Novosti

Kronika

Пoкoрeни грaд

Прoмoциja књигe кaрлoвaчкoг нoвинaрa Maринa Бaкићa: ‘Нисaм судиoник урбицидa и глaснo сe oд њeгa дистaнцирaм’, кaжe aутoр књигe ‘Пoкoрeни грaд: Лoнцу пoклoпaц и други oглeди 2008. - 2020.’

G9pi0v9cl7cmq4dubpswq02cozp

Marin Bakić (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom održana je promocija knjige karlovačkog novinara i društvenog aktivista mlađe generacije Marina Bakića ‘Pokoreni grad: Loncu poklopac i drugi ogledi 2008. - 2020.’. Promociju je organiziralo Udruženje za razvoj građanske i političke kulture Karlovac-Polka, čiji je autor jedan od osnivača te je izdavač knjige. Bakić je sedam godina bio novinar u karlovačkom dopisništvu zagrebačkog Večernjeg lista, svakodnevno prateći zbivanja u gradu i utjecaj politike, posebno lokalne, na ta zbivanja. U knjizi se nalaze osvrti i komentari koje je autor objavljivao u Večernjaku kao i na brojnim portalima u periodu od 2008. pa do 2020. godine.

Prema Bakiću politika je pokorila grad u kojem je od devedesetih do danas, izuzev u periodu 2001 - 2004., glavnu riječ imao HDZ. Bakić je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a kako je sam rekao, ne zanima ga stranačka, dnevna politika već općenito kao fenomen.

- Nisam sudionik urbicida i glasno se od njega distanciram. S time nemam veze i to jasno ističem. Nemam ništa s pasivizacijom građanstva, sa time što je Karlovac kao naša lokalna zajednica radikalno izgubio na kvaliteti življenja i značaju, s nepravdama proisteklim iz partitokratskog i antimeritokratskog sustava koji već desetljećima razara grad, usporava ili koči njegov razvoj. Moji komentari sabrani među ovim koricama tome svjedoče. Ovo nije cinično pilatovsko pranje ruku, ali pranje ruku jeste - kazao je autor.

- Rukopis je živ, britak; odabrani problemi i lokalne priče intrigantni, indikativni pa i na neki način satirično zabavni. Argumentacija za kritičke tvrdnje je snažna, logična, uvjerljiva. Stil pisanja autora je atraktivan i sa naglašenim autorskim stavom. Tekst teče, uvlači čitatelja, čitat će se, osobito u lokalnoj sredini koju opisuje, mada je po tipu analize nadmašuje te govori indirektno i o mnogim drugim sredinama i gradovima u Hrvatskoj.-smatra sociolog i politolog Vladimir Laj. Pogovor je napisao novinar i publicist dr. Danko Plevnik.

- U Karlovcu javnost jedva da postoji, smatra Bakić, a budući da je lokalna politika čak nešto izvjesno manje od svakodnevnog politikanstva, jasno je da mu je u praksi življenja i pisanja vlastita društvena pozicija nepodnošljivija od one Robinzona Krusoa - zaključuje Plevnik.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više