Novosti

Kronika

Oбнoвa цркви нa кoрeничкoм пoдручjу

Нa пoдручjу Гoрњeкaрлoвaчкe eпaрхиje нaстaвљa сe oбнoвa хрaмoвa. Нajвишe сe oдмaклo у oбнoви нa хрaму Успeњa Прeсвeтe Бoгoрoдицe у Врeлу, кojи je грaђeвински пoтпунo oбнoвљeн

Obnova hramova na području Gornjekarlovačke eparhije, točnije na području Korenice, se nastavlja. Kako javlja nadležni paroh Nikola Malobabić, najviše se odmaklo u obnovi na hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Vrelu, koji je građevinski potpuno obnovljen.

Ove godine je završena izmjena i obnova konstrukcije kape zvonika. Ostaju za uređenje ograda oko hrama zajedno sa portom i kompletan ikonostas. Radovi su plaćeni sredstvima Ministarstva kulture RH, Općine Plitvička Jezera, VSNM-a Općine Plitvička Jezera, privatnih ugostitelja te vjernika.

Napokon je i hram Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila u Gradini Koreničkoj dočekao početak obnove. Hram je bio srušen 1943. godine, a 2018. je postavljanjem skele i kupnjom djela materijala počela obnova. Prošle godine je postavljena nova kapa na zvoniku koji je uređen sredstvima Ministarstva kulture RH i Općine Plitvička Jezera. Bakreni krst je prilog Milana Price iz Korenice, Milorada Cvijanovića i Zorana Grbića iz Plitvica Sela. Obnavlja se i najstariji hram na području parohije u Jošanima. Hram Rođenja Sv. Jovana Krstitelja je izgrađen 1701. godine i bilo je potrebno da se uradi prilazni put i potporni zid, da bi se moglo početi sa obnovom, koja je počela uklanjanjem stare krovne konstrukcije, sanacijom zida crkve te izradom serklaža. Stavljena je nova krovna konstrukcija. Obnovu sufinanciraju Ministarstvo kulture RH, općina Udbina i vjernici. U Mutiliću je crkva Preobraženja Gospodnjeg je potpuno očišćena i popravljeni su zidovi. Crkva se obnavlja sredstvima Ministarstva kulture RH, VSNM-a Ličko-senjske županije i vjernika. Sljedeće godine planirano je zidanje zvonika.

Na crkvi Sv. Velikomučenika Georgija u Donjem Mekinjaru i crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Svračkovom Selu se poslije čišćenja i uklanjanja nestabilnih dijelova zidova pristupilo obnovi i njihovoj sanaciji. Crkve se obnavljanju sredstvima Ministarstva kulture RH i vjernika.

Sljedeće godine je u planu nastavak sanacije zidova. Obnova svih šest hramova se radi po projektnoj dokumentaciji, koju je odobrio nadležni Konzervatorski odjel, Ministarstva kulture RH iz Gospića - zaključio je svoj opširni izvještaj paroh Nikola Malobabić, a kako prenosi internetski portal Gornjekarlovačke eparhije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više