Novosti

Društvo

Nije život četiri zida

Druga po redu bosanskohercegovačka Povorka ponosa održat će se 23. augusta u Sarajevu. ‘Doživljavamo nasilje i nejednak tretman i u četiri zida, i na ulici, u javnim institucijama, u školama, u kafićima, te je izlazak na ulicu nužna potreba borbe’, kaže Lejla Huremović iz organizacijskog odbora

Zdbvekj939x58x1fwv8tch1pr09

Vlada Kantona Sarajevo dala je podršku ovogodišnjoj Povorci (foto Aleksandar Knežević/HaloPix/PIXSELL)

Druga po redu bosanskohercegovačka Povorka ponosa, ovoga puta pod sloganom ‘Nije život četiri zida’, održat će se 23. augusta u Sarajevu. Ako je ne spriječi epidemija korone, bit će to jedna od rijetkih povorka LGBTIQ osoba koja će se održati ove godine. U kom broju, to još ne znamo, ali u sarajevskom, odnosno bh. slučaju situacija sa pandemijom je bila dodatna motivacija da se ona održi.

- Ekstremne situacije poput pandemije upravo pokazuju koliko je pitanje prava LGBTIQ osoba sekundarno te kako se upravo kroz pandemiju i prava tih osoba dodatno obezvrjeđuju i tjeraju na još veću marginu. To ne smije biti slučaj jer ljudska prava moraju biti zagarantovana, a ne dovođena u pitanje svaki put kad se dogodi neki novi problem u društvu - rekla nam je Lejla Huremović, članica organizacionog odbora druge bh. Povorke ponosa, i dodala da problem nisu nestali tokom epidemije.

- Nažalost, nasilje i diskriminacija su se povećali. Doživljavamo nasilje i nejednak tretman i u četiri zida, i na ulici, u javnim institucijama, u školama, u kafićima, te je izlazak na ulicu nužna potreba borbe. U zadnjih pet mjeseci, otkad je pandemija prisutna u našem društvu, svjedočimo nizu protesta i javnih događaja koji su održani. Smatramo da je i naše ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja legitimno i neophodno, imajući u vidu u kakvom okruženju i atmosferi žive LGBTIQ osobe u BiH - kazala je Huremović.

Aktuelna vlada Kantona Sarajevo dala je podršku ovogodišnjoj Povorci iako tu vladu čine i članovi Stranke demokratske akcije (SDA), koja se prošle godine protivila njenom održavanju. Tada su tvrdili da se tim okupljanjem ‘produbljuje jaz između ljudi različitih shvaćanja’. Danas se pjeva druga pjesma. Međutim, važno je da podrška ne bude samo deklarativna. Analiza BIRN-a BiH je pokazala da su organizatori prošle godine morali snositi sve dodatne troškove osiguranja učesnika. U prijevodu, to je značilo dodatnih oko 60.000 konvertibilnih maraka samo za betonske barijere i metalne ograde. U istraživanju se ističe da je to dodatna diskriminacija, a kao potvrdu za tu tvrdnju navodi se da je dan ranije u Sarajevu održan skup protiv prve Povorke, a koji nije imao slične troškove. U tekstu se podsjećaju i na slučaj u Makedoniji, gdje je država snosila sve dodatne troškove organizacije, odnosno osiguranja.

BIRN BiH obratio se MUP-u Kantona Sarajevo kako bi saznao da li je organizatorima mise za Bleiburg i protesta antifašista koji su održani u maju ove godine naloženo bilo kakvo dodatno osiguranje. Odgovor je negativan, a isti taj MUP je, navodi se u tekstu, odbio organizacionom odboru druge Povorke ponosa da pruži informaciju da li su za ovu godinu predviđene dodatne mjere. Trenutno je na snazi zabrana okupljanja sto i više ljudi, pa se neka masovnost ne može očekivati. Organizatori pozivaju sve da se pridržavaju epidemioloških mjera kao što su držanje fizičke distance i nošenje zaštitne opreme.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više