Novosti

Politika

Stanimirović: U Hrvatskoj je ulica ta koja donosi sud

Pedesetak veterana dočekalo je Vojislava Stanimirovića na ulazu u vukovarski Općinski sud, gdje je na temelju optužnice DORH-a počelo suđenje liječniku Vladimiru Horvatiću koji je predsjedniku SDSS-a prijetio smrću

Pedesetak prosvjednika okučilo se danas pred Općinskim sudom u Vukovaru, gdje je počelo suđenje liječniku Vladimiru Horvatiću na temelju optužnice koju je protiv njega podiglo Općinsko državno odvjetništvo. Podsjetimo, on je u prosincu 2015. godine putem svom Facebook profila zaprijetio Vojislavu Stanimiroviću, predsjedniku SDSS-a.

Kako su Novosti izvijestile, Horvatić je Stanimiroviću poručio: ‘Majku ti jebem četničku, i usta krvava, ti ćeš mi odlučivati o mandatima u hrvatski sabor, a likovao si 19.11.1991. godine o padu ‘posljednjeg ustaškog bastiona’, Bolnice Vukovar, iz koje ste poklali… I sad ćeš mi ti, SDSS i vaš podmladak SDP, odlučivati o Hrvatskoj. Vani sam kukavica, al dođi mi u Bolnicu Vukovar danas, da ti se krvi napijem iz tri prsta, sdpovska četnička. Ovo nije prijetnja, nego tvoja presuda!’

Stanimirović je ove prijetnje odmah prijavio Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, Općoj bolnici u Vukovaru, gdje je Horvatić zaposlen, te Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravlja. Predsjednik SDSS-a je u razgovoru za Novosti objasnio da je na sud pozvan u svojstvu svjedoka i da je za njega osobno ovaj slučaj završen onog momenta kada mu se Horvatić ispričao u postupku koji je protiv ovog vukovarskog liječnika pokrenuo časni sud Hrvatske liječničke komore.

- Ispriku sam prihvatio jer ja nemam ništa od progona tog čovjeka. S tim je za mene taj slučaj završen. Postupak na sudu je pokrenut po službenom postupanju DORH-a - rekao nam je Stanimirović, kojeg su pred ulazom u sud dočekali prosvjednici oboružani transparentima s optužbama poput: ‘Tog 18. novembra 1991. pao je i posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru-vukovarska bolnica’, ‘Dr. Vojislav Stanimirović nositelj Ordena za ratne zasluge’, ‘Dr. Vojislav Stanimirović, šef saniteta i glavni za zdravstvo zapadnog Srema nazočio je 20.11.1991. odvođenju ranjenika iz vukovarske bolnice.’

- Dobacivali su i dovikivali. Sve tri parole su lažne i to je dokazano na sudu u više navrata. U sudnici je bio i saborski zastupnik Stevo Culej s nekim pripadnicima braniteljskih udruga koji su svako toliko nešto dobacivali. Problem je što se u ovoj državi sudbeni organi ne poštuju, već je ulica ta koja donosi sud. Požalio sam se predsjedniku Županijskog suda na to što ne mogu neometano ni ući u prostorije suda - rekao je.

Među prosvjednicima su bili veteran Zdravko Komšić, Franjo Šoljić, najpoznatiji po razbijanju dvojezične ploče u Vukovaru, i drugi pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara te ostalih veteranskih udruga.

Emil Mitrovski, Horvatićev odvjetnik, u izjavi za Večernji list kazao je da odbacuju optužbe, jer njegov Facebook status predstavlja ‘osobni stav koji dijeli 90 posto ljudi u Hrvatskoj’.

‘Ovdje možda ima elemenata klevete ili uvrede ali to se rješava privatnom optužnicom, a ne po službenoj dužnosti. Odbacujemo i tvrdnje o izrazitoj netrpeljivosti prema srpskoj nacionalnoj manjini. Mi osporavamo osnovanost optužbe’, smatra Mitrovski koji je napomenuo da ne vidi zbog čega je DORH podigao optužnicu.

Horvatić, kojem, bude li proglašen krivim, prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci pa do pet godina zatvora, okupljenim je novinarima rekao da je njegov odvjetnik na sudu iznio dokaze da niti jedna od stavki optužnice ne stoje.

‘Stavlja mi se na teret i međunacionalna mržnja prema srpskom narodu što ne stoji. Očekujem da sud donese odluku po kojoj će agresor iz Domovinskog rata biti kriv, a žrtva oslobođena’, poručio je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više