Novosti

Politika

Nova nagrada filmu "Tvornice radnicima"

Film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića o tvornici ITAS u Ivancu proglašen je najboljim dokumentarcem na Filmskom festivalu u Trstu

Large nagrada

Srđan Kovačević na festivalu koji se održao u hibridnom obliku (foto HAVC)

"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja, objavljeno je na stranicama HAVC-a.

Uz to, projekt "Sitni lopovi" Mate Ugrina osvojio je nagradu na koprodukcijskom forumu When East Meets West, a projekt hrvatske koproducentice Tamare Babun "Tijelo" nagrađen je u sklopu programa Last Stop Trieste.

Podsjetimo da dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu i od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Kovačević se tijekom pet godina redovito vraćao kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.

Film "Tvornice radnicima", koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastao je u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema u vrijednosti od 2500 eura. Na Motovun film festivalu žiri FIPRESCI-ja također je nagradio Kovačevićev dokumentarac koji je proglašen najboljim i na Liburnia film festivalu u Opatiji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više