Novosti

Politika

Odgovor na nasilje: Strah smo prevladali, a uskoro ćemo i vas

Oko hiljadu građana, koji su večeras na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma prosvjedovali zbog napada na LGBT zajednicu, zvižducima je ispratilo imena političara koje smatraju odgovornima za širenje netolerancije u društvu

Pod sloganom ‘Ljubav jest i ostaje jača od mržnje’ večeras se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupilo oko hiljadu građanki i građana. Riječ je o prosvjedu koji je Zagreb Pride organizirao povodom homofobnog napada na klub ‘SuperSuper’, gdje je u noći sa subote na nedjelju bačen suzavac tokom trajanja LGBT zabave.

Okupljenima, među kojima su se vijorile zastave duginih boja, obratila se Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije (CMS).

- Ovdje smo večeras da bismo iskazali pobjedu nad strahom kojim se želi realizirati novo-stara vladina krilatica ‘neka to rade u svoja četiri zida’. Ovaj napad samo je jedan od simptoma društva u kojem je politička elita odgovorna za stvaranje atmosfere u kojoj se različite nasilničke grupe osjećaju pozvanima da napadaju one koji imaju manje moći. Ne damo se zavarati vašim umivenim rječnikom i politički korektnim govorom, jer vašu politiku čitamo iz vaših djela - kazala je Benčić i potom podsjetila okupljene na gostovanje Davora Ive Stiera, potpredsjednika Vlade zaduženog za ljudska prava, na TradFestu – Festivalu tradicije i konzervativnih ideja u organizaciji udruge Vigilare.

- Ova Vlada na umiveniji način nastavlja konzervativnu revoluciju, koja je počela s ministrom Hasanbegovićem – rekla je Benčić pred okupljenima koji su glasno negodovali na imena spomenutih političara, ali i ono Ladislava Ilčića.

- Bez obzira što govorite Bruxellesu, svojim imenovanjem Ilčića za savjetnika potpredsjednika Stiera za područje ljudskih prava pokazali ste vrhunac cinizma – rekla je Benčić i zatim podsjetila na njegove homofobne i islamofobne stavove, činjenicu da je ‘likvidirao’ zdravstveni odgoj i reformu obrazovanja te rušio izvješće pučke pravobraniteljice ‘jer se usudila osuditi pozdrav ‘Za dom spremni”. Aktivistkinja CMS-a potom je istaknula da je riječ o osobi za čiju će plaću Vlada godišnje izdvajati 200.000 kuna, dok je istodobno ukinula financiranje Povorke ponosa koja se 16 godina održava u Zagrebu.

- Ova Vlada je otvoreno pokazala što misli o manjinama kad nije osudila postavljanje HOS-ove ploče s ustaškim grbom usred Jasenovca. Pokazali su to i kada po prvi put nije održana svečana sjednica Sabora povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust – kazala je mirovna aktivistkinja te podsjetila na pismo koje je početkom prošle godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Miloradu Pupovcu i na isprike kada je djeci podijelila srpske čokoladice.

- Danas smo ovdje da, usprkos predsjedničinom savjetu kako slobodno možemo otići ako smatramo da nam ovdje nije dobro, poručimo da ostajemo te se borimo da bi svima bilo bolje. Poručujemo vam da smo strah odavno prevladali, a uskoro ćemo prevladati i vas – zaključila je Benčić i zaradila gromoglasni aplauz okupljenih među kojima su se isticali transparenti ‘Mržnja nije obiteljska vrijednost’, ‘ Ljubav u zraku, homofobija u mraku’ i’ Padaj nepravdo’.

Prosvjednicima se obratio i aktivist Viktor Zahtila.

- U našoj zajednici ponovno se širi osjećaj nesigurnosti. Ljudi se žale da su im ugroženi sigurni prostori, da ne mogu izaći van bez da ih nagriza strah. Što nam je činiti? Povući se u još sigurnije prostore, skloniti se u svoja četiri zida?… Nasilnici žele sve, a ako mislite da će stati na vratima vašeg kućnog praga, neće. Povijest je pokazala da će ga provaliti kad-tad. Zašto se onda uopće povlačiti? Nema tog mjesta gdje ćemo biti sigurni od njih – poručio je Zahtila i dodao da preostaje jedino borba i to ne samo u užem centru Zagreba, već i u ostalim kvartovima i gradovima.

- Područje borbe su i vaši radno mjesto, crkva, škola, sportski klub, ulica i dom. Borite se riječima, strpljenjem, edukacijom, prosvjedom i političkim akcijama, ali i šakama. Borite se individualno i u masi, iznad svega borite se apsolutnom slobodom. Sloboda ne poznaje nikakve granice, no ako se ne širi, ona umire, a ako miruje ona nestaje – kazao je.

Aktivistkinja Espi Tomičić istaknula je da zadnji napad predstavlja eskalaciju svakodnevne homofobije.

- Recimo glasno ne zakonima koji vrijede samo na papiru, ne dajmo da nam uništavaju snove, ne dozvolimo da nas uguraju između četiri zida. Poručujemo homofobima: Mi smo tu među vama i dalje ćemo se prkosno i ponosno boriti za svoje ljubavi. Primimo se za ruke i ljubimo se na ulicama, i stvarajmo sigurniji put za sve nadolazeće generacije LGBT osoba – rekla je ona.

Pored predstavnika romske i srpske zajednice te civilnih udruga, na prosvjedu su se okupili i članovi Nove ljevice i Radničke fronte te saborski zastupnici iz redova SDSS-a, HNS-a i SDP-a. Među njima je bio i Davor Bernardić koji je u izjavi za novinare napad na LGBT zajednicu ocijenio kao teroristički čin.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više