Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Bože sačuvaj

Predstavnici komisije Iustitia et pax javno su se zabrinuli za katolike koji su u Saboru protiv svoje savjesti glasali za Istanbulsku konvenciju i ne žele reprizu kad na dnevni red dođe zakon o pobačaju. O pedofiliji ni riječi

Brtdxja5nznmqpcva74z3hg0ejn

Iustitia et pax – o pedofiliji ni riječi (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Rođendan

Na Jarunu proslavljeno 29 godina HDZ-a uz prigodnu nogometnu utakmicu, članovi su se podijelili na bijele i plave. Tijelo premijera Andreja Plenkovića s mukom je prekrivao plavi dres. Pedantni promatrači opazili su odsustvo Davora Stiera, Milijana Brkića i Mira Kovača, unutarstranačkih opozicionara. Svim slavljenicima i onima koji nisu prisustvovali utakmici želimo dobro zdravlje, a stranci što bržu propast.

Pobačaj

Bože sačuvaj. Eto, odmah smo s primjerenom terminologijom komentirali uključivanje Komisije Iustitia et pax u pripremu Zakona o pobačaju. Njezin predsjednik Đuro Hranić, đakovačko-osječki biskup, i tajnik Vladimir Dugalić predstavili su izjavu pod naslovom ‘Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode’ u kojoj traže više slobode za katolike. Ukratko, oni misle da su neki katolici morali u Saboru protiv svoje savjesti glasati za Istanbulsku konvenciju i ne žele reprizu kad na dnevni red dođe zakon o pobačaju. Izjava, napomenuli su, nije protiv premijera Andreja Plenkovića premda u njoj ‘ima što pročitati’, a ni protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića čiji suradnici pripremaju izradu zakona. O pedofiliji ni riječi.

Nada

O složenom stanju u SDP-u rječito govori podatak da se čak i pobjeda Gordana Marasa na izborima za predsjednika zagrebačkog ogranka počela predstavljati kao zrnce nade za Partiju. Maras nije blizak aktualnom stranačkom lideru Davoru Bernardiću, a kako su u još nekim ograncima trijumfirali unutarstranački opozicionari, po medijima se počelo nagađati o smjeni prvog SDP-ovca. Navodno će mu nekolicina istaknutih članova stranke predložiti mirno odstupanje. Među Bernardićevim oponentima postoje razlike u taktici – jedni misle da mu eventualni odlazak treba honorirati dobrim mjestom na listi na izborima za Evropski parlament, a drugi bi ga samo najurili. Treći pak vjeruju da će Bernardić nastaviti sigurno i uspješno voditi stranku prema propasti.

Spor

Sa zadovoljstvom bilježimo da Evropska komisija dijeli naš stav o zamornoj naravi hrvatsko-slovenskog graničnog spora. Kao što je poznato, države se nisu mogle dogovoriti ne samo o granici, nego ni o arbitraži koju Slovenci priznaju, a Hrvati ne, pa je slovenska strana pokrenula postupak u kojem se Komisija mogla izjasniti o sporu. Ona to zasad nije uradila.

Hrvatskoj i Sloveniji prijeti ono što nikako ne žele – da se moraju dogovarati.

Roditelji

Dvoje odraslih ljudi, a zovu se Nina Kuluz i Alessandro Avenati, sedam godina nisu se mogli dogovoriti ni o čemu pa ni o brizi za devetogodišnjeg sina Cesarea koji je ovog tjedna, uz policijsku pomoć, odveden iz majčinog stana u Splitu u očevu kuću u Italiji. Roditelji su se potrudili događaju dati melodramatsko-tabloidnu notu pa je dječakovo preseljenje iz majčinog u očev dom pratilo mnoštvo novinara i aktivista te osiguravala sva sila policije. Nismo upućeni, niti trebamo biti, tko je u pravu, a tko nije, tko je manipulator, a tko žrtva. Događaj bilježimo s nadom da neće ostaviti prevelike posljedice na dijete koje se, kako potvrđuju snimke, opiralo dok ga je otac vukao u auto.

Porezi

Hrvatska je politika dosegnula visok stupanj stručnosti u rješavanju problema koje sama stvori: ovih dana u novinama čitamo najavu ministra financija Zdravka Marića o smanjenju PDV-a za jedan posto, tj. s 25 na 24 posto. Ima prijedloga da se umjesto PDV-a smanji oporezivanje plaća, ali Marić se ne da razuvjeriti. Naime što: smanjenje PDV-a osiromašit će budžet za oko dvije milijarde kuna, a kritičari tvrde da smanjenje poreza neće rezultirati nižim cijenama proizvoda i usluga, dok bi koristi od smanjenja poreza na plaće zaposleni navodno osjetili odmah. Marić, ponavljamo, ne odustaje, jer smanjenje PDV-a jedno je od HDZ-ovih predizbornih obećanja. Osim toga, Hrvatska je među zemljama s najvišim PDV-om, odmah iza Mađarske. Hrvatsku čeka nešto što se zove mini poreznom reformom. Tko preživi, zbrajat će.

Sutjeska

Na Sutjesci je obilježena 75. godišnjica od glasovite partizanske bitke. U njoj je sudjelovalo 127 hiljada fašista i nešto više od 22 hiljade partizana, a 7543 ih je poginulo. Podsjećamo, hrvatski parlament nije htio biti pokrovitelj obljetnice. Nije tajna da hrvatski mononacionalni ambijent teško prihvaća višenacionalnu narav partizanstva, ali je ipak vrijedno bilježenja kada njegovi čuvari to otvoreno pokažu.

Ruka

U Agrokoru, koncernu u kojem je ona slavna nevidljiva ruka tržišta oduvijek shvaćana kao iluzija, došlo je vrijeme za nagodbu s vjerovnicima. I to nakon duge, opsežne i sumnjive državne akcije. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško izjavio je kako ‘vjerovnici s visokim ukupnim udjelom u tražbinama do 85 posto podržavaju izglasanu nagodbu’, a prosuo je i nekoliko zrna vjere ‘u uspjeh budućih koraka kako bi se nagodba primijenila’. Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću, objavila je da je ‘postignut dogovor u bitnim stvarima’. Državno odvjetništvo u aferi Hotmail nije našlo elemente za kazneni progon Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade i suradnika.

Kalinić

Prokletstvo tjednika nalaže nam upotrebu formulacije koja autora podsjeća koliko kaska za čitateljevim vremenom. Dakle, kada vam naš tjednik bude u rukama, znat ćete rezultat utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U prvoj utakmici Hrvati su dobili Nigeriju 2:0, dok su Argentinci remizirali s Islandom 1:1. Da iz reprezentativnog kampa ne bi stizale samo tradicionalno dosadne vijesti o odličnoj atmosferi i nestrpljivom iščekivanju sljedeće utakmice, pobrinuli su se selektor Zlatko Dalić i napadač Nikola Kalinić. Selektor ga je udaljio iz momčadi jer je Kalinić dvaput odbio igrati, a jednom i trenirati. Tvrdio je da je nespreman, nisu ga, čini se, dovoljno motivirale Dalićeve govorancije o igranju za branitelje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više