Novosti

Politika

Ne odustajemo od istine

S prosvjeda HND-a upućen je zahtjev za ostavkom ministra zdravstva Vilija Beroša i za konačnim pokretanjem neovisne istrage o okolnostima smrti Vladimira Matijanića

Large fotka

Dolazak prosvjednika na Markov trg (foto Nikola Šolić/HND)

Prosvjedom "Oprostite što smetam, ne mogu disati", održanom povodom šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, na kojem je bilo gotovo tisuću ljudi, Hrvatsko novinarsko društvo ukazalo je u nedjelju u Zagrebu na truli zdravstveni sustav koji je doveo do, ne samo Matijanićeve smrti, nego i svih drugih žrtava tragične sudbine zdravstvenog sustava koji su ostali daleko od očiju javnosti, a za koje nitko od nadležnih nije odgovarao.

S prosvjeda, koji je krenuo od zgrade Novinarskog doma do Markovog trga, upućen je zahtjev za ostavkom ministra zdravstva Vilija Beroša i za konačnim pokretanjem neovisne istrage o okolnostima Matijanićeve smrti.

Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić zahvalila se svima na dolasku i pročitala nekoliko Vladinih statusa. Poručila je da je Vlado posthumno objavio svoj najvažniji tekst koji treba dovesti do promjena u zdravstvu jer, kako je ustvrdila, u protivnom sve ovo nema smisla.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko ponovio je da je ovo prosvjed za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine.

- Tražimo da se temeljito istraže sve okolnosti njegove tragične smrti, Bešćutni ministar Beroš odgovoran je za sustav koji je ubio našeg Vladu, zajedno s onim licemjernim povjerenstvom želi nas uvjeriti kako je u Vladinom liječenju bilo sve u redu. Nije bilo u redu, i nećemo to nikada prihvatiti. Ne samo u ime Vladimira Matijanića, nego u ime svih naših građana i građanki koji su doživjeli slične, tragične sudbine koje nisu dospjele u javnost. Da stvari ne funkcioniraju, govori nam stotine mailova i poziva koje je HND protekla dva tjedna dobio od građana iz cijele Hrvatske, a u kojima opisuju dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Ponavljamo, ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika koji su također žrtve sustava koji ne funkcionira. Ne zavaravajmo se, tražimo odgovornost Vlade i premijera Andreja Plenkovića koji je trebao već prvog dana primjereno reagirati i zaustaviti ovo sramotno višemjesečno zataškavanje i ponovno ubijanje Vladimira Matijanića. Poručujemo premijeru, AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti – poručio je Zovko.

Novinarka Gabrijela Radanović utvrdila da je Berošov zdravstveni sustav truo.

- Ministre Beroš, je li oživljavanje koje traje preko sat vremena uobičajena smjernica? Je li to standard, ili nadstandard, ili je to možda savjest vašeg trulog zdravstvenog sustava? Matijanića ste proglasili nemirnim, Vladu koji se odbijao ponašati kao većina građana koji u očaju moraju povlačiti veze i moliti poznanike za pomoć, jer se ne mogu osloniti na zdravstveni sustav na čijem je čelu AP. Vladina smrt je na duši čovjeka kojeg odnedavno zovemo AP – navela je Radanović, poručivši vladajućima da se okrenu oko sebe i vide kako žive ljudi oko njih.

Govor je održao i Indexov novinar Ilko Ćimić koji je istaknuo da Matijanić nije dobio adekvatnu zdravstvenu skrb, nego ni zdravstveni pregled. Kazao je kako su svi nadležni u izjavama poslije Matijanićeve smrti tvrdili da je sve obavljeno bez nepravilnosti, te da je u pitanju organizirano zataškavanje u zdravstvenom sustavu koji ne funkcionira.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić poručio je da je smrt Vladimira Matijanića, medicinski potpomognuto ubojstvo.

- Glavni krivci se ne žele pogledati u ogledalo i prave se kao da se ništa nije dogodilo. Štoviše, odgovornost za smrt prebacuju na onog tko se ne može braniti, na Vladimira Matijanića, ubijajući našeg kolegu, druga, i po drugi put. Zato smo došli ovdje danas, i to ćemo učiniti i ubuduće – rekao je Mijić.

Inače, peticiju HND-a kojim se traži Berošova ostavka i da novo nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju Matijanića, potpisalo je 5000 građana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više