Novosti

Društvo

Oдгoнeткa, зaгoнeткa

Нa 40. Сусрeтимa oдгoнeтaчa и зaгoнeтaчa Хрвaтскe билo je прeкo 80 учeсникa из Хрвaтскe и БиХ тe из Србиje и с Koсoвa, уз joш двa eнигмaтa нaших кoриjeнa из СAД и jeднoг из Хoлaндиje

Large informator odgonetka  %c4%87iilica

Ekipa Enigmatskog kluba Kikinda

U Hotelu Hedera u istarskom Rapcu održan je trodnevni 40. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), na kome je bilo preko 80 učesnika iz Hrvatske i BiH te iz Srbije i s Kosova, uz još dva enigmata naših korijena iz SAD i jednog iz Holandije. Autor takmičarskih zagonetaka, organizator i domaćin ovogodišnjeg okupljanja enigmatičara s prostora bivše Jugoslavije bio je zagonetački veteran Valter Kvalić iz obližnjih Vozilića.

Prvog dana SOZAH-a održan je šesti "Čvor open", koji je od zagonetaka iz nekadašnjih bjelovarskih enigmatskih listova pripremio enigmatski urednik Željko Jandragić. Na tom rješavačkom takmičenju već treći put pobijedio je riječki Bjelovarčanin Pero Galogaža. Na Prvenstvu Hrvatske u rješavanju zagonetaka, također je pobijedio Pero Galogaža.

U popodnevnim satima održano je takmičenje u rješavanju logičkih zagonetaka, potom predstavljanje novih enigmatskih knjiga te skupština Hrvatskog zagonetačkog saveza. Uveče su proglašeni rezultati sa svih takmičenja, pa i dopisnog takmičenja u sastavljanju zagonetaka, na kome je pobijedio Živko Barišić iz Rijeke.

U veoma jakoj pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, Enigmatski klub "Kikinda" (EKK) osvojio je drugo mjesto u sastavljanju i rješavanju, s malim zaostatkom iza pobjedničkog bjelovarskog "Čvora".

Kikindski klub pod vodstvom sekretara Slavka Bovana djeluje već devet godina i ima stotinjak članova iz cijelog "regiona", od kojih je 18 bilo u Rapcu. Sastavljačku ekipu EKK-a činili su članovi iz Kikinde, Belog Manastira i Crikvenice, a rješavačku iz Kikinde, Novog Pazara i Banjaluke. Najuspješniji "ekikijevac" (kako se popularno oslovljavaju članovi E-Ki-Ki-ja) bio je banjalučki križaljkaški majstor Nebojša Dragomirović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više