao sebe, ostaje žal za projektima koje nisam dovršio, ali dobar dio sam utabao za budućnost. Miran sam jer drugu dionicu puta preuzima osoba za koju dobro poznajem i znam da će dobro i odgovorno raditi posao potpredsjednice Vlade, poručio je Boris Milošević

Large simpraga

Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade (foto Patrik Macek/PIXSELL)

“Hvala svima s kojima sam surađivao i susretao se u ove dvije godine mandata u Vladi Republike Hrvatske. Bilo je to kratko, ali dinamično razdoblje prepuno izazova, dobre suradnje i traženja rješenja s kolegama, strankama, partnerima. Posebno nakon potresa na Baniji. Radio sam sa srcem i davao sebe, ostaje žal za projektima koje nisam dovršio, ali dobar dio sam utabao za budućnost. Miran sam jer drugu dionicu puta preuzima osoba za koju dobro poznajem i znam da će dobro i odgovorno raditi posao potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Čestitam Anja i sretno”, napisao je Boris Milošević u emotivnoj objavi u subotu na Facebooku povodom napuštanja Vlade.

Nova potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga (SDSS), koja će na tom mjestu zamijeniti Miloševića, nakon potvrđivanja u Saboru, u petak je izrazila uvjerenje da će Vlada s pojačanjem "Hrvatsku, mali čamac na velikoj buri, uvesti u sigurno pristanište".

"Danas sam izabrana za potpredsjednicu Vlade svih ljudi u Republici Hrvatskoj. Velika je bura na moru, a mi smo jedan mali čamac i nadam se da će Vlada s današnjim pojačanjem ovaj mali čamac uvesti u sigurno pristanište", izjavila je Šimpraga nakon izglasavanja u Saboru.

Upitana za izjavu premijera Andreja Plenkovića da je moguć povratak članova Vlade ako se dokažu da nisu krivi, a koja se odnosi i na njezina prethodnika Borisa Miloševića, rekla je da oni "nemaju rok trajanja".

"Mi smo mladi ljudi, željni raditi pokazati ono najbolje i najviše što znamo i slijedit ćemo svaku odluku koju donese predsjednik Vlade", poručila je. Dodala je da misli da će se s tim složiti i novi ministar rada Marin Piletić koji je naslijedio Josipa Aladrovića koji je također pod istragom. "Radit ćemo najbolje što znamo, a kolege koje su bile prije nas dali su svoj doprinos poslu koji su obavljali. Ako procjene budu takve i ne podignu se optužnice, vidjet ćemo što će se dalje dešavati", poručila je Šimpraga.

Najavila je da će kao potpredsjednica Vlade raditi na donošenju Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije koji je, dodala je, već pri kraju. Trebamo, istaknula je donijeti i Nacionalni plan za ravnopravnost spolova, ali i raditi na planu revitalizacije Grubora u Šibensko-kninskoj županiji, što već na Vladi doneseno kao zaključak te operativne programe za pripadnike nacionalnih manjina. Sve ono što Ured potpredsjednika radi, ja ću s guštom i povjerenjem, časno i pošteno obavljati svoju dužnost i dati doprinos u ovome svemu, najavila je nova potpredsjednica Vlade.

Za Anju Šimpragu na dužnost potpredsjednice Vlade glasalo je 77 zastupnika dok je 51 bilo protiv. 

Premijer Plenković rekao je u petak kako su novi članovi Vlade dobili uvjerljivo povjerenje u Saboru dok od hrvatske javnosti očekuje da uvide razliku između vladajućih i oporbe s obzirom da su se "susreli s brojnim izazovima kao ni jedna Vlada do sada".

"Gledao sam rezultate glasanja, između 19 i 24 zastupnika više glasovalo je za ministre, što je znakovita poruka", rekao je Plenković u Karlovcu i dodao da su novi članovi dobili uvjerljivo povjerenje. "Očekujem od hrvatske javnosti i građana da uvide razliku između nas i oporbe jer smo se susreli s brojnim izazovima kao ni jedna Vlada do sada", rekao je premijer.

Hrvatski sabor ranije danas izglasao je povjerenje dvojici novih ministara u hrvatskoj Vladi - Davoru Filipoviću i Marinu Piletiću te potpredsjednici hrvatske Vlade Anji Šimpragi.

Hrvatski sabor potvrdio je u petak da se iz Vlade u zastupničke klupe vraća Boris Milošević (SDSS), a da Magdalena Komes (HDZ), gradonačelnica Petrinje, u saborskim redovima mijenja Marina Piletića, novog ministra rada i socijalne skrbi. 

Miloševića, koji je iz Vlade otišao jer je pod istragom DORH-a, u Saboru je mijenjala je Anja Šimpraga koja je u petak potvrđena za potpredsjednicu Vlade, dužnost koju je on obnašao. Iako Sabor takve zamjene odrađuje bez rasprave, ovoga je puta bilo drugačije, no u konačnici, odluka o Miloševićevu povratku donesena je jednoglasno, sa 82 glasa.

Njegov povratak problematizirala je Mostova Marija Selak Raspudić kazavši da je nedopustivo da se donosi odluka da je Milošević, koji ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade, jer je pod istragom DORH-a, istodobno dovoljno dobar da bude član Sabora.

"Sabor nema deblji obraz od Vlade i nije predziđe zatvora, nećemo dopustiti ovakvo ponižavanje Sabora i da u naše redove ubacujete one koji su pod istragom DORH-a", poručila je. HDZ-ove je zastupnike upitala "zar će dosita dopustiti ovakav otvoreni i nedvosmisleni sunovrat Sabora".

U Miloševićevu obranu stali su vladajući, ali i dio oporbenih zastupnika, među kojima i Anka Mrak Taritaš (Glas) pitajući kolege "tko nam daje pravo suditi tko može, a tko ne sjediti u sabornici"?

U raspravu se uključio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističući da je Milošević izabran u Sabor, da ga nitko nije "ubacio", da je osvojio mandat na izborima i ima pravo odlučiti što će sa njim. Tu je i presumpcija nevinosti, ne znam s kojom sigurnošću govorite da će netko završiti u zatvoru, kazao je Mostovoj zastupnici. Dodao je i kako ima još zastupnika koji su u sličnoj, pa i u proceduralnoj težoj situaciji od Miloševića, a na to nije reagirala. "Ako mu je netko presudio, to je vaša Vlada koja ga je izbacila iz svojih redova", odgovorila mu je Selak Raspudić. Milošević ima svoj mandat, ne možete ga osporiti ni vi, ni ja, poručio joj je Branko Bačić (HDZ) čudeći se obratima u Mostovim stavovima. Do prije par dana govorili ste da je narod suveren i da nitko ne može biti iznad njega, a sada čujemo da bi zastupnici trebali biti iznad tog istog naroda koji je Miloševića izabrao, kazao je Bačić.

"Milošević se ne vraća u Sabor da bi vas kompromitirao ili da bi Sabor pretvorio u predvorje zatvora, vraća se jer ima uporište u zakonu, rezultatima izbora", naglašava i Milorad Pupovac (SDSS). Mostovce proziva da "skaču na sve i svakoga kako bi eventualno dobili promil podrške u javnosti, oni i još jedan u ovoj zemlji".

Glasat ću za Miloševićev povratak, jer to nije ni političko, ni moralno, nego administrativno pitanje, tumači Furio Radin (Klub manjina) koji je devet puta biran u Sabor i prisegnuo na Ustav. Ističe i da je Milošević "vrlo častan čovjek", te da će se pokazati da je takav.

Postupak izbora sramotnim riječima „začinila je“ i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je na početku saslušanja Anje Šimprage pred saborskim odborom iznijela niz laži na njezin račun. “Ona ne poštuje agresiju na Republiku Hrvatsku i da je srpska vojska jedina vojska u 20. stoljeću koja je počinila genocid i negira ga”, rekla je. Na to je reagirao predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, poručivši Vidović Krišto da je može biti sram.

“Mi se sa kolegicom Šimpragom ne moramo slagati politički, ali prozivati je da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine. Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista u ovoj prostoriji narušava ne samo ustavni poredak, nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se”, rekao je Grbin.

Vidović Krišto pobunila se da se radi o povredi Poslovnika. “Mi ovdje imamo ozbiljan presedan, gdje se dovodimo u situaciju da kao Sabor ne poštujemo hrvatski Ustav. Gospodine premijeru, toliko je Hrvata srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića, a negira Oluju”, rekla je Karolina Vidović Krišto. Nakon toga joj je izrečena opomena, a ona je napustila sjednicu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više