Novosti

Kultura

Пoeзиja и шкoлaрци

Вукoвa зaдужбинa oкупилa je вукoвaрскe срeдњoшкoлцe у нaстaви нa српскoм jeзику и писму

Large pesni%c4%8dko ve%c4%8de srednjo%c5%a1kolaca

Učesnici na okupu

Povodom Svetskog dana poezije, 21. marta, Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru organizovao je u Srpskom kulturnom centru pesničko veče srednjoškolaca, pod nazivom "Ćirilicom pišem, pesmom dišem". Učestvovali su učenici vukovarske Gimnazije, Ekonomske škole i Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađaju po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Profesorka srpskog jezika u Gimnaziji i Tehničkoj školi Ljiljana Bajac Nikolić, ujedno predsednica ogranka, istakla je da su srednjoškolci čitali svoje najbolje radove kojima su konkurisali na smotrama mladih literaraca.

- Poezija se u okviru nastavnog programa čita i analizira. Iako je učenici ne čitaju u velikoj meri vrlo rado je pišu, čak više nego prozu - otkrila je profesorka koja kod mladih generacija nastoji da produbi želju za literarnim izražavanjem. Učenici su otkrili šta ih inspiriše te da li rađe pišu na zadane teme ili po vlastitim afinitetima. Uglavnom pišu na teme zadane konkursima, dok je slobodan izbor najčešće ljubavna ili zavičajna tematika.

Vukova zadužbina sa sedištem u Beogradu je jedna od najvažnijih srpskih kulturnih institucija, koja deluje od 1937. godine. Osnovni cilj njenog postojanja je negovanje trajnih vrednosti, poruka i dela Vuka Stefanovića Karadžića. Trenutno postoji četrdesetak ogranaka, a ovaj vukovarski osnovan je pre pet godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više