Novosti

Politika

Most razdora

Saborski zastupnici Mosta odlučili su aktualne prosvjede protiv odluka Stožera civilne zaštite iskoristiti za bildanje vlastitog rejtinga, pa su usred najvećeg korona-vala najavili prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma

Large intrigator  tamara

(foto Matija Habljak/PIXSELL)

Ako čega u Hrvatskoj ne manjka, onda su to referendumske inicijative. Posljednja od njih ponovno dolazi s desne strane političkog spektra, točnije iz kuhinje Mosta. Saborski zastupnici te stranke odlučili su aktualne prosvjede protiv odluka Stožera civilne zaštite iskoristiti za bildanje vlastitog rejtinga, pa su usred najvećeg korona-vala najavili prikupljanje potpisa za dvije inicijative. U prvoj će od građana tražiti odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje u kojem Sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom. Drugom pak ciljaju na ukidanje važećih odluka o covid-potvrdama te zahtijevaju da o svim epidemiološkim mjerama ubuduće odlučuju saborski zastupnici.

I prije početka prikupljanja potpisa, koje je najavljeno za 4. prosinca, Mostov prijedlog naišao je na niz kritika. Tako je ustavna stručnjakinja Sanja Barić ocijenila da je pokušaj gotovo pa sigurno osuđen na propast jer će teško proći test pred Ustavnim sudom. Ukoliko nekim čudom referendumska inicijativa ipak uspije, liječnici upozoravaju da će se ukidanje covid-potvrda, koje uz poštivanje propisanih mjera predstavljaju jedan od temeljnih pristupa suzbijanju koronavirusa, nedvojbeno negativno odraziti na epidemiološku sliku, a time i stanje zdravstvenog sustava.

- Implementacija covid-potvrda utjecala je na povećanje odaziva na cijepljenje, najučinkovitije metode u suzbijanju epidemije. Takve potvrde imaju univerzalnu primjenu koju bi trebalo proširiti kako bi one postigle svoj potpuni učinak, a njihovo ukidanje predstavljalo bi svojevrstan korak unatrag po pitanju rada na suzbijanju pandemije - govori Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore.

Mostu ipak treba odati priznanje. Ako ničim drugim, njihov plan urodio je daljnjim produbljivanjem razdora na hrvatskoj desnici. Referendumsku inicijativu već je kritizirao Andrija Klarić, jedan od organizatora zagrebačkog antivakserskog prosvjeda, poručivši da je ona zakašnjela. Kako stvari zasada stoje, Most ne treba računati ni na podršku Domovinskog pokreta, koji se nije priklonio ni nedavno propaloj inicijativi Hrvatskih suverenista za zabranu uvođenja eura. Iako se i sami protive covid-potvrdama, iz Penavinog DP-a ističu da su Mostova referendumska pitanja – prekomplicirana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više