Novosti

Kronika

Nova kampanja, nova obećanja

Usprkos negodovanja javnosti, sa skupa u vezi najave gradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice, koja je ostala san mnogih lokalnih i državnih vlasti unazad četrdeset godina, mogle su se čuti drugačije poruke

Large 5

Premijer u obilasku budućega gradilišta (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Izgradnja brze ceste od Križevaca do Koprivnice bila je i ostala san mnogih lokalnih i državnih vlasti unazad četrdeset godina. Ovaj projekt koji bi bio izuzetno važan za križevački i koprivnički kraj nije uspjela ostvariti ni komunistička vlast iako je ovakvu namjeru izrazila još tamo 80-tih godina prošlog stoljeća.

Nešto više sreće imale su križevačka gradska i koprivnička županijska uprava prije nekoliko godina kada je izgrađena dionica brze ceste od Vrbovca do Križevaca. No, nakon toga sve je stalo, a počela su brojna obećanja i nagađanja lokalnih samouprava, stranaka i pojedinih saborskih zastupnika o nastavku gradnje. Sve to dešavalo bi se u pravilu uoči lokalnih i parlamentarnih izbora.

Naravno, kako to obično biva, većina javnosti na to je gledala kao najobičniji politikanski igrokaz. Ništa bolje kad je reakcija javnosti u pitanju, nije bilo ni prije nekoliko dana kad je po tko zna koji put ponovo obećana izgradnja brze ceste, ovaj put u nešto kraćoj ruti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Negativan utisak građana nije promijenila ni činjenica što je sada svoj blagoslov brzoj cesti dao i sam aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ), koji je u društvu gradskih i županijskih funkcionera, ministara i saborskih zastupnika posjetio lokacije planirane za buduću cestu.

- Kako su krenuli, do 3000. godine budu došli i do Koprivnice sa radovima, ako im sad za sedam kilometara treba 30 mjeseci - kritički se osvrnula na vijest o gradnji ceste Višnja Tremski iz Križevaca. U svom komentaru ništa blaža nije bila ni Ivana Pečarić, još jedna stanovnica Križevaca.

- Čekaj, predizborna kampanja je već počela - zaključila je Ivana. Mladen Kešer, bivši načelnik Općine Kalnik i vijećnik Koprivničko-križevačke županije, ustvrdio je da bi se vjerojatno zbog ovog i drugih sličnih projekata, mogli dogoditi prijevremeni izbori. Usprkos negodovanja javnosti, sa skupa u vezi najave gradnje brze ceste, mogle su se čuti drugačije poruke.

Prema najavama nadležnih, dionica ceste će biti 7,5 kilometara, za investitora su određene Hrvatske ceste, a za izvođača izabrano preduzeće Kamgrad d.o.o. Čitav projekt trajao bi 30 mjeseci i nakon njega krenulo bi se na pripremu dokumentacije potrebne za nastavak izgradnje ceste do Koprivnice do koje bi još preostalo 24 kilometara. O planovima govorio je i križevački gradonačelnik Mario Rajn (Nezavisni).

- Cijela trasa ide po području grada Križevaca, što puno znači za sigurnost naših građana i kvalitetu života u samom gradu. Ovo će značiti zaobilazak prometa oko Križevaca s istočne strane. Kao grad koji želi privući mlade obitelji te garantirati sigurnost i kvalitetu života, ovo je značajan korak. Teče rok od 30 mjeseci pa zaista vjerujemo i nadamo se da će u tom vremenu biti dovršena ta dionica - istaknuo je Rajn. Za nadati se da će bar se nešto od rečenog i ostvariti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više