Novosti

Politika

Socijalisti protiv prostitucije

Na nedavnoj nacionalnoj konvenciji svoje Socijalističke radničke stranke, premijer Pedro Sánchez dobio je podršku za plan da se u Španjolskoj ukine prostitucija, jedna od najvećih seks industrija u Europi i svijetu "teška" 3,7 milijardi eura

Large internacionala ivana

Pedro Sánchez (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Španjolski premijer Pedro nchez najavio je da će revidirati zakone o prostituciji, s krajnjim ciljem iskorjenjivanja jedne od najvećih seks industrija u Europi i svijetu "teške" 3,7 milijardi eura. Na nedavnoj nacionalnoj konvenciji svoje Socijalističke radničke stranke (PSOE), Sánchez je dobio podršku za plan da se ukine prostitucija u Španjolskoj. Kako izvještava Politico, nametanje zabrane prostitucije u Španjolskoj će ići teško jer mnogi zabranu ne vide kao održivo rješenje. "Kada je nešto zabranjeno, pojavljuju se mafije", upozorila je Conxa Borrell, glavna tajnica OTRAS-a, jedinog radničkog sindikata u zemlji koji predstavlja seks radnice i radnike. Borrell je istaknula kako bi zabrana prostitucije samo gurnula ionako marginaliziranu industriju dublje u podzemlje i kriminal. Španjolska je 1995. promijenila zakon koji je do tada kriminalizirao prostituciju, s ciljem lakšeg reguliranja seks industrije. Pretpostavka UN-a je da se u Španjolskoj danas oko 300 tisuća žena bavi seksualnim radom. Takav je rad donekle reguliran, a od 2015. godine svodništvo je u Španjolskoj protuzakonito.

Novi vladin nacrt zakona o seksualnoj slobodi, o kojem bi parlament trebao raspravljati u narednim tjednima, uključuje mjere za daljnje suzbijanje svodništva. Pozivi na reviziju zakona o prostituciji pojačani su teškim položajem dijela stranih radnica, koje su nerijetko i žrtve krijumčarenja. Nacrt prijedloga vladajuće stranke predviđa "sveobuhvatni zakon o ukidanju prostitucije" i očekuje se da će uključivati novi sustav novčanih kazni za one koji plaćaju seks, zajedno s oštrijim sankcijama za vlasnike bordela. Međutim, plan socijalista nailazi na kritike onih koji zagovaraju pojačanu regulaciju umjesto potpunog ukidanja prostitucije. Borrell, iz sindikata seksualnih radnica, osporava navodno feminističku prirodu abolicionističkog argumenta. "Na koji je način feminističko ostavljanje bez posla oko 300 tisuća žena koje kažu da se bave prostitucijom?" upitala je, požalivši se da se Sánchezova stranka oko svojih planova do sada uopće nije konzultirala s radnicama u seks industriji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više