Novosti

Kronika

Protiv parainstitucionalnog djelovanja

‘Očito je da skupovi poput ovoga imaju za cilj onemogućavanje koegzistencije ćiriličnog i latiničnog pisma, Srba i Hrvata’, navodi se u izjavi kojom su čelnici srpskih institucija u Hrvatskoj reagirali na najnovije okupljanje članova Hrvatskog nacionalog etičkog sudišta u Vukovaru, gdje je ‘osuđen’ Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a

D7yn51pcdw28aiciaee7u0hhhxg

Vojislav Stanimirović (foto Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Čelnici srpskih institucija u Hrvatskoj reagirali su na najnovije okupljanje članova Hrvatskog nacionalog etičkog sudišta u Vukovaru, gdje je ‘osuđen’ Vojislav Stanimirović, predsjednika SDSS-a. Podsjetimo, Hrvatsko nacionalno etičko sudište, osnovano 2014., u nekoliko održanih javnih ‘sudskih rasprava’ osudilo je nacionalnu izdaju niz osoba iz javnog života. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda je Zvonimir Šeparović, bivši ministar pravosuđa i vanjske politike u HDZ-ovoj vladi, a tu su i bivši političari Zdravko Tomac i Ante Beljo, biskup Valentin Pozaić, povjesničar Josip Jurčević, odvjetnik Željko Olujić, predsjedničin savjetnik za branitelje Ante Deur, akademik Josip Pećarić, Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i drugi.

Članovi Sudišta su se u subotu, 5. marta, na 19. obljetnicu osnivanja SDSS-a, u suradnji sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, okupili u dvorani nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Tom su prilikom donijeli ‘etičku presudu’ protiv Stanimirovića budući da, kako poručuju, ‘postoji osnovana sumnja da je počinio više kaznenih djela tijekom Domovinskog rata’. Riječ je o opetovanim optužbama koje je odbacilo Državno odvjetništvo RH.

‘Skupom ljudi, koji sebe proglašavaju Hrvatskim nacionalnim etičkim sudištem, nastavlja se posljednjih godina raširena praksa parainstitucionalnog i antiinstitucionalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Ovaj skup na kojem se, kao što je to prethodnih godina učinjeno za čitav niz značajnih pojedinaca, tobože iznose činjenice na osnovi kojih se može suditi dr. Vojislavu Stanimiroviću i ćiriličnom pismu, ima za cilj da suspendira institucije državnih zakona i državnih sudova, te nametne privatna uvjerenja, predrasude i mržnju kao osnove za prosuđivanje i ljudima, politikama i kulturama. Ovaj skup ima za cilj da suprotno činjenicama i nalazima državnih institucija stvara i održava neprijateljstvo u Vukovaru i Hrvatskoj ne samo prema dr. Stanimiroviću i ćiriličnom pismu već i prema institucijama srpske zajednice koje je zajedno sa drugima stvarao i koje zajedno s drugima vodi. Očito je da skupovi poput ovoga imaju za cilj onemogućavanje njegova rada, rada institucija i onemogućavanje koegzistencije ćiriličnog i latiničnog pisma, Srba i Hrvata. Pretvaranje tobožnje etičnosti u borbu protiv zakonitosti i pretvaranje tobožnjeg hrvatstva u borbu protiv drugih i raličitih opasna je i u mnogima elementima protuzakonita pojava’, navodi se u izjavi za javnost koju su jučer u Vukovaru potpisali čelnici devet srpskih institucija: Srpskog narodnog vijeća, SDSS-a, SKD-a ‘Prosvjeta’, Vijeća srpske nacionale manjine Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Kluba zastupnika SDSS-a, Zajedničkog veća opština, Nove srpske stranke i SPD-a ‘Privrednik’.

Potpisnici pozivaju nadležna državna tijela da širenje neprijateljstva prema pojedincima ili grupama po osnovi političkih ili etničkih motiva, prepoznaju kao nezakonito. ‘Pozivamo političke i nevladine organizacije da osude kao nedemokratske kampanje da se onemogući djelovanje zakonitih institucija i predstavnika srpske zajednice, te sotoniziranje ćiriličnog pisma. Također pozivamo međunarodne institucije (UN-a, OESS-a, Vijeća Evrope i EU) da osude sve izraženiji trend kampanje protiv onih koji su se borili za mir, koji su provodili mirnu reintegraciju istočne Slavonije, povratak izbjeglica i obnovu povjerenja i koji su svojim djelovanjem značajno doprinjeli međunarodnoj afirmaciji i evropskoj integraciji’, zaključuje se u izjavi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više