Novosti

Kronika

Пoсjeтa мaнaстиру

Jeднoднeвну пoсjeтa Србa из крижeвaчкoг и кoпривничкoг крaja мaнaстиру Свeтoг Joвaнa Kрститeљa у Jaсeнoвцу кojи припaдa Eпaрхиjи пaкрaчкo-слaвoнскoj

Large jasenovac

Manastir Sv. Jovana

Za kraj ove godine, već tradicionalno, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Križevaca i Vijeće srpske nacionalne manjine opštine Sokolovac (VSNM) zajednički su za pripadnike srpske zajednice u križevačkom i koprivničkom kraju organizovali jednodnevnu posjetu pravoslavnom hramu u zapadnoj Slavoniji. Riječ je manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji pripada Eparhiji pakračko-slavonskoj, jedan je od starih manastira u Hrvatskoj te je kroz turbulentnu prošlost doživio mnoga stradanja. O manastiru i njegovoj historiji koju je dijelio sa srpskim narodom, govorili su sveštenici i monahinje.

- Crkva je posvećena rođenju sv. Jovana Preteče i pripada Slavonskoj eparhiji SPC. Sagrađena je još 1775. godine. Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu, obnovljena je 1984., a u maju 1995. u operaciji Bljesak ponovno je oskrnavljena i devastirana. Godine 2000. crkva je ponovno obnovljena, te ju episkop slavonski Sava Jurić proglašava manastirom - istaknula je Goranka Manojlović, predsjednica VSNM-a Grada Križevaca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više