Novosti

Politika

Protiv poreznih oaza

Njemačka, Francuska i Italija pokrenule su kampanju prema Europskoj uniji s ciljem strože regulacije poreznih oaza

Vqc2x2clzs8x7dsifwy53m9ul59

(foto Europski parlament)

Tri najveće ekonomije eurozone pozivaju na donošenje šire zakonske regulative kojom bi se van zakona stavilo ‘agresivno porezno planiranje i zatvorilo uobičajene rupe u zakonu kojima se koriste kompanije kako bi smanjile svoja porezna davanja'.

Pismo s takvom inicijativom upućeno je europskom povjereniku za ekonomiju, financije, poreze i carine Pierreu Moscoviciju, a zajednički ga potpisuju ministri financija Njemačke Wolfgang Schaüble, Francuske Michel Sapin i Italije Pier Carlo Padoan. Tri ministra u ime svojih država zahtijevaju striktnije uvjete i pravila za jednostrane porezne odluke, odnosno žele ukinuti praksu u kojoj manje države, poput Luksemburga, velikim poreznim olakšicama privlače investicije. Upravo je Luksemburg u cijeloj priči izrazito značajan budući da se afera u kojoj je sudjelovao aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još nije stišala. U vrijeme kada je Juncker bio premijer Luksemburga, pojedine multinacionalne kompanije plaćale su manje od jedan posto poreza na profit u toj zemlji zbog čega je u posljednje vrijeme aktualni predsjednik Europske komisije često na meti kritika.

‘Ovakva situacija može dovesti do nekooperativnog ponašanja među državama članicama što direktno utječe na osnivanje i djelovanje unutarnjeg tržišta i povlastica garantiranih ugovorom o slobodnoj trgovini’, stoji u pismu. Ministri pišu i kako bi trebalo osnovati vlasnički registar u cilju transparentnijeg poslovanje financijskih organizacija te da sama transparentnost nije dovoljna. ‘Sigurno ne možemo prihvatiti da situacije u kojima je ugovor o slobodnoj trgovini zloupotrijebljen u cilju izbjegavanja poreza ostanu netaknute. Iz tog razloga anti-BEPS (Erozija porezne osnovice i prijenos dobiti op.a.) direktiva bi trebala postaviti opće načelo učinkovitog oporezivanja’, također stoji u pismu.

Njemačka već duže vrijeme želi regulirati porezne oaze, a sada, zajedno s druge dvije najveće ekonomije eurozone, pozivaju EU da do kraja 2015. donese zakon koji bi regulirao taj problem. Tajming inicijative čini se pogođenim jer bi Junckeru, u jeku kritika i optužbi da je u Luksemburgu kao premijer stvorio sustav za utaju poreza na štetu drugih država EU, bilo prilično nezgodno protiviti se inicijativi koja takvo što želi spriječiti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više