Novosti

Društvo

Priziv savjesti i visoke cijene otežavaju pristup pobačaju

Većina zaposlenih u KBC-u Osijek (17 od 22), OŽB Požega (3 od 4), KBC-u Split (26 od 32), OB Zadar (16 od 19), KBC-u Zagreb (36 od 45), KBC-u Sestre Milosrdnice (12 od 22) te KB Sveti duh (15 od 20) odbija raditi pobačaj zbog priziva savjesti

Large dostupnost poba%c4%8daja faktiv

Većina bolnica je dostavila zatražene podatke, ali nekoliko njih, ni nakon opetovanog ponavljanja zahtjeva za pristupom informacijama, nije odgovorilo (foto fAKTIV)

Feministički kolektiv fAKTIV proveo je istraživanje o dostupnosti pobačaja u 2023. godini i utvrdio da priziv savjesti i visoke cijene ženama otežavaju pristup javnom zdravlju.

Sedam bolnica šuti o dostupnosti pobačaja, a pobačaj nije dostupan zbog priziva savjesti, kao i cijene pobačaja, koja u 2023. godini iznosi više od polovice minimalne plaće, zaključci su istraživanja provedenog na temelju informacija prikupljenih od zdravstvenih ustanova koje imaju ovlaštenje Ministarstva zdravstva za obavljanje pobačaja na zahtjev. Većina bolnica je dostavila zatražene podatke, ali nekoliko njih, ni nakon opetovanog slanja zahtjeva za pristupom infornacijama, nije odgovorilo ili su dostavile nepotpune odgovore, iako su obvezne postupati sukladno Zakonu.

U 22 bolnice dostupan je pobačaj na zahtjev, a njih 14 nudi i uslugu medikamentoznog pobačaja. U slučaju 12 bolnica od 21 koje su dostavile podatke o broju liječnika, veći je broj liječnika koji obavljaju pobačaj nego onih s prizivom savjesti. Prema dostavljenim podacima, svi zaposleni ginekolozi i ginekologinje obavljaju pobačaje u OB Ogulin (3), OŽB Pakrac (2), Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar (6) te KBC-u Rijeka (23). U OB Našice (5) te OB Virovitica (5) vlada kolektivni priziv savjesti, iako virovitička bolnica angažira vanjskog suradnika po potrebi. Većina zaposlenih u KBC-u Osijek (17 od 22), OŽB Požega (3 od 4), KBC-u Split (26 od 32), OB Zadar (16 od 19), KBC-u Zagreb (36 od 45), KBC-u Sestre Milosrdnice (12 od 22) te KB-u Sveti duh (15 od 20) odbija vršiti pobačaj.

Prosječna cijena kirurškog zahvata iznosi tristotinjak eura, dok prosječna cijena medikamentoznog pobačaja iznosi nešto manje od tristo eura. Premda ne možemo govoriti o trendu značajnijeg rasta cijena, vrijedi usporediti prosječnu cijenu zdravstvene usluge s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, čiji neto u 2023. godini iznosi 560,00 eura. Također, i dalje možemo pratiti značajne regionalne razlike u iznosima koje bolnice naplaćuju.

fAKTIV je istraživanje proveo pišući na 30 adresa zdravstvenih ustanova koje imaju ovlaštenje Ministarstva zdravstva za obavljanje pobačaja na zahtjev, s tim da je riječka Specijalna bolnica Medico odgovorila da nemaju licencu za obavljanje pobačaja, iz čega proizlazi da su na stranicama resornog ministarstva zastarjeli i netočni podaci.

Iz fAKTIV-a poručuju da Općoj bolnici Dubrovnik, OB Gospić, OB Šibensko-kninske županije, OB Nova Gradiška, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te Specijalnoj bolnici Podobnik za ginekologiju i porodništvo očito nije stalo do toga da žene dobiju jasne informacije na koje imaju pravo. Neke od spomenutih ustanova već su poznate u javnosti kao nesuradljive i škrte s podacima o zdravstvenim uslugama, poput vinkovačke bolnice koja je potencijalnoj pacijentici odbijala dati informaciju obavljaju li pobačaj osim “na dogovoru sa šefom, uživo”.

Nije stoga deplasirano zaključiti da već niz godina više zdravstvenih ustanova koje Ministarstvo zavodi kao ovlaštene za obavljanje pobačaja čini sve što im je u moći kako u njihovim ginekološkim klinikama ne bi došlo do pobačaja na zahtjev. Naročito zabrinjava što su spomenute bolnice većinom smještene u siromašnim županijama, kao što su Sisačko-moslavačka ili Vukovarsko-srijemska županija. Žene iz tih krajeva natjerane su da putuju u druge sredine u potrazi za bolnicom koja će im pružiti zakonom zajamčenu zdravstvenu skrb, što najčešće predstavlja dodatno financijsko opterećenje, uz ionako visoku cijenu pobačaja.

Preostale 22 ovlaštene zdravstvene ustanove obavljaju pobačaj na zahtjev, dok Opća županijska bolnica Našice pobačaj obavlja samo u slučaju patoloških trudnoća. Pacijentice koje žele pobaciti u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur upućuju se trenutačno u Kliničko bolnički centar Sestre milosrdnice zbog organizacijske prilagodbe uslijed obnove bolničkog kompleksa. U 14 bolnica dostupan je medikamentozni pobačaj, što svakako predstavlja određeni napredak u odnosu na ranije stanje.

U sklopu istraživanja Feministički kolektiv fAKTIV tražio je podatke o broju zaposlenih liječnika i liječnica unutar ginekoloških odjela te broj onih koje se pozivaju na priziv savjesti. Budući da ne postoji formalizirana procedura putem koje se zdravstveni radnici opredjeljuju za priziv, već im Zakon o liječništvu omogućuje fleksibilan pristup savjesti, a posljedično i obavljanju posla za koji su specijalizirani, broj liječnika koji obavljaju pobačaj unutar zdravstvenih ustanova presudan je faktor u dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. U slučaju 12 bolnica od 21 koje su dostavile podatke o broju liječnika, veći je broj liječnika koji vrše pobačaj nego onih s prizivom savjesti.

Velik broj liječnika koji odbijaju obavljati pobačaje, odnosno onemogućuju ženama ostvarenje prava na reproduktivno zdravlje, predstavlja opterećenje i za radne kolektive u bolnicama. Pristajanje uz većinu koja se poziva na priziv savjesti, odnosno ženama odbija pružiti zdravstvenu skrb, nerijetko je posljedica kadroviranja ili hijerarhije unutar zdravstvene ustanove, kao što je to bio slučaj u zagrebačkoj bolnici Sveti duh, gdje sve do 2022. godine žene nisu mogle ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na pobačaj.

Prosječna cijena kirurškog zahvata iznosi tristotinjak eura, premda konačna cijena pobačaja ovisi o vrsti anestezije, pregledima uoči i nakon zahvata te Rh faktoru, odnosno potrebi za primanjem anti-D imunoprofilakse, što ukupan iznos može povećati i do 250 eura. Iako se za praksu medikamentoznog pobačaja nerijetko kao prednost ističe niža cijena u odnosu na kirurški zahvat, u većini bolnica cijene su izjednačene. Iznimka je OB Pula, u kojoj medikamentozni pobačaj košta dvostruko manje. Prosječna cijena medikamentoznog pobačaja iznosi nešto manje od tristo eura, što je izrazito visoka cijena uzmemo li u obzir da su nam poznate najviše dozvoljene cijene lijekova definirane HALMED-ovim cjenikom.

Premda ne možemo govoriti o trendu značajnijeg rasta cijena, vrijedi usporediti prosječnu cijenu zdravstvene usluge s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, čiji neto u 2023. godini iznosi 560 eura.

Žene iz manjih sredina i županija u kojima se ne vrši pobačaj prisiljene su plaćati dodatne troškove, poput putarina i smještaja u drugim gradovima. Posve je jasno da će pobačaj biti dostupan svim ženama, bez obzira na njihov ekonomski status tek kada bude besplatan.

Većina bolnica je dostavila zatražene podatke, ali nekoliko njih, ni nakon opetovanog ponavljanja zahtjeva za pristupom informacijama, nije odgovorilo ili su dostavile nepotpune odgovore, iako su obvezne postupati sukladno Zakonu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više