Novosti

Kronika

Пaтриjaрх у Kaрлoвцу

Пoрфириje je трeћи пaтриjaрх кojи je Eпaрхиjу гoрњoкaрлoвaчку пoсjeтиo нaкoн дeвeдeсeтих. Учиниo je тo уoчи прoслaвe Дaнa и Слaвe eпaрхиje кoja сe oбиљeжaвa у сjeћaњe нa eпискoпa гoрњeкaрлoвaчкoг Сaву Tрлajићa кojeг су устaшe убилe 1941. у лoгoру Jaдoвнo

Large 11

Patrijarh Porfirije (foto B.P.ATAImages/PIXSELL)

Sredinom jula ove godine Karlovac i Eparhiju gornjekarlovačku Srpske pravoslavne crkve posjetio je nedavno izabrani patrijarh Porfirije. Učinio je to uoči proslave Dana i Slave eparhije, Svetog Save gornjekarlovačkog, patrona Eparhije gornjekarlovačke. Slava se obilježava 17. jula u sjećanje na episkopa gornjekarlovačkog Savu Trlajića kojeg su ustaše 1941. godine odveli u logor Jadovno i ubili. Odbio je ponudu da ode u Srbiju uz obrazloženje da mu je mjesto uz njegov narod. Zbog svog stradanja kasnije je proglašen Svetim sveštenomučenikom.

Dan uoči dolaska patrijarha i uoči praznika, u crkvi Svetog Nikole služeno je praznično bdijenje koje je predvodio domaćin, episkop Gerasim u molitvenom prisustvu episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Na sam praznik prigodnu liturgiju predvodio je patrijarh Porfirije, kojemu je dobrodošlicu u ime sveštenstva i vjernika poželio domaćin Gerasim, a crkva je bila premalena da primi sve ljude koji su željeli čuti i vidjeti patrijarha.

- Vaša visosti, dobro došli u zemlju natopljenu krvlju mučenika, u zemlju gde je 'grob do groba', mnoge jame i stratišta, spaljeni hramovi, ucveljene majke i očevi, izgubljena deca postradala za veru otaca naših - kazao je među ostalim vladika Gerasim pozdravljajući Porfirija.

Patrijarh je između ostalog istakao da smo svi pozvani da sve ljude vidimo kao svoju braću, da je čovjek stvoren ljubavlju Božjom i da je ikona Božja te da svi trebamo biti puni ljubavi prema svima kao što je bio i Sveti Sava Trlajić. Zahvaljujući Hrvoju Đakoniju, pročelniku Konzervatorskog odjela Ličko-senjske županije, na obnovi duhovnog i sveštenog naslijeđa Eparhije gornjekarlovačke, Sveti Arhijerijski Sinod dodijelio mu je Orden Svetog Save drugog reda, a ovo prestižno odlikovanje je uručio sam Patrijarh Porfirije.

Na liturgiji u Karlovcu bili su Milorad Pupovac, konzul Republike Srbije u riječkom konzulatu Vladimir Marjanović, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak, dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović te načelnici općina Krnjak i Vrginmost Perica Matijević i Milan Vrga.

Nakon završetka posljednjeg rata, Gornjekarlovačku eparhiju posjetila su, pored sadašnjeg Porfirija i njegova dvojica prethodnika, Pavle i nedavno preminuli Irinej. Patrijarh Pavle posjetio je Eparhiju u drugoj polovici devedesetih kada se uvjerio u velike razmjere razaranja pravoslavnih svetinja na području Eparhije, posebno u Karlovcu gdje su bile minirane crkva Svetog Nikole i zgrada Eparhije. Patrijarh Irinej posjetio je Eparhiju 2014., također na Slavu Svetog Sveštenomučenika Save, kada je osvetio obnovljenu crkvu Svetog Nikole i kamen temeljac za izgradnju parohijske kuće uz crkvu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više