Novosti

Politika

Napredak u regulaciji osobne asistencije

Izmjenama Zakona o osobnoj asistenciji po prvi put se uspostavlja normativni okvir osobne asistencije koja postaje socijalna usluga, a kojom se osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može vršiti sama

Large asistenti patrik macek

Protest osobnih asistenata i korisnika 2022. (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Prijedlogom Zakona o osobnoj asistenciji po prvi put se uspostavlja normativni okvir osobne asistencije koja postaje socijalna usluga, a kojom se osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može vršiti sama. Dragana Jeckov, SDSS-ova saborska zastupnica, kazala je da je "osobna asistencija osnovni alat za ostvarivanje jednakosti osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno sudjelovanje u životu". Osobni asistenti pomoći će u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osoba s invaliditetom i stvaranju uvjeta jednakih mogućnosti za aktivno sudjelovanje u životu zajednice, bez opterećujuće ovisnosti o članovima svoje obitelji i prijatelja.

U Registru osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, 1. septembra 2022., bilo je registrirano 624.019 osoba. Usluga osobne asistencije je od 2006. godine kontinuirano financirana kroz projekte, odnosno programe udruga osoba s invaliditetom. Jeckov je navela da ovakvim načinom nije bilo moguće ili je bilo ograničeno proširiti broj korisnika sukladno potrebama, osigurati regionalnu ravnomjernost pristupačnosti usluzi i održivost usluge, jer neki korisnici nemaju udrugu na svom lokalnom području. Također je bilo nemoguće povećati plaće pružateljima usluge. Ovim prijedlogom zakona to će biti promijenjeno.

- Kroz navedene programe u udrugama do sada je zaposleno 2.292 osobna asistenta. Za podršku gluhim i gluhoslijepim osobama zaposlena su 99 tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika u udrugama gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba, a za podršku slijepim osobama zaposleno je 68 videćih pratitelja u udrugama slijepih. Donošenje ovog zakona je iskorak jer se očekuje obuhvat većeg broja korisnika usluga asistencije do 14.098 osoba. Ovo je iskorak i zbog činjenice da će se od sada novac za plaćanje osobnih asistenata osiguravati u Državnom proračunu u iznosu 155 milijuna eura godišnje. Do sada je iznosio 20 milijuna eura - rekla je Jeckov.

Novim zakonskim prijedlogom proširen je broj korisnika usluga asistencije. Uz to je osigurana mogućnost da usluga bude pristupačna na širokom području Republike Hrvatske. Od 2026. sredstva će u cijelosti biti osigurana u državnom proračunu.

Osim toga, povećan je broj sati korištenja usluge s četiri ili osam sati dnevno na fleksibilnu satnicu sukladno individualnim potrebama od 44 do 352 sata mjesečno, odnosno od 10 do 88 sati tjedno. Povećana je ukupna cijena sata pružene usluge. S dosadašnje 54 kune povećava se na 82,8. Osigurana je i mogućnost da veći broj osoba s invaliditetom čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja, ostvare i uslugu osobnog asistenta. Uslugu će moći pružati i studenti, a fleksibilizirat će se uvjeti za licenciranje pružatelja ovih usluga.

Nacrtom prijedloga zakona utvrđuju se uvjeti za priznavanje prava na uslugu, zapreke za priznavanje prava na uslugu, uvjeti za zapošljavanje osobnih asistenata, komunikacijskih posrednika i videćih pratitelja te obaveza njihovog obrazovanja. Inovativna usluga "odmor od skrbi", prioritetno je namijenjena roditeljima njegovateljima i njegovateljima.

- Možemo li ovaj prijedlog u određenim segmentima unaprijediti? Primjera radi, pravo na osobnog asistenta u slučaju statusa roditelja njegovatelja ili njegovatelja regulira se samo kao iznimka – samo ako je roditelj samohran i živi sam sa svojim djetetom s teškim razvojnim teškoćama ili ako je u kućanstvu dvoje ili više osoba s invaliditetom. I to pravo ima 22 sata mjesečno. Trebamo li biti ovako rigorozni? Možemo li sniziti kriterije i olakšati roditeljima njegovateljima pristup osobnom asistentu? Možemo li podići 22 sata na više sati mjesečno? Značajne su sugestije Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Ona pozdravlja donošenje zakona jer osigurava jednakost, nediskriminaciju i pristupačnost osobama s invaliditetom, s tim da smatra da se radi o prvom koraku uređenja ovog pitanja. Neke od njenih sugestija su prihvaćene. Za neke se nadam da će biti prihvaćene jer njene sugestije su se uglavnom odnosile na važnost da ovaj zakon bude usklađen s načelima i pojedinim odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom - objasnila je Dragana Jeckov.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više