Novosti

Kronika

Nastavom do normalizacije

Učenici su jedva čekali da krenu u školu, da izađu u normalnost iz skučenih kontejnera ili kamp kućica u kojima su privremeno smješteni, kaže ravnateljica OŠ Jabukovac Jagoda Novak

Posljedice potresa na petrinjskom području nisu mimoišle ni školske zgrade. Po službenim podacima, na području Sisačko-moslavačke županije postoje 53 škole s ukupno 14.705 učenika. Prema prvim podacima Ministarstva obrazovanja, pet zgrada treba ponovno sagraditi, devet ih je značajno oštećeno, a trinaest ih treba popraviti da bi se mogle koristiti. Osim 53 matične, u županiji je i 50 područnih škola koje također treba popravljati. Jedna od najpogođenijih su Srednja škola Petrinja i uz nju naslonjena Osnovna škola.

- Zgrada izgrađena 1871. i dalje stoji, ali unutra se sve raspalo kao bundeva. Škola izgleda kao tenk u kojem je eksplodirala kumulativna mina. Zgrada je za rušenje i nema druge nego skupiti novac za montažni objekt. Škola ne smije stati. Moramo zadržati djecu ovdje, jer inače na ljeto nećemo imati koga upisati. Mi smo jak resurs ovoga grada. Imamo 65 visokoobrazovanih profesora, to treba sačuvati. Pedesetak učenika ove škole je raseljeno, dio ih je smješten u Svetom Martinu, dio u Zadru, Viru i Crikvenici. Svi ćemo pratiti on-line nastavu - kaže ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.

Osim potpune sanacije, odnosno izgradnje tih dviju škola, na području Sisačko-moslavačke županije crvene naljepnice dobile su Glazbena škola Frana Lhotke Sisak i Strukovna škola Sisak, Područna škola Farkašići Letovanić, Osnovne škole Mladost iz Lekenika te matična OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora i Područna škola Nebojan.

Teško je stradala srednja škola u Glini kojoj su popucali podovi i zidovi, a odvojio se i zid sportske dvorane u vertikali od krova do temelja. Upravo na dan najjačeg potresa od 6,4 po Richteru, u glinsku srednju školu dostavljen je paket računala za nastavnike. Značajnu obnovu, prema podacima Ministarstva čeka Gimnaziju Sisak, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Srednju školu Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića i Ekonomsku školu Sisak, OŠ Viktorovac, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, OŠ Dragutin Tadijanović i OŠ Mate Lovraka u Petrinji.

Prema podacima Ministarstva, uz popravke je moguće koristiti ostale školske objekte u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osim na školama, milijunska šteta nastala je na dva fakulteta na području pogođenom potresom. Riječ je o sisačkom Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je procijenjena šteta od osam milijuna kuna, dok šteta na petrinjskom Učiteljskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iznosi 1, 5 milijuna kuna. Sredstva za obnovu škola, kako kažu u Vladi, povlačit će se iz europskog Fonda solidarnosti.

Na užem prostoru Banije, depopulacija kao i u svim hrvatskim ruralnim krajevima nakon rata devedesetih, ostavila je pogotovo jak pečat na školstvu. Stoga su na području Banije osnovne škole preživjele samo u Petrinji, Glini, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru, dok srednje škole funkcioniraju samo u banijskim gradskim mjestima Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji i Glini, kao i u Sisku. Sve nekadašnje područne osnovne škole, zbog drastičnog pada broja djece, zatvorene su. Jedine škole koje do dan-danas egzistiraju na životu jesu Osnovna škola Jabukovac i Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani. Od svih banijskih škola, nastava učenja srpskog jezika i kulture postoji samo u osnovnim školama u Dvoru, Glini i Jabukovcu.

Od 25. siječnja, drugo polugodište počelo je i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedna od rijetkih škola koja na tom prostoru započinje nastavu u skoro normalnim okolnostima je upravo Osnovna škola Jabukovac. Ona se nalazi u selu u kojem je potres ostavio ozbiljne posljedice, ali srećom, školska zgrada je prošla s minimalnim oštećenjima koja su sanirana pred početak ovog drugog polugodišta. U ponedjeljak, 25. siječnja, dok se širom Hrvatske odvijala nastava na daljinu, učenici u Jabukovcu ipak su krenuli na nastavu u svojoj školskoj zgradi.

- Krećemo s uobičajenom nastavom po A modelu. Školska zgrada je u redu. Imali smo manja oštećenja žbuke u donjem dijelu gdje je dvorana i ta je sanacija danas završena. Svi učenici dolaze u školu. Mi smo mala škola, brojimo 65 učenika od prvog do osmog razreda i možemo zadovoljiti sve epidemiološke mjere. Mi smo zahvalni i sretni što nam je škola u dobrom stanju. Vjerujem da je ovo najbolje rješenje. S obzirom da je većina kuća oštećena ili porušena, naši učenici jedva su čekali da krenu u školu, da se druže i da izađu u normalnost iz skučenih prostora kontejnera ili kamp kućica u kojima su privremeno smješteni i u kojima se osjećaju nesigurno. Školska zgrada je ipak sigurna i škola im je poznata sredina - kaže ravnateljica Osnovne škole Jabukovac Jagoda Novak i dodaje da su se nastavnici pobrinuli da naprave dobru atmosferu prvi dan.

- Vjerujem da će se djeca ugodno osjećati. Prvi tjedan u školi neće biti redovne nastave već smo učenicima pripremili interaktivne i zabavne radionice za kurikularne sadržaje. U ponedjeljak imamo druženje. Djeca naše škole dobila su hrpu poklona iz Nove Gradiške - ističe ravnateljica koja je nakon potresa obišla učenike svoje škole.

- Naša djeca jedva su čekala da krenu u školu. Snimili smo stanje njihovih domova i organizirali im jedan dio pomoći koji ide preko škole jer ipak mi najbolje poznajemo naše selo, djecu i njihove situacije. Ne znamo točan broj koliko je djece s kućama sa crvenom oznakom. Znam da su samo tri-četiri kuće ostale s neznatnim oštećenjima. Dosta je kuća za rušenje. Imamo dosta djece koji imaju zelene ili žute oznake, ali koja opet ne mogu biti u svojim kućama jer potresi se ovdje i dalje dešavaju skoro na dnevnoj bazi - govori Novak.

- Potresi nisu prestali i s psihološke strane trauma još uvijek postoji kod djece i roditelja. Zbog toga još uvijek ne možemo govoriti o normalizaciji nastave. Djeca se boje i to je normalna situacija u nenormalnim uvjetima. Nakon razgovora s roditeljima organizirali smo psihološku pomoć na terenu za nekoliko djece čiji su roditelji to zatražili. Većina djece i roditelja je jako skromno. Oni su navikli na teškoće i stradanje. Naša djeca malo su zrelija od gradske. Fascinantno je bilo to da kad smo ljude koji su sve izgubili i ostali bez kuće pitali trebaju li išta, oni su odgovarali da im ne treba ništa – rekla je Novak poručujući da je neizvjesno kada će se učenici vratiti u normalan tok nastave.

- Sve ovisi o stanju djece. Naravno, da nam je cilj da što prije nastave sa redovnom nastavom. Ali prioritet je da djeca budu dobro, da njihovim roditeljima pružimo kao i našim učiteljima koji su sa područja potresa pružimo svu potrebnu pomoć - kaže ravnateljica Jagoda Novak.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više