Novosti

Kronika

Nagrađeni splitski antifašisti

Na svečanoj sjednici VSNM-a Splitsko-dalmatinske županije uručeno priznanje Udruženju antifašističkih boraca i antifašista Splita za očuvanje i promicanje vrednota antifašizma u Hrvatskoj

Priznanja su dobili Zdravko Roje i Milan Stojić

Svečana sjednica VSNM-a Splitsko-dalmatinske županije koja je nakon lanjske pauze održana 26. septembra u restoranu "Arkada" povodom Male Gospojine, dana i krsne slave Vijeća, bila je u znaku usvajanja izvještaja, predstavljanja knjige Božidara Simića o Srbima Imotske krajine i dodijeljenih priznanja,.

Nakon što su se prisutnima obratili Davor Trkulja iz ambasade Srbije u Hrvatskoj i Damir Gabrić, pročelnik za pitanja nacionalnih manjina u Županiji, predsjednik Vijeća Božidar Simić govorio je o radu Vijeća u prethodnom periodu.

- Lani nismo mogli održati sjednicu, ali smo bili aktivni. Pružali smo pomoć manjinskim vijećima u našoj županiji, kao i pravnu pomoć onima kojima je to trebalo. Surađivali smo sa SNV-om, prije svega u akciji "Banija je naša kuća" te preko kapitalnih investicija za dom u Glavini kod Imotskog, kao i u pripremama za popis stanovništva i dopunske izbore koji će se održati 3. oktobra u Vrlici za jedno vijećničko mjesto - rekao nam je Simić nakon sjednice.

- Dogovorena je i suradnja sa SNV-om i antifašističkim udruženjima u vezi s obilježavanjem datuma iz naše antifašističke borbe, pa smo poslušali direktivu da ne idemo u Jasenovac na godišnjicu proboja, nego da odemo u mjesta iz kojih su ljudi koji su tamo stradali. Tako smo 22. aprila držali pomen za šestoricu ubijenih iz Imotske krajine - rekao je Simić, koji je istaknuo i otvaranje Facebook stranice u cilju javnosti rada, ta dobru suradnju sa SPC-om.

Simić je uručio je priznanje UABA-i Split za, kako je navedeno, očuvanje i promicanje vrednota antifašizma u Hrvatskoj, dok je zahvalnicu uručio vrlo aktivnom vijećniku Milanu Stojiću za veliki doprinos radu Vijeća.

Knjigu "Srbi u Imotskoj krajini", koja govori o preko 300 godina prisustva pravoslavnih Srba na području Imotskog, čiji je izdavač SNV, predstavio je Filip Škiljan koji je svojim prilogom o svakodnevici srpske porodice na ovom području u prvoj polovini prošlog vijeka dao značajan doprinos knjizi. Glumac Milan Zdravković pročitao je jedan ulomak iz te knjige za koju se, nakon predstavljanja u Glavini Donjoj kod Imotskog, krajem avgusta očekuje i predstavljanje u Zagrebu.

Na sjednici je obavljeno osveštanje slavskog kolača. Među prisutnima su bili i šef UABA Split Zdravko Roje koji je primio priznanje, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić, Jelena Nestorović i Emina Đurašević u ime SNV-a i SDF-a, predsjednik VSNM Zagrebačke županije Dragiša Pilipović te njegov zamjenik Dragoljub Geratović, članovi županijskih vijeća Bošnjaka, Makedonaca i Slovenaca, medijski prijatelji Ante Tomić i Branko Dobrota, kao i predsjednik udruge Vedra Ranko Britvić.

Kulturno umjetnički dio sjednice nosila je pjevačka grupa "Vukovi Dinare" iz Polače, dok je skup završen laganim melodijama gitarističkog dueta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više