Novosti

Društvo

Napadi na novinare sve žešći i češći

Tokom ove godine evidentirano je petnaestak kaznenih djela na štetu novinara, od kojih desetak otpada na prijetnje, a sedam ih je razriješeno, rekli su iz MUP-a, najavljujući uvođenje novih procedura vezanih za zaštitu novinara

Large sindikat

Maja Sever (foto SNH)

Sigurnost novinara temelj je novinarstva kao javnog dobra, a uspostava protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje veliki je iskorak, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u organizaciji novinarskih strukovnih organizacija, izvijestila je Hina.

Izazova i prijetnji slobodi medija i novinara je puno – online prijetnje, prijetnje tijekom praćenja prosvjeda, zloporaba policijskih i političkih ovlasti, nedostatak strategije medijskih kuća da zaštite novinarke i novinare. Rješenje za sve je stvaranje Standardne operativne procedure i mjera koje će biti dogovorene na razini medijskih kuća, strukovnih organizacija i policije.

Važan segment je i trening novinara kako da se nose s online prijetnjama. Smatra da se o sigurnosti mora učiti već na fakultetima jer je važno da već na početku karijere ljudi imaju dojam o važnosti sigurnosti. Upozorio je da je najgore freelancerima jer nemaju potporu redakcije, nemaju osiguranje.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever istaknula je kako je unapređenje sigurnosti novinara na nacionalnoj razini zajednički cilj ostvariv u suradnji s nadležnim institucijama, kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa.

''Protokoli su u fazi pregovaranja, a sve se bazira na preporukama Europske komisije o sigurnosti novinara. Na toj bazi se pokušava uspostaviti suradnja koja će, nadam se, završiti nekim čvrstim protokolom i ugovorom o suradnji'', kazala je Sever. Dodala je i kako je jedan od važnih zahtjeva novinarskih strukovnih organizacija usmjeren i prema poslodavcima - vlasnicima medijskih kuća da i oni osiguraju i sredstva i mehanizme za zaštitu novinara jer, kako je Sever istaknula, brojke pokazuju da su napadi na novinare sve žešći i češći.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je kako je sigurnost novinara tema od općeg javnog interesa. ''U posljednjih godinu dana HND i SNH obavili su čitav niz razgovora s nadležnim ministarstvima uključivši i MUP, a konkretne rezultate uskoro ćemo predstaviti'', kazao je Zovko.

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila istaknula je iznimnu važnost suradnje novinarskih organizacija i nadležnih institucija. "U koordinaciji s MUP-om i s novinarskim strukovnim organizacijama – HND-om i SNH pripremili smo protokol – sporazum o suradnji kojim bi se novinarima pružala stanovita online platforma i stalna komunikacija prema MUP-u gdje bi mogli prijavljivati prijetnje''. Dodala je da su u pripremi i dva protokola iznimno bitna za obavljanje novinarske djelatnosti, a vezani su uz zaštitu njihove sigurnosti kada izvještavaju s javnih okupljanja i na žurno prijavljivanje kaznenih djela. ''Ovakvih protokola nema u većini zemalja EU, te ocjenjujem to velikim korakom unaprijed'', rekla je Jasna Vaniček-Fila.

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, koji je bio žrtva brutalnog napada još 2008. za koji se još ne zna tko je bio nalogodavac, naglasio je potrebu unapređenja sigurnosti novinara. ''Bitno je da radimo na nekim protokolima sigurnosti jer danas imamo puno više izazova nego što je bilo u vrijeme kada sam ja bio žrtva napada. Treba raditi na edukaciji policajaca, ali i novinara. Policija i pravosuđe moraju biti posebno osjetljivi kada je riječ o sigurnosti novinara'', rekao je Miljuš.

O zaprimljenim prijetnjama, ali i naknadnom postupanju policije govorio je i glavni urednik Faktografa.hr Petar Vidov naglasivši da ih je redakcija tog hrvatskog fact-checkera zaprimila čak pedesetak. “Nije prijetnja smrću ‘vas treba ubiti’ nego ‘ubit ću te’ prvo vam objasne u policiji. Ako dođe do suda onda na optužnom prijedlogu stoji adresa optuženog, ali i adresa onoga koji je podnio prijavu”, upozorio je Vidov kako stvari funkcioniraju u stvarnosti. “Vjerujem u dobre namjere hrvatske države da se brine za sigurnost novinara, ali ja se ne osjećam siguran”, zaključio je.

Kolegica iz Slobodne Dalmacije Gabrijela Radanović upozorila je okupljene kako je prošlo gotovo tri godine od napada na kolegicu Andreu Topić dok je radila svoj posao, a nije još ni prvo ročište zakazano.

''U više navrata imali smo dosta dobru suradnju s policijom. Odazvali su se na naše pozive, prijavili smo prijetnje. Apeliram na predstavnike policije da svaku prijetnju novinarima ozbiljno shvate. No, važno je da policija što prije otkrije tko prijeti, da objavi rezultat istrage i da oni koji prijete vide da kazna postoji'', kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Na okruglom stolu sudjelovala je i načelnica Sektora za propise kaznenog prava u Ministarstvu pravosuđa Ana Kordej naglasivši dobru višegodišnju suradnju s novinarskim organizacija u izmjenama zakonskih odredbi, ali i predstavnici MUP-a i Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i Dario Vrtarić. Predstavnici MUP-a istaknuli su kako će se kroz nove procedure osigurati bolja zaštita novinara te istaknuli kako je tijekom ove godine evidentirano petnaestak kaznenih djela na štetu novinara, od kojih desetak otpada na prijetnje, a sedam ih je razriješeno.

U sklopu projekta održana je i radionica Safety4Journalists na kojoj je stručnjak za sigurnost David Baven istaknuo kako je novinarski posao danas najteži posao na svijetu. ''Prijaviti napad je važno, ali je važno i zaštititi se'', dao je praktične savjete Bevan te dodao da po pitanju sigurnosti novinara treba biti proaktivan, a ne reaktivan. ''Sigurnost je najbolja kada se na njoj radi preventivno, kada se stvaraju protokoli i alati za prevenciju sigurnosno upitne situacije'', pojasnio je Bevan dodavši da su medijske organizacije dužne štititi svoje novinarke i novinare, ali često se to u praksi ne događa. Zato je jednostavno poručio sudionicima treninga: ''Sami se pripremite! ''. “Novinarski posao danas je najteži posao na svijetu”, istaknuo je Bevan. Na prvu bi brojni novinari možda pomislili: ma nije, ima težih i opasnijih. Ali kada se samo baci pogled na izvještaj Media Freedom Rapid Responsea može se zaključiti da je novinarstvo (p)ostalo opasan posao.

Kada je riječ o online prijetnjama, Bevan predlaže da uvijek razdvojite privatne i poslovne profile na društvenim mrežama jer je to jedini način da se zaštitite. Vodite računa što objavljujete, koje fotografije, posebno ako ste na sigurnosno zahtjevnim terenima gdje vas fotografija lokacije, automobila itd. može dovesti u životnu opasnost.

Predlaže da pazite i s mobitelima, lako se može provaliti u njih, pa kada idete na teren očistite mobitel. Često se sudaraju sigurnosne potrebe s uredničkim i željom da se izvijesti s događaja, ali tu sigurnost mora biti na prvom mjestu. Ističe i da IFJ nudi mogućnosti osiguranja novinara kada idu na opasne terene. Najavio je novu aplikaciju EFJ-a za sigurnost novinara koju će biti lansirana u veljači.

Neus Vidal iz European Centre for Press and Media Freedom istaknula je da je samo u prvoj polovici ove godine na području EU-a i zemalja kandidatkinja zabilježeno više od 400 slučajeva napada na novinare i da vide priličan porast u broju napada. Najviše je verbalnih napada pojedinaca. Zabrinjavajuće je i što su prijetnja slobodi medija i ponašanje policije i sudstva u pojedinim zemljama. Pozvala je novinare i strukovne organizacije da prijavljuju napade.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više