Novosti

Društvo

Путoвaњe у Чaчaк

Maнифeстaциja Свeтoсaвскe свeчaнoсти у Чaчку oкупилa je прeдстaвникe Србa из Хрвaтскe, Црнe Гoрe и Maђaрскe кaкo би рaзгoвaрaли o прoблeмaтици зajeдницe у свojим срeдинaмa тe усaглaсили смeрницe будућe сaрaдњe

Large informator putovanje u %c4%8ca%c4%8dak  %c4%87irlica

Predstavnici ZVO u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku

Uz predstavnike srpske zajednice iz Mađarske i Crne Gore, i predstavnici Srba iz Hrvatske učestvovali su 16. i 17. januara na manifestaciji Svetosavske svečanosti koja se tradicionalno održava u Čačku. I ove je godine, u organizaciji istoimenog udruženja, Grada Čačka i Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis manifestacija okupila predstavnike srpskih organizacija iz regiona kako bi razgovarali o problematici zajednice u svojim sredinama te usaglasili smernice buduće saradnje.

U delegaciji Srba sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema bili su predstavnici Zajedničkog veća opština iz Vukovara, predvođeni predsednikom Dejanom Drakulićem i predsednicom Odbora za informisanje, Jadrankom Jaćimović. Predsednik ZVO-a istakao je da se razgovaralo o trenutnoj problematici srpske zajednice ali i mogućnostima prevazilaženja iste kroz buduću saradnju.

- Akcenat je stavljen na medijsku saradnju, u smislu plasiranja informacija, koje su od interesa za sve strane, koje su bile učesnici skupa - rekao je Drakulić. Jadranka Jaćimović složila se da je neophodna bolja medijska povezanost.

- Zaključili smo da nije problem kreiranje medijskih sadržaja, nego njihovo plasiranje na područja, gde su oni potrebni - naglasila je Jaćimovićeva složivši se sa Drakulićem da je na području centralne Srbije značajan deo građana sa područja Hrvatske koji imaju potrebu da čuju informacije sa područja iz kojih su otišli.

Sastanku su, uz političke predstavnike prisustvovali i predstavnici medijskih kuća poput Radio-televizije Srbije te nekoliko lokalnih medija. Predsednik ZVO-a podsetio je na rad TV Produkcije ZVO, čija se, već prepoznatljiva "Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema" emituje putem satelita RTS-a i TV Vojvodina, ali da je pokrivenost neophodno upravo za područje na kojem su održali sastanak.

- Na okruglom stolu "Kreiranje i razmena medijskog sadržaja u cilju poboljšanja položaja srpskog naroda u regionu" detektovali smo probleme na terenu. Bila je to polazna tačka za razgovor o stvaranju novog medijskog projekta ili platforme, koja bi u budućnosti omogućila plasiranje informacija - zaključila je Jaćimovićeva.

Manifestacija "Svetosavske svečanosti" organizuje se u čast srpskog učitelja i prosvetitelja, a ove godine, kao novina, organizovane su radionice za decu te već spomenuta aktuelizacija pitanja položaja srpskog naroda u zemljama regiona. Uz posetu najznačajnijim znamenitostima Moravičkog okruga, predstavnici ZVO-a imali su prijem i kod gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, s kojim su razgovarati o mogućnostima saradnje na lokalnom nivou.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više