Novosti

Kratko & jasno

Nikola Plejić: Meta pritišće zakonodavce

Meta bi morala ili strogo odvojiti podatke korisnika iz EU ili riskirati kazne u milijardama eura. Oba ishoda su nepovoljna pa su prijetnje vrsta javnog lobiranja koju korporacije koriste kako bi stvorile pritisak na zakonodavce, kaže stručnjak za digitalne politike i informacijsku tehnologiju

Large internacionala  mini

(foto Sara Kirby )

Meta, tvrtka u vlasništvu Marka Zuckerberga, prijeti da će zbog problema s ovdašnjim propisima ugasiti Facebook i Instagram u Europi. Koje su točke prijepora?

Primarna točka prijepora je upravo razvoj događaja oko pravnog okvira o prijenosu podataka građana Europske unije prema trećim zemljama koji je zadan Općom uredbom o zaštiti podataka – famoznim GDPR-om. Pretprošle godine su Max Schrems i ini aktivisti na Sudu EU dokazali da zaštita podataka građana EU u SAD-u nije adekvatna. Time je do tada važeći sporazum, Privacy Shield, prestao biti osnova za prijenos podataka iz EU u SAD. Ta razmjena se danas obavlja kroz nešto ograničenije okvire, ali je na klimavim nogama i predmet niza aktivnih sudskih procesa. U slučaju daljnjih ograničenja, Meta bi morala ili strogo odvojiti podatke korisnika iz EU ili riskirati kazne u milijardama eura. Oba ishoda su nepovoljna pa su prijetnje ovog tipa vrsta javnog lobiranja koju korporacije koriste kako bi stvorile pritisak na zakonodavce – na stranu ono što je najbolje za građane.

Medijski je narativ fiksiran na pitanje privatnosti građana. Treba li ga proširiti?

Privatnost u kontekstu digitalnih servisa otvara širok prostor za diskusiju. Postoji opipljiviji dio priče: može li treća osoba vidjeti sadržaj kojeg sam nekome poslao u privatnoj poruci? No, naličje privatnosti je i pitanje smije li privatna firma koristiti moje osobne podatke u svrhu prodaje reklama? A nakon Edwarda Snowdena, ujedno i - smije li državna agencija koristiti te podatke za analizu "sigurnosnih prijetnji"? Ova pitanja mogu biti odskočna daska za niz rasprava o digitalnim platformama, recimo vlasništvu nad podacima ili platformama kao javnom dobru. Kako se privatnost pokazala temom od šireg javnog interesa, smatram da pruža sasvim dovoljno prilika za kritiku te se tom narativu može dopustiti da se širi sam od sebe.

Lani je zbog ljage na imenu Facebook preimenovan u Meta, no tvrtka u međuvremenu slabi i bilježi rekordne gubitke?

Teško je govoriti o kraju – radi se o tvrtki s preko 70 tisuća zaposlenih, čijim dionicama se trguje na burzi NASDAQ. Grozne poslovne prakse i opiranje regulaciji su prirodno ponašanje velikih korporacija. Ne vjerujem da će ih ovaj razvoj događaja odvesti u propast, no pomalo zakašnjela revizija regulatornog okvira sigurno će utjecati na način na koji će poslovati u narednih nekoliko godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više