Novosti

Kronika

Proslavljen dan Svetog Save

Srpski narod širom Hrvatske i ove godine obilježio svoj veliki praznik: Svečane akademije i tradicionalne narodne proslave u povodu Savindana održane su od Zagreba do Vukovara, od Karlovca do Knina… Slavilo se i družilo uz pravoslavne obrede i visoko sveštenstvo, ali i uz bogat kulturno-umjetnički program i brojne uvažene goste

Središnja svetosavska akademija SKD-a Prosvjeta održana je 27. januara u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, a protekla je u znaku dodjele godišnjih nagrada najvažnijega kulturnog udruženja hrvatskih Srba te nastupe Hora Radiotelevizije Srbije i vukovarskog Ansambla narodnih igara.

- I ove godine proslavljamo Savindan, koji u Zagrebu i cijeloj županiji ima dugu tradiciju. Sveti Sava i njegovo djelo daju nadu da možemo prebroditi sve probleme pred nama. Treba da nađemo puteve za još predanije ostvarivanje Prosvjetinih ciljeva, ponajprije jačanjem kulturnih, obrazovnih i istraživačkih aktivnosti te uz pomoć širenja amaterskog bavljenja našom bogatom kulturom i tradicijom - kazao je predsjednik Društva Mile Radović, podsjetivši da se i ovom prigodom valja prisjetiti svih onih koji su pridonijeli i očuvanju srpskog identiteta i razvoju Prosvjete. U tom je smislu apostrofirao brojne prijatelje, među njima i Savjet za nacionalne manjine, Grad Zagreb i Ambasadu Srbije u Hrvatskoj, kao i konstantnu duhovnu potporu SPC-a. Kao potvrdu riječi Prosvjetina predsjednika, Igor Jovičić, predstavnik Ministarstva kulture Srbije, istaknuo je da njegova zemlja prati i štiti kulturni identitet najveće hrvatske nacionalne manjine.

Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, podsjetio je u svom obraćanju da su danas ključne srpske institucije u Hrvatskoj osnivane i u Drugome svjetskom ratu, među njima i SKD Prosvjeta utemeljena 1944. godine u Glini, što cijeloj zajednici nameće obavezu da se spomen-ploča ponovno postavi na zgradu u kojoj se to zbilo. Napomenuo je uz ostalo i da je Društvo svoje djelovanje opet obnovilo 1993. godine, no da posljednjih godina ono iz niza razloga stagnira: - Stoga valja raditi na unapređenju kulturnog amaterizma i na pitanju obrazovanja, tako što će se ojačati i kapaciteti i suradnja s drugim srpskim organizacijama. Svi zajedno trebamo raditi na poboljšanju našeg položaja u Hrvatskoj, a u Prosvjeti se mora stvoriti normalna atmosfera, čemu će svakako pripomoći povrat njezine imovine te važnost i značenje budućega srpskoga kulturno-prosvjetnog centra u Zagrebu - rekao je Pupovac.

Nagrade SKD-a zaslužnima uručili su Mile Radović, Siniša Tatalović i Duško Ljuština, a ove su godine tim priznanjem nagrađeni anamitor i ilustrator Nedeljko Dragić (u čije je ime nagradu preuzela Mira Šuvar), dugogodišnji aktivist iz Gorskog kotara koji je izniman doprinos dao i u sad već višedesetljetnoj organizaciji Prosvjetinih ljetnih škola Novica Vučinić te koreograf vukovarskog Ansambla narodnih igara Dalibor Milovančević. Nakon dodjele nagrada, brojnoj su se publici predstavili Milovančevićevi plesači i plesačice, a potom, pod ravnanjem svog dirigenta Bojana Suđića, i Hor RTS-a sa skladbama Stevana Stojanovića Mokranjca i drugim vrijednim ostvarenjima srpske glazbe i tradicije, uz ostalo i sjajnom interpretacijim popularne pjesme ‘Tamo daleko’.

Svetosavskoj akademiji na Trešnjevci prisustvovali su i mnogi saborski zastupnici, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, izaslanici brojnih državnih institucija Hrvatske i Srbije, upravnik srpske Radio-televizije Vladimir Vuletić, srpska veleposlanica Mira Nikolić sa suradnicima, predsjednik Privrednika Nikola Lunić, predstavnici VSNM-a, sveštenstvo SPC-a…

Razigrano a svečarsko ozračje vladalo je pak u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu, čiji su učenici i nastavnici veliki pravoslavni praznik, dan svoje škole i njezinu krsnu slavu, obilježili predstavom ‘Veliki rat - vreme bola i nade’, koja govori o Prvome svjetskom ratu a temelji se na scenariju Milorada Kondića i Petre Telente, polaznika Gimnazije, što se posebno dojmilo Milorada Pupovca. Njegovu pohvalu školarcima i samu predstavu prokomentirala nam je profesorica muzičkog odgoja Jasmina Veldić, izrazivši pritom želju da to zanimljivo školsko uprizorenje, pored gostiju akademije i dvjestotinjak gledatelja u ljubljanskoj parohiji, vide i drugdje: - Sve su materijale naši učenici sami pronašli i obradili, dogovorili što će pjevati… Predstava ima priču od početka do kraja, a ja bih posebno pohvalila izbor muzike, bila sam doista iznenađena kako su sve dobro uklopili. Svaka im čast na svemu – kazala je.

Nakon uvodnog obraćanja v.d. direktora škole, protojereja stavrofora Slobodana Lalića, petero najboljih gimnazijalaca nagrađeno je tabletima koje im je u ime Ambasade Srbije predao njezin savjetnik Davor Trkulja, a ove su ih godine primili učenik prvog razreda Nikola Savić, ‘drugaši’ Aleksandar Medić i Đorđe Subotić, polaznica trećeg razreda Dunja Dragičević i maturant Milorad Kondić.

Uslijedio je cijeli niz zborskih, plesnih i recitatorskih nastupa pred okupljenim učenicima, nastavnicima, roditeljima, predstavnicima srpske zajednice te političkog, prosvjetnog, kulturnog i vjerskog života metropole i zemlje, među kojima su bili i saborski zastupnik Boris Milošević, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Bogdanka Srdić Vulpe, Vera Šutalo ispred Ministarstva obrazovanja, Katarina Milković iz Ureda za prosvjetu Zagreba, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević te druge javne ličnosti Zagreba.

Akademiju je pratila i vrlo uspjela prodajna izložba đačkih radova i rukotvorina, a prije svečanosti su u kapelici Sv. Duha liturgiju (iza koje je uslijedilo i tradicionalno sječenje slavskog kolača) služili otac Venijamin i arhimandrit Danilo Ljubotina, koji je mladima poručio da u učenju moraju naći smisao života: - Džaba smo mi stariji sretni ako vama ne valja, vi morate biti zadovoljni i imati svoje ‘ja’ – kazao je otvoreno i jednostavno taj pravoslavni velikodostojnik.

Zagrebački pododbor Prosvjete organizirao je u povodu Savindana i proslavu za najmlađe, pa je u svojoj centralnoj biblioteci 26. januara ugostio dječji glumački ansambl KUD-a ‘Branko Radičević’ iz Pačetina: šestoro mališana u dobi od devet do dvanaest godina izvelo je predstavu ‘Najljepši novogodišnji poklon’ Nataše Kraljić, koja govori o svađi dviju sestara oko para čarapa. U sukobu se, kao posrednički likovi, pojavljuju Deda-meda, Zeko, Vilenjak i, naravno, sam Djed Mraz. Predstava je ‘pobrala’ aplauz i malih i velikih gledatelja u dupkom ispunjenoj dvorani, koje su pozdravili Petar Musić i Aneta Lalić, predsjednik i predsjednica Prosvjetinih pododbora iz Pačetina, odnosno Zagreba.

- Za razliku od odraslih glumaca koji kontinuirano djeluju, naš je dječji ansambl dvije godine pauzirao. Sad smo ga ponovno okupili, a mladim je glumcima ovo već druga predstava. Oni su svi osnovnoškolci, ali po uzoru na svoje starije kolege rade sve poslove oko predstave, od tehničkih do scenskih radova – rekla je za Novosti Nataša Kraljić, voditeljica najmlađih članova pačetinskoga KUD-a, koji se zagrebačkoj publici predstavio već treći put.

I na krajnjem istoku Hrvatske svečano se obilježio veliki praznik pravoslavlja i posebni spomendan cijeloga srpskog naroda, pa je tako svetosavskoj akademiji u Osnovnoj školi ‘Nikola Andrić’ u Vukovaru prisustvovala i veleposlanica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, doniravši tom prigodom školskoj zajednici 40 tableta marke ‘Tesla’, proizvedenih na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

- Bilo mi je zaista veliko zadovoljstvo da prisustvujem ovoj svečanosti, da vidim šta rade pripadnici srpske zajednice u Vukovaru, kako obeležavaju praznik koji se i širom Srbije svečano proslavlja. Tableti koje sam donirala školi dar su gospodina Jevrosimović iz firme ComTrade u sklopu lani započetog projekta Ambasade, kada smo prve podelili Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu i bogosloviji pri Manastiru Krka. Nastavićemo sa ovim donacijama, jer i dalje postoji velika zainteresovanost i privatnih donatora i različitih kompanija da se uključe u projekat – kazala je Nikolić, na koju se nadovezala školska ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka, rekavši da će vrijedni darovi svim učenicima biti od velike koristi:

- Bez obzira na vrijednost i korisnost tableta, veleposlaničin je posjet značajan događaj za našu ustanovu, koja je još uvijek jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru, premda ima naznaka da bi obnova mogla uskoro započeti. Kao ravnateljica znam da se na inicijativu Ministarstva znanosti i obrazovanja promijenio zakon, čemu je upravo obnova naše škole bila povodom. Ipak, dok to ne krene, neću ništa konkretnije govoriti; iščekivanje da se osiguraju sredstva i načini financiranja obnove predugo traje, pa smo svi pomalo skeptični i suzdržani – rekla je direktorica ‘Nikola Andrić’.

Svetosavska akademija Osnovne škole u Borovu, koja je sa svojih 260 đaka najveća manjinska ustanova tog obrazovnog stupnja u Hrvatskoj, održana je u školskoj sportskoj dvorani krcatoj učenicima, nastavnicima, roditeljima i ostalim mještanima. Osim polaznika škole, u svečanom su programu sudjelovali mališani iz Dečjeg vrtića ‘Zlatokosa’ te članovi folklorne i tamburaške sekcije borovskoga KUD-a ‘Branislav Nušić’. Nakon obreda osvećenja slavskog kolača i žita te izvedbe himne Svetom Savi od strane školskog zbora, prisutne je pozdravio ravnatelj Tihomir Jakovljević, istaknuvši kako je pravoslavni praznik najsvečaniji dan u cijeloj školskoj godini. Potom je lanjska kuma Savindana Radmila Latas tu svetu dužnost predala Ružici Slavić, umirovljenoj nastavnici koja je cijeli svoj radni vijek provela u borovskoj školi. - Velika mi je čast biti kuma, jer sam u ovoj školi neprekidno radila zamalo 43 godine. Drago mi je da vidim svoje bivše kolege i učenike koji su sada postali nastavnici. Sretna slava našoj školi, ali i svim pravoslavnim vjernicima koji slave ovaj praznik - poručila je ona.

Prije te školske akademije, spomendan na prvoga srpskog arhiepiskopa obilježen je i liturgijom u borovskom hramu Svetog Stefana: - Ovom prilikom zahvaljujem prošlogodišnjem kumu Jovanu Kovačeviću, koji je nakon recitala bio darivao mališane, ali i novom kumu Milanu Lončaru. A svim Srbima pravoslavne vjere čestitam praznik Svetog Save sa željom da učimo, istražujemo, razmišljamo i promišljamo sve ono što nam je on ostavio u nasljeđe, da živimo u poznavanju vlastitog identiteta, i ličnog i nacionalnog, ali da se pritom ne zatvaramo u sebe, nego da budemo narod otvoren prema drugima. Upravo je Sveti Sava uspijevao balansirati između Istoka i Zapada tako što je na prvo mjesto stavljao vjeru u Boga, iskrenost, ljubav i poštenje, pa ako i mi treba da budemo spremni i sposobni živjeti u bilo kojoj državi i na bilo kojem prostoru, da čuvamo svoj identitet, ali tako da ne ostajemo izoliranima - bila je poruka drugoga borovskoga paroha, jereja Dragana Serdara.

Svečanim akademijama i prigodnim događanjima praznik Svetog Save obilježen je i diljem Karlovačke županije, odnosno Gornjokarlovačke eparhije SPC-a. Tako je dan uoči Savindana u karlovačkom pododboru Prosvjete održana tradicionalna svečanost koja je uz ostale uzvanike okupila i pedesetak članova tog njezinog ogranka. Svi su na početku pozdravljeni himnom svecu u izvođenju ženskog kora SKD-a, da bi potom Milan Lapčić, predsjednik pododbora, govorio prisutnima o Rastku Nemanjiću.

U večernjim satima istog dana, 26. siječnja, u prepunoj Općinskoj vijećnici u Krnjaku promovirana je nova knjiga Čedomira Višnjića ‘Vrijeme sporta i razonode – Titova Hrvatska i njezini Srbi 1951-1971’. Promocijom je obilježeno i dvadeset godina od osnivanja Prosvjetinog pododbora u tom kordunskom mjestu, na što je prisutne podsjetio krnjački načelnik Dejan Mihajlović, koji je i član Glavnog odbora SKD-a. Autor knjige je svoj novi uradak sam predstavio, govoreći ponajprije o sadržaju, a to je svojedobno stanje u hrvatskoj politici, Prosvjeti i SPC-u. Promociju su ilustrirali i prateći slajdovi, poput onih koji prikazuju stanje pravoslavnih hramova na Kordunu nakon Drugog svjetskog rata. Podsjetilo se tom prigodom i na aktivnosti vezane uz 15. obljetnicu krnjačkog VSNM-a i desetu godišnjicu ovdašnje Udruge Breza. Narednog je dana u istom mjestu održana i svetosavska priredba, na kojoj je 80-ak osnovnoškolaca i mališana predškolske dobi razveseljeno poklon-paketićima, što je popraćeno i prigodnim kulturno-umjetničkim programom. U krnjačkoj je osnovnoj školi praznik svečano proslavljen simboličnim darivanjem đaka i djece, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest, povodom čega je donačelnik mjesta Ilija Matijević kazao da vodstvo te općine nikada nije htjelo ni po kojoj osnovi razdvajati najmlađe, kako u povodu Savindana, tako ni u povodu Svetog Nikole.

U karlovačkom Zorin domu tradicionalnu svetosavsku akademiju priredili su zajednički SPC-ova opština županijskog središta i Gornjokarlovačka eparhija, a njoj su ove godine prisustvovali i župan Damir Jelić te predstojnica Županijske državne uprave u Karlovačkoj županiji. U svečanom je programu desetak beogradskih glumaca izvelo predstavu o životu vladike Nikolaja Velimirovića, a poseban je ‘začin’ bio nastup trinaestogodišnjega krnjačkoga harmonikaša Stefana Kosanovića.

U prepunom pravoslavnom hramu u Plaškom svetosavsku su liturgiju pratili općinski čelnici Pero Damjanović i Ivana Šego, ali na njoj nekim čudom nije bilo službenih predstavnika srpske zajednice, čak ni iz stranačkih redova SDSS-a ili DSS-a, pa je načelnika Damjanovića zapalo da plaškoj djeci podijeli pripremljene poklon-paketiće.

Slavljenička je priredba pred mnoštvom ljudi održana i u Vrginmnostu: pošto su mladi članovi tamošnjeg Prosvjetinog pododbora nastupili pred prisutnima, dijelovima tradicionalne kordunaške narodne nošnje darivale su ih vrijedne članice drugih ogranaka Društva, koje su vlastitim rukama isplele i uresile čarape, pulovere i ostalu tradicijsku odjeću.

Slavilo se i u hramovima na području Eparhije dalmatinske, i to svečanije nego prijašnjih godina: počast Svetom Savi ondje se iskazivala svečanim liturgijama, nakon kojih su djeca poslije recitiranja svetosavskih pjesama i svečarskih programa darivana simboličnim poklonima.

Tako je svetosavska akademija u organizaciji pododbora Prosvjete održana i u mjesnom domu kulture u Kistanjama nadomak Šibenika. Svoj su joj obol, spletom plesova i pjesama toga kraja, dali članovi i članice KUD-a Bukovica, u čemu su im se pridružili učenici i profesori bogoslovije u sklopu Manastira Krka. Večernje pak bogosluženje u hramu posvećenom Kirilu i Metodiju služio je nadstojnik čuvenoga pravoslavnog žarišta na Krki jeromonah Sevastijan, pojali su horisti krčke bogoslovije, a na kraju liturgijske službe presječen je svetosavski kolač i posvećeno tradicionalno slavsko žito.

U Kninu je Prosvjetin pododbor u povodu slave Svetog Save pripremio svečanost koja je, kao i svake godine dosad, okupila cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Poštovanje i odanost velikom svecu srpskog naroda izrazili su prvo najmlađi, dječjim pjesmicama i pričama o njegovu životu i djelima, a potom su veselu svečarsku atmosferu u prepunoj dvorani kninskoga studentskog doma narodnim igrama i pjesmama oplemenili KUD-ovi Bukovica i ‘Dositej Obradović’.

Prvi je put proslavi u Kninu, kao najviši predstavnik SPC-a u Dalmaciji, prisustvovao i episkop dalmatinski Nikodim: - Okupili smo se večeras ovdje, draga braćo i sestre, radi školske slave Svetog Oca Save, praznika koji je dječja slava, ali i slava svih nas koji se i dalje osjećamo radosnima poput djece u svakom trenutku svoga života, na proputovanju kroz ovozemaljski život k carstvu nebeskom. Prve riječi koje je Gospod izgovorio nakon Vaskrsenja bile su ‘Radujte se’, a upravo je tu radost svojedobno propovijedao i srpskim rodom, ali i dalje, širio Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski i jedan od najvećih vizionara i prosvetitelja našeg naroda kroz vjekove; propovijedao je on ne nacionalizam, kako se obično predstavlja i kakomnogi vjeruju, nego vjeru u vaskrsloga Gospoda. Tako i mi treba da se osjećamo slobodno i da živimo slobodno, jer nam je sam Bog dao tu slobodu. Treba da dolazimo slobodno u crkvu i da se ne stidimo pripadnosti srpskom narodu. Pripadnost jednom narodu je blagoslov i dar od Boga. Nije nam to dano zarad toga da poričemo pravo na postojanje drugom narodu: ako tako činimo, to onda više nije dar, nego je prokletstvo. Dano nam je da u miru živimo sa svima i da nadilazimo razlike i različitosti upravo kroz kršćansku ljubav i razumijevanje, pritom zadržavajući i njegujući svoj identitet i svoju kulturu - poručio je u besjedi episkop Nikodim i vjernicima i drugima.

Na samom kraju svetosavske akademije u Kninu šestoro tamošnjih osnovnoškolaca nagrađeno je pohvalnicama i tabletima za odličan uspjeh u svladavanju srpskog jezika i vjeronaučnog gradiva, ali i aktivno sudjelovanje u društvenom životu svoje zajednice. Darove za njih osigurali su ljudi dalmatinskih korijena i srpske nacionalnosti, koji su neraskidivim sponama vezani uz svoj zavičaj unatoč tome što već godinama žive u Njemačkoj. Svečanom slavlju u Kninu prisustvovala je dožupanica Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, dogradonačelnici Knina i Skradina, načelnici općina Biskupija, Kistanje, Ervenik i Civljane te predstavnici mnogih organizacija, uduženja i institucija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više