Novosti

Kronika

Нaстaвaк сaрaдњe

Нa сaстaнку oкo jaчaњa сaрaдњe у пoдручjу oбрaзoвaњa тe дoнaциja шкoлскoг прибoрa зa дeцу кoja сe у Oсjeчкo-бaрaњскoj и Вукoвaрскo-срeмскoj жупaниjи шкoлуjу нa српскoм jeзику и ћириличнoм писму сaстao сe прeдсeдник ЗВO-a Срђaн Jeрeмић сa грaдoнaчeлникoм Субoтицe Бoгдaнoм Лaбaнoм

5hqslmsd2gqcg7q769chdyp8k7c

Predsjednik ZVO-a u posetu Subotici

Predsednik Zajedničkog veća opština (ZVO) Srđan Jeremić sastao se 5. juna s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, a tema sastanka, koji je održan u Zelenoj sali Gradske kuće, bila je stvaranje i jačanje saradnje u području obrazovanja te donacija školskog pribora za decu koja se u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Dobra saradnja ZVO-a i Grada Subotice datira još od februara, ali zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja državnih granica, ona nije mogla da bude nastavljena konkretnim potezima pa je zato, neposredno po otvaranju granica Hrvatske i Srbije, Jeremić posetio grad na severu Bačke.

- Sastanak s gradonačelnikom Labanom iskoristio sam za dogovaranje nekih dodatnih koraka jer je ovo bio inicijalni korak konkretizacije naše saradnje. Napravili smo prvi iskorak, a do kraja godine planiramo da se saradnja proširi i nadogradi u smislu pomoći Grada Subotice i u nekim drugim segmentima - rekao je Srđan Jeremić.

Jeremić se sastao se i sa dekanom Ekonomskog fakulteta Aleksandrom Gruborom i direktorom Studentskog centra Rankom Čuljkovićem. Razgovarali su o mogućnostima studiranja srpskih učenika iz Hrvatske na fakultetima i višim školama u Subotici te o smeštaju u tamošnje studentske domove.

- Pohvalno je da bi studenti sa našeg područja koji bi studirali u Subotici imali obezbeđen budžetski tretman, a takođe i smeštaj i prehranu u studentskom centru po prihvatljivim cenama. Pokušali smo ovu saradnju nadograditi na način da našim studentima omogućimo što kvalitetnije studiranje u mestu koje im nije daleko od kuće - rekao je Jeremić.

Nekoliko dana kasnije, 9. juna, ZVO je posetio Veselin Bunčić, predsednik Saveta subotičke Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Tom prilikom u Vukovaru je održan sastanak sa direktorima ovdašnjih predškolskih ustanova. Imajući u vidu da je vaspitač deficitarno zanimanje na našem području, sastanak je bio prilika da gost predstavi rad svoje institucije te mladima ponudi mogućnost obrazovanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Dečjeg vrtića ‘Zlatokosa’ iz Borova Radmila Latas koja je pozdravila ovaj vid saradnje s matičnom državom. Bilo je govora i o mogućem povezivanju ovdašnjih predškolskih ustanova s predškolskom ustanovom ‘Naša radost’ iz Subotice u kojoj se rad odvija na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više