Novosti

Društvo

Nisam Srbin, majke mi!

Nakon šovinističkog skandiranja Torcide "Bjelica Srbine, čakija ti ne gine", trener Osijeka imao je potrebu novinarima objasniti kako on nije Srbin, nego je "pola Hrvat, a pola Crnogorac"

Large bjelica foto

Nenad Bjelica (foto Davor Javorović/PIXSELL)

"Oliću Srbine", pisalo je prije 19 godina na jednom od Torcidinih transparenata postavljenih na utakmici Hajduka i Dinama (1-0) odigranoj na Poljudu u rujnu 2002. kad je Ivica Olić igrao u dresu zagrebačkog kluba. Iz splitske Torcide imali su potrebu objasniti kako nisu oni "krivi" za transparent, nego da su ga stavili Olićevi sumještani iz Davora, što bi valjda u njihovoj perspektivi shvaćanja stvarnosti trebalo donijeti stanovitu dozu autentičnosti. Pitali su Olića novinari kasnije kako je podnio taj govor mržnje. Odgovorio je da je naučio i na gore. I zaista. Istu tu utakmicu Torcida ga je počastila s još jednim transparentom i to na srpskom jeziku: "Ivice Oliću, da noge polomiš, moliću".

Na ovu epizodu – samo jednu u nizu sramnih navijačkih nacionalističkih bljuvotina – podsjetilo je skandiranje Torcide u nedjelju na prvenstvenoj utakmici Hajduka s Osijekom (1-1). Nakon što je susret završio Nenad Bjelica se uputio prema mjestu za TV izjave na što ga je Torcida "pozdravila" skandiranjem "Bjelica Srbine, čakija ti ne gine". Trener Osijeka nije prešao preko toga kao Olić, nego je splitske novinare pitao hoće li zabilježiti što viču i odmah objasnio svoje porijeklo. "Da znate, pola sam Hrvat, a pola Crnogorac". Teško je vjerovati da će mu ovo samoprebojavanje krvnih zrnaca pomoći da se riješi navijačkog vrijeđanja.

Dovoljno se sjetiti Ivice Kralja, golmana Partizana iz sredine devedesetih, kojeg su Bad Blue Boysi krstili Hrvatom, zbog čega se Kralj toliko upinjao dokazati suprotno da je rekao: "Nisam Hrvat, majke mi", pa u Zagrebu od Dinama primio pet golova.

Možda bi Bjelica prešao ovoga da mu još nije u sjećanju epizoda od prije pet godina kada mu je tadašnji predsjednik Hajduka Ivan Kos ponudio mjesto trenera splitskog kluba. Struka je bila za Bjelicu i posao je bio skoro pa dogovoren, ali onda se umiješala ulica, prebrojala Bjeličine leukocite, eritrocite i trombocite i donijela zaključak da kao takav nema što raditi na klupi Hajduka. Ostalo znate, Bjelica je otišao u Dinamo i nakon 49 godina uspio prezimiti s tim klubom u europskim natjecanjima. Usput rečeno, trener Hajduka je Šveđanin…

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više